Annonce
112

Nordfynske drenge følger sværdets vej til EM

Kendo-kæmperne er iført en todelt rustning og en lukket hjelm, men alligevel kan de godt få slag og blå mærker under træningen. Foto: Thomas Gregersen
Kendo er en højdramatisk japansk samurai-fægtekunst med århundreder gamle ritualer. Nordfyn har Danmarks to bedste juniorer.

Bogense: Med sværdet hævet i strakte arme og et langt gjaldende skrig kaster 16-årige Jason Fussing Poulsen sig frem mod sin jævnaldrende modstander Syuma Kato. Med et voldsomt knald hamrer han sværdet ned lige midt i Syuma Katos hjelm.

Ken betyder sværd og do betyder vej, og ”Sværdets vej” er den vej de to unge nordfynboer har fulgt i mere end halvdelen af deres liv.

Nu er de to venner for første gang blevet udtaget til det danske kendo-landshold, som drager til EM i Serbien den 22. maj.

Efter hver øvelse trækker fægterne sig tilbage og bukker i respekt for modstanderen, og da de et kort øjeblik forlader salen for at tale med avisen, går de baglæns ud af rummet og bukker hurtigt.

- De gamle japanske ritualer er en vigtig del af Kendo, og for mig er de næsten lige så vigtige som selve sporten, fortæller Jason Fussing Poulsen.

I træningen indgår også en masse japanske ord og tal, som man skal have styr på – og træneren tiltales ”sensei”.

Annonce
Under hjelmen bærer man et tørklæde, der sørger for at den sidder ordentligt. Hjelmen skal bindes efter nøje forskrifter. Foto: Thomas Gregersen

Drømmer om medaljer

Jason og Syuma har først og fremmest som mål at tage en kamp ad gangen og opleve stemningen ved EM, men de håber alligevel begge på at kunne tage en medalje med hjem i deres klasse. De to nordfynske drenge er de eneste danske juniorkæmpere, der er med ved det kommende EM, og ifølge landstræner Yukio Kato har de mulighed for at gøre en god figur.

Drengene træner tre timer om ugen på Kongslundskolen uden for Bogense og deltager i landsholdstræninger i Vejle og Odense.

- Jeg forlanger ikke andet end, at de viser sig selv og dansk kendo frem på en positiv måde. Der er en grund til, at det lige er de to, der skal med til Serbien. De skal være forberedt på nogle hårde kampe og så skal de stole på det, de har lært, lyder det fra landstræneren, der er glad for at have to juniorer med fra sin egen klub.

Næste år bliver EM afviklet i Norge, og der håber Yukio Kato, at Syuma og Jason kan få glæde af den internationale erfaring de under alle omstændigheder får med hjem fra Serbien i år.

- Der er ikke så mange der ved, hvad Kendo er for en sport, så vi vil gerne fortælle og være med til at gøre den mere kendt, siger 16-årige Syuma Kato.

Når de nordfynske kendo-kæmpere træner i gymnastiksalen på Kongslundskolen, sker det i specielle kata. Det vil sige planlagte serier, hvor man øver bestemte slag og pareringer gang på gang, men ved konkurrencerne er kendo en lynhurtig kontaktsport, hvor de to fægtere skal holde sig indenfor et afgrænset område.

- Selvom man har den tunge rustning og en lukket hjelm foran ansigtet, kan man sagtens slå sig. Og jeg får da tit blå mærker efter en træning. Det plejer faktisk at være Syuma, der giver mig dem, smiler Jason Fussing Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce