Annonce
Nordfyn

Nordfynske borgere op i højere miljøgear: Revolution på vej under køkkenvasken

Nordfyns Kommunen skal i 2022 være i stand til at genanvende halvdelen af alt affald, og det kommer til at betyde ændring af vaner i de enkelte husholdninger. Arkivfoto: Nils Svalebøg
De nordfynske borgere skal sortere endnu mere affald. Den igangværende ordning med at sortere plastik gøres permanent, og fra år 2022 skal der også sorteres bioaffald i husholdningen.
Annonce

Nordfyn: De dage, hvor man bare smed alt skrald i skraldeposen under køkkenvasken er allerede et overstået kapitel med sortering af plast, metal, glas, batterier og pap og papir, og snart føjes der endnu flere kapitler til bogen om, hvordan man som borger på Nordfyn skal skille sig af med sit affald.

Det kommer til at betyde ændring af vaner. Ikke mindst må man imødese en vis tilvænning i, hvordan man sorterer sit madaffald, når der fra 2022, sandsynligvis med start i september, kommer en obligatorisk indsamlingsordning for bio- og restaffald. Konkret ved, at den skraldespand, som hentes af renovationen ved husstanden, får to rum og kommer til at kunne rumme 240 liter.

Hvordan man klarer sorteringen inde i sin bolig, bliver mere op til én selv. Man er velkommen til at bruge en spand, man selv finder egnet til formålet. Eller man kan få en udleveret på sin genbrugsplads. Hver husstand får udleveret specielle poser til formålet.

- Vi kommer som brugere selvfølgelig til at skulle bryde nogle vaner, konstaterer Anders Thingholm (K), formand for Teknik og Miljøudvalget.

Indførelsen af organisk affald skal også ses i sammenhæng med, at Miljøstyrelsen anbefaler, at mindst 50 procent af affaldet fra danske husstande genanvendes senest i år 2022. Et tal, som i år 2035 skal være løftet til 65 procent.

Det indsamles der

Inden år 2022 skal Nordfyns Kommune genanvende minimum 50 procent af husholdningsaffaldet.

I juli 2019 blev 45 procent af det indsamlede affald genanvendt. Den procentvise mængde svinger i løbet af året. I 2018 var den samlede genbrugsprocent på 42,7 procent.

Der indsamles i dag 6800 tons dagrenovation fra de nordfynske husstande.

I Nordfyns kommune er der 12.300 husstande (helårsbeboelser udenfor sommerhusområderne, juni 2019) og 3100 sommerhuse.

Flere sommerhuse forventes at komme til de kommende år.

Annonce

Ansvarlige borgere

Siden nytår har Nordfyns Kommune haft indsamling af plast. Det forsøg er faldet så heldigt ud, at det nu gøres permanent. I de seneste tre måneder er der indsamlet 39 ton plast fra de nordfynske husstande.

- Det tyder da med al tydelighed på, at folk gerne vil skille sig af med deres affald på en ansvarlig måde, siger Anders Thingholm.

Fremover får man hentet plast hver fjerde uge, så det kommer til at blive hentet sammen med ens pap og papir.

Annonce

Ændring i sommerlandet

De sommerhusejere, som der bliver flere og flere af på Nordfyn, må også indstille sig på nye tider. Fra januar indføres der renovation hele året rundt, så man ikke længere kan tilmelde sig halvårstømning.

- Men på grund af de udfordringer, vi har set i nogle sommerhusområder, hvor affaldet er blevet langt det ene og andet sted, må vi konstatere, at der er affald hele året. Samtidig handler det også om, at sommerhusområderne skal med ordningen fra 2022 om organisk affald, siger Anders Thingholm.

På sigt er det planen er opføre op mod 30 såkaldte nærgenbrugsstationer i sommerhusområderne, hvor pap, papir, metal, glas og plast skal afleveres.

Sådan gør andre

Københavns Kommunes er en af de kommuner, som allerede har indført sortering af bioaffald. I en vejledning for borgerne hedder det blandt andet:

Det må komme i din grønne bioaffaldsspand:

Madaffald, råt og tilberedt.

Ris, pasta og morgenmadsprodukter.

Kød, fisk, ben og knogler.

Brød og kager.

Frugt og grøntsager.

Sovs og fedt.

Pålæg.

Æg og æggeskaller.

Nødder og nøddeskaller.

Kaffegrums og kaffefiltre.

Teblade og tefiltre.

Brugt køkkenrulle.

Afskårne blomster.

Det må ikke komme i beholderen:

Jord.

Dyrestrøelse (fx kattegrus og halm fra kaniner).

Madaffald i emballage.

Potteplanter.

Annonce

Udsteder garanti

I debatten om genanvendelse dukker der af og til en påstand op om, at det affald, man sorterer i husholdningen, alligevel på et senere tidspunkt bliver blandet sammen.

- Ja, og der vil jeg gerne lægge hovedet på blokken om, at det ikke kommer til at ske, konstaterer Anders Thingholm.

Med hensyn til det organiske affald vil flere fynske kommuner, herunder Nordfyns Kommune, samarbejde om at bearbejde det organiske affald mest miljørigtigt. Et selskab skal oprettes til formålet.

Når det kommer til plast, er det en mere kompliceret proces, idet der er stor forskel på hvilke typer plast, man helt eller delvist kan genanvende. Den indsamlede nordfynske plast sendes til et tysk firma, som man kan føle sig tryg ved, forsikrer Anders Thingholm.

- Det er et lukket marked. Plasten går til genanvendelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce