Annonce
Nordfyn

Nordfyn: Farvel til 76 års politisk erfaring

Franz Rohde (K) var blandt de politikere i kommunalbestyrelsen, som torsdag aften sagde farvel til nordfynsk politik. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Da kommunalbestyrelsen holdt sit sidste møde i denne valgperiode, sagde man farvel til i alt 76 års politisk erfaring.

Bogense: Torsdag aften var sidste omgang for denne kommunalbestyrelse, inden en ny står klar til at tage over fra den 1. januar. Da dagsordenen var gået igennem, var det tid til at sige farvel til 10 ud af 25 politikere i byrådssalen.

- Jeg har været en tur i annalerne, og jeg kan se, at vi denne gang siger farvel til i alt 76 års deltagelse i nordfynsk lokalpolitik. For fire år siden sagde vi farvel til 144 års anciennitet, men dengang var der også 12 politikere, som stoppede, lød det fra borgmester Morten Andersen (V).

Nogen havde valgt at stoppe selv, mens andre ikke er blevet genvalgt. De frivillige bestod af Lars Bjørnsbo (V), Freddy Andersen (V), Maria Smet Jensen (V), Jørgen Meier Sørensen (V) og Kurt Christensen (V). Sidstnævnte har været i nordfynsk politik i hele 20 år og været formand for Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget (også da udvalget havde andre navne) i hele Nordfyns Kommunes historie.

Franz Rohde (K), René Lundegaard (NB), Jens Otto Dalhøj (LA), Keld Haurholm Nielsen (Ø) og Kent Lindharth (S) forlader alle kommunalbestyrelsen, fordi de ikke blev genvalgt den 21. november.

- Tak, fordi I har brugt så mange timer, så mange dage og for nogens vedkommende så mange år i folkestyrets tjeneste. Det er måske ikke en indsats, som altid belønnes eller respekteres, men når man ser tilbage på det, tror jeg alligevel, at hovedparten vil have respekt for deltagelsen og det arbejde, der har været leveret hele vejen rundt, lød det afsluttende fra Morten Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce