Annonce
Nordfyn

Nordfyns Kommune: Vi vil bare vide, om kalkknuser virker

Forsyningschef Peter Lind var klar til at trykke på knappen til det nye kalkknuseranlæg i midten af oktober, men Nordfyns Kommune ønskede mere dokumentation for effekten. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Det har medført en heftig debat, at Nordfyns Kommunes natur- og miljøafdeling sendte sagen om en kalkknuser retur til Bogense Forsyningsselskab.
Annonce

Bogense: Allerede i midten af oktober var Bogense Forsyningsselskab klar til at trykke på kontakten til et helt nyt anlæg, der skulle knuse kalken i drikkevandet. Anlægget til godt 460.000 kroner er installeret af virksomheden AMTech Aquamiljø og skal med lydbølger kunne påvirke kalkmolekylerne, så de ikke kan krystallisere.

Nordfyns Kommunes teknik- og miljøudvalg satte en midlertidig stopper for projektet og sendte sagen tilbage til forsyningsselskabet for yderligere dokumentation.

I de seneste dage har den beslutning skabt heftig debat. Blandt andet på de sociale medier.

Udvalgsformand Anders Thingholm (K) er forundret over den reaktion, som beslutningen har medført hos Bogense Forsyning og hos en række borgere.

- Det bør være i alles interesse, at der et minimum af dokumentation for effekten. Ingen kan være interesseret i at investere så mange penge i et anlæg, der i yderste konsekvens kan vise sig at være virkningsløst. For det andet handler det om vores vigtigste ressource, nemlig drikkevandet. Også her må alle være interesseret i at vide, hvad konsekvensen for vandkvaliteten er. Derfor undrer den her konfrontation mellem vandværk og os som myndighed mig meget.

Administrationen havde rådspurgt sig hos Miljøstyrelsen, og styrelsens vurdering var, at lavfrekvent lydbehandling går ind under kategorien videregående vandbehandling.

- Dokumentationen har imidlertid været yderst mangelfuld, og senest har den pågældende leverandør fremsendt en liste med telefonnumre til personer, som administrationen selv kunne ringe til. Personerne var alene angivet med fornavne, fortæller Anders Thingholm.

Jeg er voldsomt uforstående overfor den afgørelse, og jeg tror det bliver svært at finde bedre dokumentation end den, vi allerede har lagt frem.

Forsyningschef Peter Lind, Bogense Forsyningsselskab

Annonce

- Vi kan ikke bare følge trop

Heller ikke det forhold, at anlægget er installeret hos vandværker i andre kommuner, taler ifølge udvalgsformanden entydigt for, at Nordfyn skal følge trop. Udvalgsformand Anders Thingholm siger:

- Ifølge administrationens oplysninger er der også kommuner, som har givet afslag på sådanne ansøgninger, og der er vandværker, der slet ikke har søgt hos kommunen. Der er med andre ord ikke et entydigt billede af, om det her virker eller ej. Det er sådan set bare det, vi beder om.

- Administrationen arbejder videre med at skaffe flere oplysninger om mulige konsekvenser for vandkvaliteten, og Bogense Forsyningsselskab har allerede sendt mere dokumentation, fortæller direktør for teknik-, erhverv og kultur Henrik Boesen.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce