Annonce
Nordfyn

Nordfynske besparelser: Plejehjemsbeboere slap med skrækken

Det var tredje gang, at det nordfynske kommunalbestyrelsesmøde på grund af coronakrisen blev afviklet i en næsten tom byrådssal, hvor eneste tilstedeværende medlem var borgmester Morten Andersen (V). Arkivfoto: Henrik Larsen
100 procent politisk enighed om, at nordfynske plejehjemsbeboere ikke skal afgive den såkaldte klippekorts-ordning frem til efteråret. Besparelser på over 41 millioner kroner for at dæmme op for galopperende udgifter blev vedtaget i samhørighed.
Annonce

Nordfyn: Galopperende udgifter gør, at Nordfyns Kommune her og nu skal spare over 41 millioner kroner på årets budget. Med til planen hørte i første omgang, at kommunens plejehjemsbeboere skulle gå glip af den såkaldte klippekortsordning frem til september.

En mulig besparelse på 750.000 kroner, der blankt blev fejet af bordet på torsdagens møde i kommunalbestyrelsen.

- Det er et vilkår, at vi skal spare, men det er bestemt ikke det, vores borgere på plejecentrene har brug for. De har i forvejen været rigeligt udsat, lød det fra Anne-Lise Sievers (SF) i den fællessang, hvor alle fem partier sang med på omkvædet om, at de akutte besparelser skal findes på andre fronter.

Fortællingen om et år 2020 med historisk store anlægsudgifter er nu en anden, når der skæres godt 11 millioner kroner. Der tages godt syv millioner fra puljen med uventede udgifter. Der er en forventning om, at man får næsten 12 millioner kroner tilbage, når den såkaldte statslige midtvejsregulering gøres op. På en række områder spares der på driften, og således når et enigt byråd i runde tal i mål med de akutte besparelser.

Annonce

Ingen politisk kant

Det er under to uger siden, at Socialdemokratiet bekendtgjorde, at tre kandidater skal i urafstemning, for at vinderen derefter skal duellere med Morten Andersen (V) om posten som borgmester til kommunalvalget i 2021. Pia Longet, nuværende gruppeformand, benyttede ikke lejligheden til at profilere sig selv eller sit parti til at skabe kant til Venstre. Hun erklærede sig glad for, at det på så kort tid havde været muligt at finde de nødvendige besparelser.

- Der er ingen, som synes, det er særlig hyggeligt at skulle spare over 40 millioner kroner. Det vil gøre ondt på nogen, men det er desværre nødvendigt, og derfor også vigtigt, at vi får det gjort nu og ikke senere. Min betingelse var imidlertid, at vi ikke skulle spare på ordningen med klippekort, sagde Pia Longet.

Jane Yndgaard (DF) var heller ikke i tvivl:

- Vi godkender selvfølgelig besparelserne. Du (borgmester Morten Andersen red.) har så flot redegjort om de enkelte områder. Merforbrug kræver et ansvar, og det har vi alle taget, selv om det desværre vil påvirke nogle borgere.

I Nordfyns Kommunes samlede budget for 2020 kalkuleres der med driftudgifter for samlet 1,9 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce