Annonce
Middelfart

Nordvestfynsk spisested med stor optimisme: - Danmark er sultne

Da Café Rita åbnede kom en familie ind og sørgede for lidt at lave til køkkenpersonalet. Fra venstre ses Kirsten Andersen, Rikke Andersen, Anna Bækkelund og Stine Andersen. Foto: Rasmus Henriksen
Efter grundig forberedelse kunne Café Rita mandag morgen sætte sine skilte udenfor, så forbipasserende kunne se, at spisestedet igen er klar til at servicere sine gæster.
Annonce

Middelfart: Dørene gik op ind til Café Rita på Algade på slaget 10, hvor en en kunde kom ind og sagde højt ud i lokalet:

- Hvor er det dejligt, at I har åbent. Har I mit stambord? Vi bliver fire.

Ordene kom fra Stine Andersen, der dermed sørgede for den nærmest bedst tænkelige genåbning for spisestedet, der i mere end to måneder ikke har kunnet byde gæster indenfor i lokalerne, der ellers plejer at summe af liv. Café Rita tiltrak nemlig godt med gæster inden coronakrisen, fortæller Thomas Altunbulak, der er bestyrer.

- Før coronakrisen var vi 18 ansatte, nu er vi en fire-fem, muligvis seks i weekenderne. Det afhænger af antal besøgende og reservationer, siger han.

Retningslinjer til restauranter og caféer

Restauranter og cafeer skal respektere forsamlingsforbuddet, men kan godt have flere selskaber samtidig, hvis en afstand på en meter holdes mellem selskaberne.

Personer, der spiser sammen, kan sidde ved samme bord med almindelig afstand, mens der skal være mindst én meters afstand til næste selskab eller være en fysisk barriere i form af en skærm af plastic eller glas.

Gæster bør ikke have mulighed for i mere end 15 minutter at have ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere som ved en bardisk. Alternativt kan der monteres en skærm af plastic eller glas.

Ved buffetservering skal der være særligt fokus på kontaktflader, og om der kan anvendes personlige redskaber, engangsredskaber eller portionsskåle ved selvservering.

Restauranter og caféer må ikke gennemføre aktiviteter eller indrettes på måder, der får dem til at minde om natklubber eller diskoteker.

Alle serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet, skal lukke kl. 24.

Kilde: Erhversstyrelsen

Annonce

Hjemme godt, ude bedst

Under nedlukningen har restauranten satset på takeaway. Men selvom maden smager ens ude og hjemme, er oplevelsen en anden, fortæller Thomas Altunbulak.

Et synspunkt, som Stine Andersen i den grad deler. Derfor har hun set frem til nu endelig at kunne tage ud og mødes med søsteren Rikke Andersen, datteren Anna Bækkelund og hendes bedstemor Kirsten Andersen.

- Det er hyggeligt, maden bliver serveret, og der er lidt luksus over at gå ud og spise. Det er ligesom, maden smager bedre her, siger Stine Andersen.

Der bliver grinet ved bordet, og snakken flyder, mens bestikket klirrer i baggrunden.

Familien har savnet at se hinanden, fortæller Anna Bækkelund.

- Vi har haft holdt en påskefrokost via Skype (et videoprogram, red), hvor der var seks skærme, og hvor vi flere steder sad to. Det var meget sjovt at prøve, men man fik ikke så meget ud af samtalen og skulle nærmest række hånden op for at sige noget, siger Anna Bækkelund.

Annonce

- Danmark er sultne

Blandt personalet hos Café Rita er man glade for igen at have mennesker i lokalerne, og man ser optimistisk på fremtiden, fortæller Thomas Altunbulak.

- Jeg tror på, at det her kommer i gang igen. Danmark er sultne forstået på den måde, at der er mange, der savner at komme ud og få en kold fadøl og en frokost på en café. Det har været en hård tid for alle borgere. Og jeg tror, at folk skal ud og nyde muligheden. Desuden er der mange danskere, der vil holde ferie herhjemme også, så jeg tror på, at det går én vej, og det er opad, vurderer han.

Der er kommet håndsprit på alle bordene, og buffeten er fjernet. Og så er de ansatte kommet tilbage. Dog ikke helt i samme antal som før coronakrisen, hvor Café Rita beskæftigede 18 ansatte. Ved genåbningen er en håndfuld tilbage.

- Vi blev nødt til at sende dem hjem. Men vi har talt med næsten alle og spurgt, om de vil kunne træde til igen, når vi startede op, og det var de klar på. Det er gode ansatte, som man har gået og trænet i lang tid, i stedet for at vi skal lære nogle nye op fra bunden. Nu står vi her sidst i maj, og snart har vi højsæsonen. Derfor er det bedst at arbejde med rutinerede fagfolk.

Da Thomas Altunbulak, der er bestyrer på Café Rita, og sine kollegaer åbnede dørene for gæster mandag formiddag, var vejret mere til at sidde indendørs end udendørs. Foto: Rasmus Henriksen
Annonce

Fyldt i weekenden

For at holde gang i køkkenet har Café Rita haft tilbudt takeaway under nedlukningen, og i fremtiden vil folk vil stadig kunne ringe og bestille og afhente, fortæller Thomas Altunbulak.

Selvom restauranten nu er åbnet, vælter det ikke ind med gæster denne mandag formiddag. Men Thomas Altunbulak og kollegaerne kan se frem til den kommende periode, hvor flere allerede har reserveret bord.

- Weekenden er fyldt, og hverdagene skal nok komme. Inden coronakrisen havde vi fuldt hus frem til 1. juni, hvorefter kalenderen blev nulstillet på 48 timer, da statsministeren (Mette Frederiksen (S), red.) sagde, at Danmark lukkede ned. Så vi er optimistiske, siger bestyreren.

Når man kommer ind hos Café Rita mødes man af et lille bord med håndsprit. Desuden er samtlige borde udstyret med små flasker håndsprit med spisestedets logo. Foto: Rasmus Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce