Annonce
Nordfyn

Nordfynsk regionspolitiker: Afgørende at vi beholder akuthjælperne på Nordfyn

Anja Lund Kristensen (V): Hvis jeg står i en situation, hvor min far falder om med hjertestop, vil jeg bare gerne have, at der er nogen, der kan træde til og hjælpe. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Venstre-politikeren Anja Lund Kristensen stemte for, at Region Syddanmark skal med i Trygfondens hjerteløber-ordning. Hun lægger vægt på, at der er så mange som muligt, der melder sig klar til at redde liv.

Nordfyn: Mandag vedtog regionsrådet, at Region Syddanmark fra 1. maj næste år skal tilslutte sig Trygfondens hjerteløberordning, hvor alle kan tilmelde sig og downloade en app, der tilkalder op til 20 hjerteløbere, når alarmcentralen får et opkald om et muligt hjertestop.

Det betyder, at den nuværende ordning på Nordfyn droppes. Her har Nordfyns Hjertestarterforening sammen med Danmark Redder Liv cirka 300 frivillige, der har gennemgået et førstehjælpskursus og har sagt ja til, at de kan tilkaldes ved alarm om hjertestop.

En af dem, der stemte for forslaget i regionsrådet, er Anja Lund Kristensen (V), der selv er en del af det nordfynske korps af frivillige førstehjælpere.

- Er du som nordfynbo tryg ved, at der med hjerteløber-ordningen kun bliver tilkaldt førstehjælpere inden for en radius på 1,8 kilometer fra alarmadressen, hvor der i dag tilkaldes hjælp i en radius på fem kilometer?

- Ja, det er jeg. Det, der har været afgørende for, at jeg har stemt for det her, er, at vi stadig har akuthjælperfunktionen. Jeg er selv førstehjælper, og jeg ved, at det oftest er akuthjælperne, der bliver kaldt ud først, så jeg er ikke nervøs, siger hun.

Akuthjælperne kan blive tilkaldt i alle "blå blink situationer" for eksempel trafikulykker.

Annonce

Jo flere, jo bedre

For den nordfynske politiker vejer det desuden tungt, at korpset af hjerteløbere er langt større end antallet af førstehjælpere i den nuværende syddanske ordning.

- Jo flere vi er, der kan redde liv, jo flere liv kommer vi til at kunne redde. Og i dag får man jo et førstehjælpsbevis i 8. klasse, man får det, når man tager kørekort. Alle kommunalt ansatte har førstehjælpsbevis, mange ansatte i private virksomheder får det, så der er rigtig mange, der har et førstehjælpsbevis.

Sammen med beslutningen om at tilslutte sig hjerteløberordningen har regionsrådet besluttet, at der afsættes en million kroner om året til det præhospitale område.

- Nu skal vi mødes med Trygfonden og de klyngeformænd, der er i regionen (formænd for grupperne af frivillige førstehjælpere, red.), og så skal vi drøfte, hvordan samarbejdet skal være. Og vi skal selvfølgelig komme med de gode ting, vi kender fra Danmark Redder Liv, så vi kan gøre Trygfondens arbejde endnu bedre, siger Anja Lund Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce