Annonce
Nordfyn

Nordfyn i forreste linje: Næsten garanti for bredbånd på landet

En minster kom forbi, og pludselig var der liv på Kilevej lidt uden for Ejlby. Karl Peter Lyhr (tv) og teleminister Lars Chr. Lilleholt taler, mens Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd (med ryggen til) og borgmester Morten Andersen (V), (th) ser til. Foto: Henrik Larsen
Karl Peter og Ann-Britt Lyhr er blandt de borgere, hvis liv tog en drejning til det bedre, da parret fik fiberbredbånd. Der er næsten garanti for at kunne få bredbånd i de nordfynske landdistrikter. Minister Lars Christian Lilleholt (V) er begejstret.
Annonce

Nordfyn: Flere end 42 procent af borgerne i Nordfyns Kommune er bosat i byer med færre end 1000 indbyggere og ude i det åbne land. Skal de trives i en moderne it-verden, og skal det lykkes med yderligere bosætning, er en ordentlig netforbindelse afgørende.

Derfor blev Lars Chr. Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister, hurtigt begejstret, da han mandag besøgte Nordfyn. Aktuel status er, at kun 64 ejendomme, undtaget sommerhuse, beliggende i kommunens landdistrikter ikke har fået tilbudt at få lagt fiberbredbånd ind. Den såkaldte Bredbåndspulje har skabt grundlag for massiv udrulning af fiberbredbånd i landdistrikterne. Og grunden til, at Nordfyn er længere fremme end mange andre steder i landet, skyldes ikke mindst de såkaldte bredbåndsambassadører. 90 frivillige, der var med til at kortlægge behovet og få indsendt ansøgninger til Bredbåndspuljen.

- Det er meget imponerende, roste ministeren, mens han stod på en bakketop ved ægteparret Karl Peter og Ann-Britt Lyhrs ejendom lidt uden for Ejlby.

Da de købte ejendommen i 2012, stod det slemt til med den elektroniske forbindelse til omverdenen.

- Jeg har mange gange stået her på bakken i regnvejr og i mørke, fordi det var det eneste sted, hvor der var mobildækning. Vi fik lagt fiberbredbånd ind i oktober sidste år, og det har gjort en verden til forskel, fortæller Karl Peter Lyhr, der er EDC-ejendomsmægler i Bogense.

Tidligere måtte han altid, også i weekenden, køre ind til Bogense for at tjekke mail og andre aktuelle ting. I dag kan det klares hjemmefra.

- Vi har købt en fantastisk plet på jorden, men havde vi haft mindre børn, havde vi ikke købt stedet, fortalte Karl Peter Lyhr.

En betragtning, Lars Chr. Lilleholt var enig i.

- Mange familier fravælger at bo et sted, hvor der ikke er bredbånd. Det er forudsætningen for at få en familie til at fungere.

- Jeg har mange gange stået her på bakken i regnvejr og i mørke, fordi det var det eneste sted, hvor der var mobildækning.

Karl Peter Lyhr, nu lykkelig indehaver af en netforbindelse med fiberbredbånd.

Annonce

Arbejder hjemmefra

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, var også med på den nordfynske inspirationstur. Han vurderer, at den massive udbredelse af fiberbredbånd i landdistrikterne kan få store positive konsekvenser. At det bliver mere attraktivt at bo på landet og i de mindre bysamfund. Flere og flere arbejde foran en skærm, og har man en ordentlig netforbindelse, kan det arbejde i princippet klares alle steder fra.

- Jeg tror, at fiberbredbånd kan ændre måden, man anskuer det at bo og arbejde på landet på, sagde han.

Annonce

Dryppende vandhane

Karl Peter Lyhr vurderer, at landejendomme uden netforbindelse er omkring 80 procent sværere at sælge. Nu har Eva Laut ikke tænkt sig at sælge sin ejendom ved landsbyen Ørbæk. Alligevel er hun bekymret. Hun tilhører nogle af de borgere i landdistrikterne, som ikke kan få lagt bredbånd ind. Hun var andet stop på ministerens rundtur, og Lars Chr. Lilleholt anerkendte problemet.

- Når andre sidder og klikker, sker der noget med det samme, mens vi sidder og venter og venter. Herude svarer vores net til, at vi har en dryppende vandhane, mens alle andre har rindende vand, sagde Eva Laut.

Hun bor i et så tyndtbefolket område, at det ikke er muligt at komme i betragtning til Bredbåndspuljens midler. Som den er skruet sammen, skal der mindst være 25 boligejere i et nærområde, der går sammen, før man kan søge.

Hun mener, at en ordentlig netforbindelse er en nødvendighed, og at staten derfor bør stille en fibernet-garanti til alle.

Den politiske velvilje

Bredbåndspuljen er en del af den brede politiske aftale om "Vækst og udvikling i hele Danmark".

Og med den politiske aftale "Bredbånd og mobil i digital topklasse – Fremtidens telepolitik for hele Danmark" besluttede alle Folketingets partier i 2018 blandt andet at afsætte 100 millioner kroner til bredbåndspuljen, samt at puljen skulle målrettes mere mod tyndt befolkede dele af landet.

De penge, som er i puljen i 2019, kan man søge fra 30. april, hvor der bliver lagt detaljeret information ud på Energistyrelsens hjemmeside. Samtidigt offentliggør styrelsen et kort med information om hvilke adresser, der er tilskudsberettigede i 2019.

I Nordfyns Kommune har 2400 husstande i landdistrikterne fået tilbudt at få fiberbredbånd på markedsvilkår fra Energi Fyn. Omkring 2100 har sagt ja og fået det installeret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce