Annonce
Middelfart

Nordvestfynske restauratører i knæ: Uvisheden er det værste

- Min fremtid på Holms ligger nu i hænderne på min bank og udlejeren, siger Iben Bjørholm. Foto: Peter Leth-Larsen
Iben Bjørholm satsede alt, da hun for få måneder siden overtog Restaurant Holms. Efter en flyvende start hænger hendes fremtid som restauratør nu i en tynd tråd. Også kollegaerne i området er hårdt ramte af coronakrisen og lukker ned på stribe.

Nordvestfyn: Flere end 200 mennesker havde booket en plads til Restaurant Holms nye live-weekend, der endte med at blive aflyst to dage før på grund af nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

- Selvfølgelig skal vi lukke ned, men det er forfærdeligt, lyder det fra en tydelig berørt Iben Bjørholm, der satsede alt, da hun for tre måneder siden overtog stedet af John Kistvad og straks gik i gang med at modernisere restaurantens gamle køkken.

- Vi har fået en flyvende start og omsætningen var steget mere, end vi havde turdet håbe på, da kampen mod corona ramte os, fortæller Iben Bjørholm, der nu står med fyldte frysere og vin i et omfang, hun slet ikke har behov for, men som skal betales.

- Det værste er usikkerheden, for ingen ved, hvornår vi kan åbne for restaurant og bar igen, siger Iben Bjørholm, der lige nu er i dialog med sin bank og Jesper Bendix, som hun forpagter stedet af.

- Min fremtid ligger i deres hænder, siger Iben Bjørholm, der dog glæder sig over, at hun allerede er blevet mødt med stor forståelse fra sin udlejer.

- Vi har en kok og en tjener på hvert sted og kører med længere plads mellem bordene og begrænset menukort og mulighed for take away. Det er uendelig trist det her, og jeg har ingen anelse om, hvad det ender med for vores vedkommende, lige nu forsøger vi blot at holde skruen i vandet.

Martin Schultz, Restaurant Mast.

Annonce

Kro-ejer på kanten af lukning

Humøret er ikke bedre hos Thomas Truelsen, der har drevet Gelsted Kro og Hotel i 18 år. Han står ligeledes med et bugnende varelager efter weekendens aflysninger uden at vide, hvornår han kommer i gang igen.

- Likviditeten er i bund, vi har lige betalt moms. Aflysningerne vælter ind i øjeblikket. Jeg har mere end 40 konfirmationsfester i bogen, her på kroen og som mad ud af huset. Hvis kroen fortsat er lukket på det tidspunkt, er det endegyldig slut for os, vurderer Thomas Truelsen, der lukkede både kro og hotel i sidste uge og ikke tror på take away.

- Mange går hjemme nu og har rigelig tid til at lave mad. De henter ikke færdig mad ude i byen, mener den lokale kroejer fast.

Annonce

Værelserne er åbne

Fjelsted Skov Hotel og Konference har lukket ned for maden og sendt samtlige medarbejdere hjem. Til gengæld er det stadig muligt at leje et hotelværelse.

- Samtlige medarbejdere blev fyret i sidste uge og dagen efter ansat på regeringens nye ordning, så de ikke står uden indtægt. Der er ikke flere gæster på værelserne, end Morten og jeg selv kan klare det, fortæller Simon Frandsen, der driver stedet sammen med sin storebror, Morten Frandsen.

Simon Frandsen oplyser, at aflysningerne på Fjelsted Skov i øjeblikket løber op i tabt omsætning for halvanden millioner kroner.

- Vi er heldigvis en gammel virksomhed. Vi har desuden kunnet minimere personaleomkostningerne, så jeg anser derfor ikke vores fremtid for alvorligt truet lige nu, siger Simon Frandsen.

Café Razz på Middelfarts havnefront øger afstanden mellem bordene og lukker gæster ind i stærkt begrænset omfang og satser ellers på take away. Det forhindrer dog ikke tabt omsætning for flere millioner kroner, hvis coronakrisen strækker sig hen over konfirmationerne, forudser indehaver Rasmus Jørgensen.

- Det er trist, men vi må alle gøre vores til at bekæmpe sygdommen, siger han.

Thomas Truelsen står med en fryser fuld af mad og en lukket kro. - Jeg holder ikke til meget mere end 14 dage uden omsætning, så er det slut for min forretning, vurderer Gelsteds kromand. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Kitzchen lukker ned

Restaurant Kitzchen på Brovejen har forsøgt at holde åbent både i restauranten og med take away. Men der kom kun få kunder i restauranten, og take away lukkede tirsdag af hensyn til medarbejderne.

- Det er mit ansvar at beskytte mine unge ansatte, og de står tæt, når de forbereder maden, derfor stopper vi nu indtil videre, siger indehaver Jan Zederkof, der ikke tør gætte på, hvad coronakrisen kommer til at koste ham.

- Det bliver dyrt, men lige nu handler et om at begrænse smitten, og vi skal nok overleve, siger den lokale restauratør.

Pin Singh Si, der foruden Asia i Middelfart, driver fire tilsvarende spisesteder andre steder på Fyn og i Aarhus, lukkede for flere dage siden.

- Jeg har en månedlig husleje på 100.000 kroner i gennemsnit på hver adresse, så alene af den grund, bliver det en dyr omgang det her. Men det kan ikke betale sig at have kokke og personale på kun til take away, derfor lukker vi helt indtil videre, forklarer den i Middelfart bosatte kineser.

Martin Schultz, der foruden Restaurant Mast i Middelfart, er medejer af fire restauranter i Aarhus-området, har valgt at holde åbent.

- Vi har en kok og en tjener på hvert sted og kører med mere plads mellem bordene og begrænset menukort og mulighed for take away. Det er uendelig trist det her, og jeg har ingen anelse om, hvad det ender med for vores vedkommende. Lige nu forsøger vi blot at holde skruen i vandet, lyder det fra en nedtrykt Martin Schultz.

Guldkronen, Kolibrien, Bodega Hjørnet, Café Rita og Café Mouritz i Middelfart er lukket i disse dage, ligesom Restaurant Fænøsund er det.

A la carte restauranten Den Hvide Dame på Hindsgavl Slot er lige nu kun åben for de få gæster, som bor på slottet.

- Vi er nede på 10-20 overnattende gæster på slottet i disse dage, fortæller administrerende direktør Uffe Høeg Johansen, der i sidste uge valgte at afskedige 10 månedslønnede medarbejdere for at tilpasse sig den nye virkelighed.

Fiskerestauranten Båringskov Gl. Badehotel må udskyde påskens planlagte åbning på ubestemt tid.

- Vi har allerede mange forudbestillinger, som vi ikke kan leve op til. Det er bedrøveligt, men vi kan intet gøre og må stå sammen om kampen mod corona, siger indehaver Erik Møller.

Han har til gengæld ændret indretningen i sin fiskebutik i Båring, så kunderne undgår at skulle stå tæt og derfor kan handle under coronakrisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce