Annonce
Nordfyn

Nordfyns Gymnasium: Succes med at bekæmpe madspild

Med en række kneb har kantinen på Nordfyns Gymnasium held til at nedbringe madspild. Privatfoto
Kun 5-10 procent af maden i kantinen på Nordfyns Gymnasium går til spilde. Hemmeligheden er blandt andet at lave en dagens kop med rester af mad, der ellers ville blive smidt ud.

Nordfyn: - På skilte reklamerer vi for den mad, som vi har mest af eller som snart har sidste holdbarhedsdato. Så får vi det lettere solgt.

Sådan fortæller Kent Hartmann Kristensen, der har firmaet Mad med sjæl, og som til daglig bruger mange kræfter på at tilberede mad til 450 gymnasieelever på Nordfyns Gymnasium.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er det en vigtig faktor for at mindske miljøbelastningen at forbedre klimaet ved at reducere spild af mad, og netop det forsøger den nordfynske kantine at efterleve.

Kent Hartmann Kristensen bestræber sig også på at købe retmæssigt ind og tilbyder en dagens kop.

- Den indeholder primært rester af madvarer, og den har så en mindre pris end dagens ret. Dagens kop er et hit, da den er billig og nem at gå til. Dermed lykkes det os at have en lille procentdel af madspild, fortæller han.

Han anslår, at kun 5-10 procent af maden, der laves i kantinen, går til spilde. Har eleverne brugbare forslag til, hvordan madspildet kan komme endnu mere end, tager han med glæde imod dem.

Annonce

RYK Nordfyn

Artiklen om kantinen på Nordfyns Gymnasium er skrevet som en del af RYK Nordfyn.

Et syv uger langt projekt med fokus på konstruktiv journalistik, som Fyens Stiftstidende har haft i samarbejde med Nordfyns Gymnasium.

Som del af projektet har eleverne i 2.d. skrevet diverse artikler om emner, der ligger dem på sinde. Flere af artiklerne er blevet publiceret.

Mad i skraldespanden

På verdensplan bliver der årligt smidt flere millioner tons mad ud i skraldespanden, men det er et problem, der kan gøres noget ved, da det kun kræver, at vi tænker os om. Tallerkenrester og for stort indkøb er nogle af disse grunde til at der bliver skabt madspild. Netop disse grunde kan gøre en stor forskel for at mindske madspildet. Madspild er noget der både kan bekæmpes af de store firmaer men også af det enkelte menneske hjemme i husstanden.

Jespers Torvekøkken i København er et andet eksempel på, hvordan det kan lykkes at nedbringe madspild. Torvekøkkenet arbejder blandt andet sammen med foreningen Stop Spild af Mad. Jespers Torvekøkken har sænket deres madspild med mindst 30 procent på deres frokostordninger.

Det handler i det store og hele om organisering og størrelsen på deres frokostbuffeter. De bruger et selvudviklet styringsværktøj, der gør køkkenet i stand til at justere mængden af al deres mad. Desuden har Jespers Torvekøkken indgået et samarbejde med firmaet Biotrans, som omdanner al deres organiske affald til grøn energi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce