Annonce
Hvem skal passe farmor

Nomineret til Fyns bedste sosu: - Man skal ikke være en maskine

Ydmyghed, omsorg og respekt er nogle af de elementer, Thomas Skotte-Hansen har med sig, når han er på arbejde som social- og sundhedsassistent i Faaborg-Midtfyn Kommune. Blandt andet derfor er han nomineret til Fyns bedste sosu. Foto: Michael Bager
Thomas Skotte-Hansen gør som social- og sundhedsassistent en forskel for terminale borgere og deres pårørende. Derfor er han blevet nomineret til Fyns bedste sosu.

Når Thomas Skotte-Hansen går på arbejde, træder han ofte ind i det mest nære og intime rum, en familie kan have. Nemlig når et familiemedlem ligger for døden.

Han er nemlig social- og sundhedsassistent i Faaborg og en del af det palliative team, der træder til, hvis den helbredende behandling indstilles, og det i stedet handler om at lindre i den sidste tid.

- Terminale patienter hjælper man, velvidende at de er døende. Så man skal vise omsorg, empati, ydmyghed og respekt overfor den borger, som man ved har haft et helt liv, men er på vej væk.

Thomas Skotte-Hansen forsøger hver dag at gøre en forskel for de borgere, han passer. Foto: Michael Bager

- Og så skal man holde det lidt på afstand, så det ikke kommer for tæt på. Men man skal stadig vise omsorg. Man kan ikke være en maskine. Man er jo i det, og man ved, hvor det bærer henad, så man skal vise dem respekt, så de kan se, at man er der for dem, siger Thomas Skotte-Hansen og peger på, at netop det kan være med at gøre sorgprocessen for de pårørende mindre bagefter.

Thomas tog sig uendelig godt af ikke kun min far, da han havde sin sidste tid i hjemmet, men han tog sig også af min mor og os andre pårørende, når vi var der. Thomas’ empati og hele hans væsen gjorde i særdeleshed min far, men også os omkring ham utrolig glad. Thomas kom altid med en ydmyghed ind i mine forældres hjem, vel vidende han trådte ind til et døende menneske, et langt ægteskab, der snart ville miste den ene part, og han udviste den største respekt.

Anne Marie Lind Staal, indstiller


- Det gælder om at få et godt forløb ud af det. Vi skal ikke være der bare for at være der, eller fordi vi får penge for det.

- Jeg synes helt bestemt, jeg gør en forskel. Jeg forsøger i hvert fald på det. Det er min fornemste opgave, mener Thomas Skotte-Hansen.

Dommernes begrundelse

Der var noget med ydmyghed og respekt. Han får sit job til at fremstå som noget sekundært – det er mennesket, der er i fokus, og handler behandler mennesket med ydmyghed og respekt. Han udfører sit arbejde uden at fratage manden sin sidste værdighed – og som der står: uden at få min far til at føle sig til besvær. Det betyder meget.

Aldrig alene

Den indstilling har ført en anden indstilling med sig. Thomas Skotte-Hansens navn var nemlig blandt de flere end 380 indstillinger til Fyns bedste sosu, som Fyens Stiftstidende har modtaget. Og nu har dommerkomiteen så peget på Thomas Skotte-Hansen som en af de fem nominerede.

- Det er utroligt flot og sødt, hvad der er skrevet om mig, men det skal også siges, at jeg har nogle gode kolleger omkring mig, så rammerne er også gode for mig. Man er aldrig alene, men er et team af gode kolleger.

For 11 år siden var Thomas Skotte-Hansen kørt træt i jobbet som lagermedarbejder, og derfor prøvede han, efter anbefaling fra sin mor, kræfter med sosu-jobbet. Han fandt hurtigt ud af, at det lige var noget for ham, og efter et par år tog han plads på skolebænken og blev uddannet social- og sundhedshjælper.

Blå bog

Thomas Skotte-Hansen er 50 år og social- og sundhedsassistent i Faaborg C-gruppen i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Han blev ansat som ufaglært sosu i 2010 og efter et par år i arbejde tog han uddannelsen som social- og sundhedsassistent.

Han er en af de fem nominerede til Fyns bedste sosu, som Fyens Stiftstidende står bag.

- Det er godt at have en uddannelse, for som assistent får man lov til mere - blandt andet at komme i det palliative team, siger Thomas Skotte-Hansen, der mener, at flere mænd skal gøre som ham.

- Helt bestemt. Der er selvfølgelig nogle barrierer i forhold til personlig hygiejne, men skal hen over, men det er kun en lille del af vores opgaver, siger han.

Hyld de nominerede

Blandt de 380 indstillinger, Fyens Stiftstidende gennem de seneste uger har modtaget, har dommerkomiteen peget på fem sosu’er, som nu er nomineret til Fyns bedste sosu.

Vi præsenterer de fem nominerede frem mod mandag 11. oktober, hvor vinderen kåres. Det sker på Social- og Sundhedsskolen Fyn, når der er åbent hus og politisk topmøde.

Du er mere end velkommen til at deltage. Det åbne hus starter kl. 14, og kl. 15.30 hylder vi de fem nominerede og kårer derefter Fyns bedste sosu.

Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Lasse skyder med skarpt efter kandidattest: - Det stemmer ikke helt overens med virkeligheden

Navne

Gammel Skibhusdreng gik tilbage i tiden: Cyklede som treårig alene op ad Skibhusvej

Odense

Se DR-satire om borgmester: Troede det skulle vække unges interesse for kommunalvalget

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Nyborg

Slut med skolevejledning fra Odense: Nyborg vil hellere bruge pengene lokalt

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed