Annonce
Indland

Nomineret til Bland dig Prisen: Kulturnomader kæmper for at blive på Odense Havn

Dynamo Workspace er blandt de nominerede til Bland dig Prisen 2018, der bliver uddelt til Det Fynske Folkemøde lørdag den 1. september. Arkivfoto: Nils Svalebøg

De kulturelle ildsjæle bag Dynamo Workspace på Odense Havn kæmper for at få lov til at blive i et 1.300 kvadratmeter stort pakhus på Odense Havn, som tidligere stod tomt. Og så er de iblandt de fem nominerende til Bland dig Prisen 2018.

Der er højt til loftet i både fysisk og kreativ forstand i det gamle pakhus på Odense Havn, hvor Dynamo Workspace giver kreative mennesker fra både nær og fjern mulighed for at udfolde sig i nycirkus og andre former for scenekunst, som kræver lidt større armbevægelser end det meste andet.

Folkene bag har skabt nyt liv på havnen med en årlig cirkusfestival og åbne cirkustræninger og deltager også gerne i debatten om en byudvikling i Odense, som de selv risikerer at tabe på.

En aftale med Odense Kommune om fritagelse for at betale husleje løber nemlig ud med udgangen af året, og de har endnu ikke formået at få overbevist kommunen om, at aftalen skal forlænges.

- Vi ved ikke rigtigt, om vi er købt eller solgt, siger Ida Nørgaard, der driver stedet sammen med Gry Lambertsen og Rune Vadstrøm Andersen, der begge er uddannet hos Cirkuspiloterne i Stockholm.

Hun mener, at udviklingen på Odense Havn er på vej i en forkert retning.

- Vi kæmper en brav kamp for byudviklingen på Odense Havn, hvor der er skudt den ene hvide betonklods op efter den anden igennem. Det er fedt, at der bor nogen mennesker, men hvis man bliver ved og rydder hele havnen, så bliver der jo også rigtigt trist for dem, der bor her, siger hun.

Annonce

Juryens begrundelse

Folkene bag Dynamo Workspace bliver nomineret for deres bidrag til kulturlivet i Odense. Dynamo Workspace har givet plads til et alternativt miljø med nycirkus og en række andre aktiviteter i et ellers forladt pakhus på Odense Havn. De er en kulturel kandidat fra Odense kunstneriske undergrund.

Juryen:

Poul Kjærgaard, chefredaktør på Fyens Stiftstidende

Tine Gudrun Petersen, direktør for Spis! Odense

Tyge Mortensen, iværksætter fra Rudme

Susan Dam Andersen, formand for Gro Odense Byhaver og vinder af Bland dig Prisen 2017

Historien gentager sig

For Gry Lambertsen og Rune Vadstrøm Andersen vil det være en gentagelse af historien, hvis de skal på jagt efter en ny, kreativ legeplads, når aftalen med Odense Kommune løber ud.

For fire år siden blev de opsagt fra et lejemål i København, hvor de var en del af arbejdsfællesskabet PB43 i en gammel lak- og malingsfabrik, der siden blev opkøbt af lagerkæden Pelican Self Storage.

- Det giver selvfølgelig en spændende dynamik at komme til et nyt sted, hvor man skal bygge noget op fra bunden. Men det er altså kun noget man kan gøre et begrænset antal gange i sit liv. Vi håber, at kulturen kan få lov at leve for kulturens skyld og ikke kun fordi, at der tilfældigvis er en tom bygning, siger Ida Nørgaard.

Kom og vær med!

Hvad: Det Fynske FolkemødeHvor: Banegårdspladsen, Odense C

Hvornår: Den 1. september klokken 10 til 14

Det er 6. år, at Fyens Stiftstidende arrangerer og er vært for folkemødet. Det er en dag med aktuelle politiske debatter om blandt andet Ghettoplanen og pesticider i drikkevandet. Der er liveinterviews med personligheder som vejrguden Jesper Theilgaard og musiker Signe Svendsen. Du kan også møde avisens journalister og fotografer og måske endda købe et af avisen billeder! Undervejs er der også mulighed for at få stillet den værste sult og slukket tørsten.

Se hele programmet på www.fyens.dk/folkemoede.

Kultur mangler altid penge

Midt i bekymringen for fremtiden kan de tre kreative ildsjæle dog nu glæde sig over at være blandt de fem nominerede til Bland dig Prisen, der bliver uddelt til Det Fynske Folkemøde lørdag den 1. september.

- Det er vi meget beærede over og glade for, siger Ida Nørgaard, der peger på, at det ikke vil være noget problem at finde egnede ting, som præmien på 25.000 kroner kan bruges til, hvis Dynamo skulle gå hen og vinde.

Penge er altid et problem for kultur, fortæller hun.

- Kultur vil altid have brug for hjælp, så vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan søge nye muligheder for finansiering. Hvis vi vandt prisen, tror jeg, at vi ville bruge en del af pengene på nogle bedre faciliteter til den åbne træning om tirsdagen og torsdagen, siger Ida Nørgaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce