Annonce
Nordfyn

Nordfyns Vandværk: Balladen om rent vand trækker ud trods varslet påbud fra kommunen

På dronebilleder kan man se, hvordan det oppumpede grundvand står på markerne rundt om Nordfyns Vandværk. Foto: Nils Svalebøg
Politikerne i Nordfyn Kommunes teknik- og miljøudvalg har sagt nej til Nordfyns Vandværks såkaldte plan B, men forsøget kører videre.
Annonce

Krogsbølle: Sprinklerne på marken ved Nordfyns Vandværk står stadig og sender oppumpet grundvand ud over området, selv om kommunens teknik- og miljøudvalg på et møde før påske fastholdt et påbud om at stoppe eller lovliggøre forsøget.

Samtidig slog udvalget fast, at forsøget på at redde vandværkets gamle kilder fremover kun er at betragte som et forsøg og ikke kan være en del af handleplanen for at skaffe rent vand.

- På udvalgsmødet den 1. april blev det slået fast, at vandværkets bestyrelse skal lovliggøre forsøget. Det vil blandt andet sige, at de skal bevise, at forsøget ikke gør nogen skade på området. Samtidig har bestyrelsen ikke sandsynliggjort, at de kan nå i mål indenfor dispensationens løbetid, siger natur- og miljøchef Mette Højby fra Nordfyns Kommune.

Allerede i denne uge regner hun med, at administrationen sender det påbud afsted, der har været varslet for vandværksbestyrelsen i et stykke tid. Derefter har bestyrelsen yderligere fire uger til at klage over afgørelsen.

Ifølge dispensationen skal vandværksbestyrelsen senest den 1. juni aflevere en opfølgende rapport, hvor de skal kunne vise fremskridt på vejen mod rent vand.

Vi er meget bekymrede for, at bestyrelsen i øjeblikket bruger andelshavernes penge på nogle tiltag, der ikke handler om at skaffe rent vand. Lene Henriksen, med i gruppen Rent-Vand-Nu
Annonce

Bruger andelshavernes penge

Grundstenen i bestyrelsens handlingsplan har hele tiden været, at man kunne få lov til at opsætte et filter med aktivt kul, for at købe sig tid til forsøget, men også her har Nordfyns Kommune i første omgang givet afslag.

- Vi har svaret, at hvis vandværket sender en ny fyldestgørende ansøgning, så vil vi kigge på den. Men administrationen kan ikke sende den samme sag for politikerne i udvalget to gange, siger Mette Højby.

Den 3. april afleverede Rent-vand-nu-gruppen de nødvendige underskrifter for at få indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling senest den 3. juni, men på grund af coronakrisen er det tvivlsomt, hvornår en generalforsamling kan afholdes.

- Vi er meget bekymrede for, at bestyrelsen i øjeblikket bruger andelshavernes penge på nogle tiltag, der ikke handler om at skaffe rent vand. Der er brugt penge på advokat og rådgivning, og når kommunen nu slår fast, at forsøget ikke er lovligt, så vil en bestyrelsesansvarsforsikring ikke dække en eventuel efterregning til genopretning af området, mener Lene Henriksen, der er en del af gruppen Rent-vand-nu.

I de seneste vandanalyser fra 23. marts fremgår det, at drikkevandet er blevet renere efter vandværkets nye pumpestrategi, så det nu kun er stoffet Desphenyl Chloridazon, der ligger cirka 11 gange over grænseværdien.

Selv om Fyens Stiftstidende gentagne gange har henvendt sig til bestyrelsesformand Steen Madsen på mail, hvilket er et krav fra hans side, har bestyrelsen ikke ønsket at svare på avisens spørgsmål.

Så sent som onsdag middag den 15. april blev der stadig pumpet vand på markerne ved vandværket. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Odense

Her er de nyeste corona- og vaccinetal

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce