Annonce
Udland

Nordkoreas Kim blev ekstra dag i Rusland uden Putin

Kirill Kudryavtsev/Ritzau Scanpix
Putin tog fra Vladivostok videre til Kina til stor konference i Beijing om omstridt silkevejsprojekt.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, forlod fredag den russiske havneby Vladivostok efter et topmøde med den russiske leder, præsident Vladimir Putin.

Kim deltog fredag i en afskedsceremoni på Vladivostok station, inden hans pansrede tog satte i gang i retning mod Pyongyang.

Den nordkoreanske leder valgte at blive i den fjernøstlige russiske by en ekstra dag, hvor han besøgte et mindemonument for faldne under krigen.

Putin tog torsdag fra Vladivostok til Kinas hovedstad, Beijing, for at deltage i en stort anlagt konference med politiske ledere og erhvervsfolk fra mange lande om Kinas silkevejsprojekt.

Projektet er en langsigtet plan om blandt andet at genoprette Silkevejen mellem Kina og Europa via kæmpemæssige investeringer i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur.

Projektet kaldes officielt Belt and Road-initiativet. Det er stærkt omstridt og kritiseres af USA og store EU-lande for at være en gældsfælde og et forsøg på at skabe et kinesisk overherredømme.

Kim Jong-un, som i kraft af topmødet med Putin, synes at står stærkere over for USA, har i Vladivostok kaldt situationen mellem Nordkorea og amerikanerne for "kritisk".

Han siger, at forhandlingerne om Den Koreanske Halvø er gået i stå og bebrejder USA for landets "ensidige attitude".

Kim Jong-un har to gange mødtes med USA's præsident, Donald Trump.

Første gang i Singapore i juni 2018 og senest i Vietnam for to måneder siden. Derudover har delegationer fra de to lande forhandlet sideløbende uden at nå resultater.

Ifølge Kim bør den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, fjernes fra forhandlingerne.

Efter topmødet torsdag sagde den russiske præsident, at amerikanske sikkerhedsgarantier måske ikke er nok til at få Nordkorea til at skrotte sit atomprogram.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce