Annonce
Udland

Norge går imod tendensen og sætter renten op

Gwladys Fouche/Reuters
Norges nationalbank har hævet den styrende rente til 1,5 procent. Der henvises til en stærk samfundsøkonomi.

Norges nationalbank går imod tendensen ude i verden og sætter den styrende rente op til plus 1,5 procent.

Det meddeler banken.

Der var på forhånd spænding om, hvorvidt nationalbanken ville hæve renten eller holde den uændret.

Det blev til en øgning på 0,25 procent til 1,5 procent, skriver nyhedsbureauet NTB.

- Sådan, som vi vurderer udsigterne lige nu, vil styringsrenten mest sandsynligt forblive på dette niveau den nærmeste tid, siger chefen for banken, Øystein Olsen.

I sidste uge valgte Den Europæiske Centralbank (ECB) og den danske nationalbank at give renten yderligere et dyk ned i negativt territorium.

ECB sænkede torsdag renten fra minus 0,4 procent til minus 0,5 procent. I Danmark fulgte man kort efter trop og nedsatte renten fra minus 0,65 procent til minus 0,75 procent. Onsdag fulgte USA med en rentesænkning på 0,25 procent.

I Norge har de vigtigste argumenter for en renteforhøjelse været, at det går godt i norsk økonomi. Der er solid vækst, lav arbejdsløshed og god udnyttelse af kapaciteten. Og så står den norske krone svagt.

Men omvendt har international uro med handelskrig og brexit fået væksten til at aftage hos nogle af Norges vigtige handelspartnere.

- Det kan måske lyder overraskende, at nordmændene har valgt at hæve renten yderligere på et tidspunkt, hvor den globale økonomi viser svaghedstegn.

- Årsagen er dog kort og godt, at der er godt gang i den norske økonomi i øjeblikket, lyder vurderingen fra cheføkonom i Danske Erhverv, Tore Stramer.

Han ser renteforhøjelsen som et forsøg på at lægge en dæmper på ejendomspriserne i Norge og nordmændenes øgede gældsætning.

Renten er blevet sat op fire gange i Norge inden for det seneste år. Den har bevæget sig fra 0,5 procent til 1,5 procent.

Den noget højere rente end i det øvrige Europa betyder, at Norge i tilfælde af en alvorlige økonomisk krise i verden vil have flere kræfter til at modgå effekterne: Den kan sætte renten ned for at holde gang i økonomien.

Rentevåbnet er mere eller mindre pillet fra ECB og den danske nationalbank.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce