Annonce
Indland

Nordiske lande vil kopiere dansk asylpolitik

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Toneangivende partier i Norge, Finland og Sverige begynder at kopiere centrale dele i dansk udlændingepolitik.

Det er ikke længere kun hygge, bacon og grøn energi, der gør Danmark interessant for udlandet. Dansk udlændingepolitik kopieres nu af flere toneangivende partier i Norden.

I både Norge, Finland og Sverige lader nuværende og tidligere regeringspartier sig inspirere af centrale elementer i Danmarks udlændingepolitik.

Det skriver Politiken onsdag.

- Står det til os, så skal Finland på en række områder lade sig inspirere af den danske udlændingepolitik, siger Ville Tavio til avisen. Han er næstformand i partiet De Sande Finner og sad i den finske regering fra 2015 til 2017.

I et nyt valgoplæg henviser partiet syv gange til Danmark. Som eksempler Finland bør kopiere, peger De Sande Finner på dansk stop for kvoteflygtninge samt den såkaldte asylbremse, der stopper asylbehandling ved grænsen i krisetid.

Og i sidste uge var en delegation fra det norske regeringsparti Fremskrittspartiet på inspirationstur i Danmark.

- Danmark er et af de lande, der har den strammeste udlændingepolitik, som samtidig giver gode resultater for Danmark, siger Norges tidligere justits- og indvandringsminister Sylvi Listhaug til Politiken.

Hun indledte i sin ministertid arbejdet med at kopiere det danske indrejseforbud for såkaldte hadprædikanter til Norge.

Omvendt har Sverige længe ageret modpol til dansk udlændingepolitik. Men med aftalen for den nye svenske regering blev det vedtaget at lave blandt andet en sprogprøve og en prøve i samfundsforhold for at få statsborgerskab - noget som Danmark længe har haft.

Dagens Nyheters kommentator Ewa Stenberg mener, at svensk kritik af dansk udlændingepolitik er stilnet af:

- En del politik, som længe har eksisteret i Danmark, er nu på vej til at blive indført her i Sverige, siger Ewa Stenberg til Politiken.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce