Annonce
Erhverv

Nordfynsk fabrik er med til at lave mad af insekter

Flemming/Rask Mølle: Vi har aller nådigst fået lov til at komme ud på Enorm i Hvirring. Lasse Hinrichsen og hans kompagnon Carsten LInd Petersen, samt kommunikationsdirektør Jane Lind Sam vil vise os rundt på den fhv. kyllingefarm, som de nu har omdannet til en orme-fabrik. Foto: Michael Svenningsen
Nogle mener, at fremtidens mad i høj grad vil komme fra insekter. Nordfynske Haarslev Industries er med til at tage de første skridt ad den vej.

Haarslev: De kæmpestore maskiner, der laves på Haarslev Industries på Nordfyn, er stærke nok til at forarbejde store mængder slagteriaffald med ben og det hele. De bliver installeret på fabrikker, der laver proteinrigt mel eller dyrefoder ud af resterne fra forarbejdningen af svin, køer, fisk og enkelte andre dyr.

Men virksomheden kigger også i en helt anden retning. Den har lavet særlige udgaver af noget af udstyret, så det kan bruges til at lave insekter om til mad eller dyrefoder. Det er blandt andet sket i forbindelse med iværksættervirksomheden Enorm i nærheden af Horsens, hvor man vil producere protein ud fra larver.

- Det er stadig et meget lille område, men vi er spændt på, hvad det kan udvikle sig til, siger salgsdirektør Henning Haugaard, Haarslev Industries.

Annonce

- Selv troede jeg ærligt talt ikke så meget på det, men i marts lancerede Mars Petcare, der er en af verdens største, et dyrefoder lavet af insekter, så udviklingen er i gang, siger han.

Vil vokse i Nordamerika

I en noget nærmere fremtid satser Haarslev Industries især på at vokse ved at erobre mere af markedet i Nordamerika.

- Her er et meget stort og modent marked, hvor vi kun har en mindre markedsandel. Vores nye produkter og udviklingsprogram er efter min opfattelse det allerbedste i branchen, og vi ser store muligheder for at blive større derovre, siger administrerende direktør Han Defauwes.


Det er stadig et meget lille område, men vi er spændt på, hvad det kan udvikle sig til.

Henning Haugaard, salgsdirektør, Haarslev Industries


Der er også meget stort potentiale i Asien, hvor kødforbrug og befolkninger vokser meget, og hvor der er miljømæssigt behov for at gøre noget ved slagteriaffaldet. Men der vil gå en længere årrække, før det kan veksles til meget store ordremængder, vurderer Haarslev-ledelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce