Annonce
Nordfyn

Nordfyns Kommune iværksætter øjeblikkelige besparelser for at afværge budgetoverskridelse på 41 millioner kroner

Der skal hurtigst muligt findes besparelser for millioner af kroner i Nordfyns Kommune for at afværge stor overskridelse af årets budget. Foto: Nordfyns Kommune
Fem måneder inde i 2020 er der optræk til, at det kommunale budget overskrides med 41 millioner kroner. Derfor sættes der ind med en række besparelser. Senere skal udgifterne i forbindelse med coronakrisen også håndteres.

Nordfyn: Der skal spares millioner af kommunale kroner, og det skal gå stærkt.

Sådan lyder udmeldingen, efter at det står klart, at Nordfyns Kommune kommer til at mangle godt 41 millioner kroner i årets budget, hvis der ikke gøres nu og her.

Og borgmester Morten Andersen (V) har ikke i sinde at tøve:

- Som kommune er vi nødt til at reagere, når vi ser en ubalance mellem et politisk vedtaget budget og det realiserede forbrug. Derfor foretager vi nu en udgiftsopbremsning og lægger os i selen for at finde de nødvendige besparelser. Vi kan hverken tage pengene fra kassebeholdningen eller skubbe udgifterne foran os. Det vil bare gøre budgetlægningen for de kommende år endnu mere vanskelig, siger han.

Mest skrider budgettet inden for arbejdsmarkedsområdet, hvor der aktuelt er en afvigelse på over 24 millioner kroner tilsat erkendelsen af, at det ikke er lykkes at få så mange i job som forventet. Et billede, der går igen hos mange af landets kommuner. Ligesom Nordfyns Kommune heller ikke står alene med stigende udgifter på socialområdet for både vokse og børn og herunder også de nødvendige indsatser for udsatte børn og unge.

Annonce

Her mangler pengene

Afvigelserne i forhold til budget 2020 fordeler sig som følger:

24,4 millioner kroner på Arbejdsmarkedsudvalget.

7,9 millioner kroner på Børne- og Ungeudvalget.

9,3 millioner kroner på Social- og Sundhedsudvalget.

-0,3 millioner kroner på Økonomiudvalgets område.

Slut med konsulenter

Pengene skal findes med en bred vifte af initiativer. Det er allerede besluttet, at der sættes stop for eksterne konsulentydelser, og at der iværksættes et såkaldt "kontrolleret ansættelsesstop", ligesom ansættelser af vikarer begrænses til det absolut nødvendige.

Næste skridt bliver, at de enkelte fagudvalg skal komme med deres bidrag til at få bragt økonomien tilbage på rette spor, hvorefter den samlede genopretningsplan skal behandles på kommunalbestyrelsens møde senere i maj.

Som en ubekendt faktor, der i den økonomiske kabale først kan tages højde for senere på året, er medudgifterne i forbindelse med coronakrisen. De udgifter skal håndteres i en særskilt budgetopfølgning.

Nødvendigt at handle

Morten Andersen er fortrøstningsfuld:

- Nordfyns Kommune har i en årrække præsenteret solide og ansvarlige budgetter. Det har vi haft penge til, fordi vi har et solidt greb om økonomien. Når vi sætter ind med handlinger nu, er det netop for at sikre, at vi også i årene, der kommer, bevarer styringen og den økonomiske handlefrihed, så vi fortsat er en attraktiv kommune, siger han.

For få dage siden fik Nordfyns Kommune ekstra 46 millioner kroner, da den nye Udligningsreform blev offentliggjort. De penge tildeles imidlertid først fra næste år.

- Så det hjælper os ikke med de udfordringer, vi står over for i 2020, konstaterer borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Drab på George Floyd: Massivt fremmøde til solidaritets-demonstration i Odense

Fyn

Rekordlavt udbud af fynske sommerhuse

Odense

Æggekagen vender tilbage: Tidligere medarbejdere går sammen og genrejser Carlslund efter corona-konkurs

Annonce