Annonce
Nordfyn

Nordfynsk borgmester: - Vi kan komme til at bruge haller til undervisning

Lokalredaktør Henrik Larsen og borgmester Morten Andersen sad foran hvert sit webkamera under det digitale læsermøde. Foto: Dorthe Wolff
Under et digitalt læsermøde på Fyens.dk tilkendegav borgmester Morten Andersen (V) blandt andet, at kommunens haller kan blive brugt til undervisning, når skolerne åbner for alle børn igen.

Nordfyn: Sædvanligvis er Fyens Stiftstidendes læsermøder kendetegnet ved, at man mødes i fysisk forstand. Coronakrisen gør det nødvendigt at tænke anderledes, og derfor var mandagens møde med borgmester Morten Andersen (V) flyttet til det digitale rum.

I en time havde seerne på Fyens.dk og facebooksiden Vores Nordfyn mulighed for at stille spørgsmål. Emnerne var mange. Her et udpluk fra samtalen, hvis omdrejningspunkt var, hvad coronakrisen aktuelt og på sigt kommer til at betyde for de nordfynske borgere.

1) Kommunal velfærd

- Jeg håber ikke, at krisen får så mærkbare konsekvenser, at vi kommer til at tale om et før og et efter i den kommunale velfærd. Jeg synes heller ikke, at der på nuværende tidspunkt er grund til at tegne et så dystert billede. For at tage et konkret eksempel kan jeg ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at vi næste år får dårligere hjemmehjælp. Skulle krisen vise sig at fortsætte, føler jeg mig også overbevist om, at staten vil gå ind og kompensere landets kommuner i det fornødne omfang.

2) Foreningslivet

- Jeg tænker, at mange foreninger vil gå en anderledes fremtid i møde. Hvert år knokler de en hel masse timer for at få en sportsuge til at løbe af stablen, for at arrangere et kræmmermarked eller andet. Det gør de jo for at skaffe penge til aktiviteter, og de penge kommer nu til at mangle, og dermed bliver der færre midler til foreningslivet.

3) Skolebusser

- Den nordfynske kørsel med kollektive busser tager næsten udelukkende udgangspunkt i, hvornår man som barn møder og får fri fra skolerne. Men kørslen er også åben for alle andre borgere. Derfor er det ikke sådan lige bare at rykke rundt på afgangene, fordi det så vil kunne ramme andre borgere, der ellers ville have brugt afgangen. Vi gør det, at vi sætter ekstra afgange ind kun forbeholdt skolebørnene, eksempelvis klokken 13.00.

4) Brug af haller

Når skolerne på et tidspunkt åbner for alle elever, kan de lokale haller, der for tiden står tomme, blive benyttet, så kravene om at holde afstand overholdes.

- Det kommer til at handle om at bruge alle de kvadratmeter, vi har til rådighed. Og her er det muligt at indrage idrætshallerne og andre tilgængelige fysiske rammer, sådan at det bliver muligt at have en reel undervisning og samtidig overholde afstandskravene.

5) Beboere på plejehjem

- Vi følger retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne, og jeg ved desværre ikke, hvornår det igen bliver muligt for vores plejehjemsbeboere at mødes fysisk med deres kære. Det er et område, der er meget fokus på. Jeg håber meget, at det snart bliver muligt med en eller anden form for, kan man sige, kontrolleret samvær. Man vil teste mange flere for smitte og dermed måske også de, som måtte ønske at besøge plejehjem.

6) Anden mødeform

- Jeg kan godt forestille mig, at jeg også efter krisen i et vist omfang vil blive ved med at holde digitale møder på Skype. Før krisen havde jeg, skal jeg ærligt indrømme, aldrig deltaget i et Skypemøde. Og jeg kan nu se, hvor meget tid man kan spare i transport. Ligesom længden af møderne bliver mere komprimeret. Men der er selvfølgelig stadig beslutninger, der bedst tages, når man mødes på normal vis.

7) Handl lokalt

- For et par uger siden vedtog vi 10 helt konkrete ting, der fra kommunens side skal være med til understøtte det lokale erhvervsliv. Eksempelvis handler det om at fremrykke alle de betalinger, vi overhovedet kan. Dernæst vil Nordfyns Erhverv og Turisme gøre en stor indsats for på forskellig vis at hjælpe detailhandlen.

- Men jeg vil sige, at det er os alle, der kan gøre det lokale erhvervsliv den allerstørste tjeneste. Det handler ganske enkelt om, at vi skal lægge vores omsætning lokalt. Det er ikke fordi, vi som kommune ikke har lyst at gøre endnu mere, men vi er også - og med rette - underlagt en lovgivning, der gør, at vi ikke direkte må gå ud og støtte erhvervslivet.

8) Der kommer en regning

Morten Andersen konstaterede, at der kommer en coronaregning. Spørgsmålet er, hvor stor den bliver, hvor lang tid det vil tage at få den betalt, og hvordan regningen skal foredeles mellem stat og kommuner. Indtil videre er der mange ubekendte faktorer. Eksempelvis hvor mange, der bliver arbejdsløse.

- Vi har allerede over 200 flere, som i løbet af den seneste måned er blevet nødt til at stille sig op i køen med forsikrede ledige. Hvornår kommer de i job igen? Ligeledes er det eksempelvis også uafklaret, hvornår restauranter, campingpladser og hele turisterhvervet vender fuldt tilbage til hverdagen.

Det kommer til at handle om at bruge alle de kvadratmeter, vi har til rådighed. Og her er det muligt at indrage idrætshallerne og andre tilgængelige fysiske rammer, sådan at det bliver muligt at have en reel undervisning og samtidig overholde afstandskravene.

Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce