Annonce
Nordfyn

Nordfynske præster i digital satsning: Påskens gudstjenester kan findes på nettet

Der kommer hverken til at være optræden af Nordfyns Musikskole (billede fra Søndersø Kirke) eller andre aktiviteter i de nordfynske kirker i påsken. I stedet for præsterne at være til stede på de digitale medier. Arkivfoto
Faren for coronavirus har gjort de danske folkekirker til lukket land i påsken. De nordfynske præster tilbyder i stedet en bred vifte af digitale tilbud og vil ligeledes være tilgængelige på telefon de kommende dage.

Nordfyn: Påsken, hvor Jesu død og opstandelse mindes, er kristendommens vigtigste højtid. Men faren for coronavirus har lukket kirkerne, og det gør, at præsterne går nye veje for at fejre højtiden.

Når de således er forhindret i at komme i direkte kontakt med menigheden, må de tænke kreativt. Løsningen for de nordfynske præster er blevet, at de i påskedagene tilbyder en bred vifte af digitale tilbud. Ligeledes vil præsterne være tilgængelige på telefon de kommende dage.

Nedenstående er, hvad de enkelte sogne tilbyder. Rækkefølgen med Bogense først og Østrup skal ikke tillægges betydning. Listen er geografisk tænkt, så den starter mod vest og slutter i øst.

1) Bogense

Bogense Kirke er henover påsken aktive på deres facebookside med billeder og små fortællinger om påsken. På kirkes hjemmeside er der desuden en længere påskerefleksion/prædiken, hvor man kan bliver klogere på, hvad påsken egentlig handler om.

2) Skovby, Ore og Guldbjerg

Sognepræst Peder Skovbo Jørgensen fra Skovby, Ore og Guldbjerg kirker, arbejder med flere forskellige typer klip. Der kommer en andagt torsdag og søndag med salmer, læsninger, refleksioner og bønner. Desuden bliver der lavet små klip med opmuntrende ord, salmer eller bønner. Til børn og familier udkommer Mathilde & Præsten. Det kan følges på Facebook, hjemmesiden eller youtube kanalen Sognepræst Peder Jørgensen:

https://www.youtube.com/channel/UCTr2iIRivZcZwCFi560YDAA. Programmet er: Mathilde & Præsten udkommer palmesøndag, langfredag og påskedag. Skærtorsdag er der andagt klokken 20.30 på Facebook. Langfredag vil der være en meditation med salmer og læsninger. Påskedag fejres festen. Sammen med en andagt med påskesalmer og en kort prædiken.

Mathilde & Præsten, palmesøndag: https://www.youtube.com/watch?v=BjCuQ1WVAys.

3) Hårslev og Padesø

Siden kirkerne lukkede har sognepræst Nana Hauge lagt søndagens prædikener på hjemmesiderne og på Facebook. Man kan enten læse prædikenerne eller lytte/ se dem indtalt på Youtube. Der findes på hjemmesiden og facebook desuden forslag til hvordan man kan holde husandagter i påskedagene.

https://www.facebook.com/haarslevkirke/ https://www.facebook.com/Pades%C3%B8-Kirke-810318085676287/

https://www.haarslev-kirke.dk/

https://www.padesoekirke.dk/

4) Veflinge

Martin Wemmelund, der er fungerende sognepræst ved Veflinge Kirke, henviser til kirkens facebookside, https://www.facebook.com/search/top/?q=veflinge%20kirke&epa=SEARCH_BOX.

Her ligger fire klummer, som han har skrevet i anledning af coronakrisen: "Hver mands Herre" - om sygdom og solidaritet. "Det sitrer hele tiden under" - om salmen "Du, Herre Krist". "Om håb i coronaens tid" - om fællessang og salmesang. "Du skal ikke være urolig" - om påskens trøst og glæde.

5) Vigerslev sogn

Inden påskedag bliver der lagt en andagt med salme, sang og prædiken fra Langesø skovkapel op på Moruds hjemmeside – morud.dk, oplyser sognepræst Hans Sørensen.

6) Særslev, Ejlby og Melby

Charlotte Thomsen, der er fungerende sognepræst ved Særslev, Ejlby og Melby kirker, henviser til kirkernes facebookside, https://www.facebook.com/saerslevejlbymelby.pastorat. Siden opdateres dagligt med små eller mindre opslag, og den linker til påskens prædikener på kirkens hjemmeside. På kirkens hjemmeside og på facebooksiden finder man videoer med Snapper, der sammen med en præst fortæller om påsken for børn.

7) Søndersø og Skamby

Sognepræst Ulrik Andersen har siden corona-krisen startede lavet små gudstjenester til de søndage, hvor han ellers skulle have haft gudstjeneste og lagt dem på kirkens side på Facebook. Videoklippene offentliggøres den pågældende søndag og indeholder et lille præludium, hilsen, tekstlæsning, salme, prædiken, bøn, fælles fadervor, velsignelsen og et postludium.

Videoklippene – både den fra de seneste par søndage og de kommende i påsken – kan findes på enten Søndersø Kirkes facebookside eller på Skamby Kirkes facebookside. https://www.facebook.com/soendersoe.kirke/

8) Nørre Nærå, Bederslev, Uggerslev og Nørre Højrup

Sognepræst Johannes Nissen sætter bønner og andagter på kirkernes hjemmeside www.de4sogne.dk og på facebook-siden

https://www.facebook.com/de4sogneNordfyn/

Blandt andet vil der skærtorsdag komme en nadvergudstjeneste fra Bederslev kirke, der er tilrettelagt med henblik på, at man selv hjemmefra kan deltage i nadveren. Flere ting bliver lavet sammen med sognepræst Inger Solveig Nissen, for tiden Rynkeby-Revninge.

9) Otterup

På Otterup sogns hjemmeside, www.otterupsogn.dk, vil der fra fra skærtorsdag til anden påskedag til hver helligdag være en tekst og et forslag til salmer, som præsterne, Astrid Kirke Paludan og Suzanne Johansen står for.

10) Lunde og Hjadstrup

Videoklip med påskegudstjeneste kan ses på kirkens hjemmeside, https://www.lundekirke.dk/, eller på YouTube https://youtu.be/WO72rZ8rfvs.

11) Østrup og Skeby

Keld Balmer Hansen, der er provst og sognepræst, har lavet en række "gudstjenester på fire minutter" med miniprædiken, fadervor og velsignelsen. Disse gudstjenester kan ses på https://www.facebook.com/oestrupskebygerskovkirke/.

12) Fyens Stift

Desuden ligger der på Fyens Stifts hjemmeside andagter til de enkelte helligdage i påsken ved biskop Tine Lindhardt, https://www.fyensstift.dk/biskoppen/biskoppens-paaskeandagter-fra-odense-domkirke

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce