Annonce
Nordfyn

Nordfyns kulturarv skal stå endnu skarpere for lokale og turister

Der er meget historie at komme efter på Nordfyn. Et samarbejde mellem museer og arkiver skal styrke indtrykket. Arkivfoto: Colourbox
Ny forening med erfarne kræfter er klar til at slå et ekstra slag for den nordfynske kulturarv. Historiker Anders Myrtue skal støtte arbejdet. Men de mange frivillige kan ikke undværes.

Nordfyns Kommune: De nordfynske museer og lokalarkiver får nu et ekstra boost. Dels har de nu fået en paraplyforening, hvor det tværgående samarbejde kan udvikles, dels har kommunen ansat en kulturarvskoordinator.

Målet er på sigt, at den nordfynske kulturarv bliver tegnet endnu skarpere over for både borgere og turister.

Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget har forberedt foreningen Nordfynske Arkiver og Museer, som nu er stiftet, og som formand er valgt Jens P. Sørvin, som leder Besættelsesmuseet i Beldringe.

Øvrige bestyrelsesmedlemmer er Leo Mogens Jensen (Nordfyns Museum i Bogense), Niels Henrik Nielsen (Otterup Museum), Inge Lise Nielsen (lokalarkivet i Otterup), Per Lunde Hansen (lokalarkivet i Søndersø) Mette Landtved Holm (formand for Erhvervs- Kultur og Fritidsudvalget (V)), Anette Lykke Jensen (næstformand i Erhvervs- Kultur og Fritidsudvalget (S)) og Åse Nielsen (plan og kulturchef).

Annonce

Kapabel koordinator

Samtidig har Nordfyns Kommune ansat historiker Anders Myrtue som kulturarvskoordinator. Han har i en årrække været museumsinspektør ved Odense Bys Museer og har et indgående kendskab til den nordfynske kulturarv.

Mette Landtved Holm, formand for Erhvervs- Kultur og Fritidsudvalget, fremhæver desuden de frivillige, som også fremover vil være en vigtig del af kulturarvsformidlingen.

- De frivillige yder allerede i dag en kæmpe indsats i vores arbejde med at styrke den nordfynske kulturarv - og med en stærk fællesorganisation i ryggen kan resultatet kun blive godt, siger udvalgsformand Mette Landtved Holm i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce