Annonce
Indland

Nomineret til Bland dig Prisen: Kirsten samler andres cigaretskodder og affald op

En af Kirsten Boies mere faste ruter går forbi havnen i Bogense, som nok aldrig har været holdt renere end i de senere år. Foto: Emil Hermann

Kirsten Boie vil gerne kunne give sine børnebørn et godt svar, hvis de en dag spørger om, hvad hun har gjort for miljøet. Så hun har valgt at samle andres affald op fra gaderne i Bogense. Det udløser nu en nominering til Bland dig Prisen 2018.

Efter en sommer uden mange dråber regn og et forår med adskillige historier om pesticider i grundvandet, er der for alvor kommet fokus på klimaet og miljøet. For mange kan udfordringen virke uoverskuelig. For andre opstår muligheden for at gøre noget nyttigt.

Kirsten Boie hører til den sidste slags mennesker. Hun har igennem flere år samlet cigaretskodder og andet affald op fra gaderne i Bogense og håber på at kunne gøre den fynske købstad til Danmarks reneste by.

Det har nu udløst en plads i finalefeltet til Bland dig Prisen 2018.

- Jeg er helt mundlam. Jeg har aldrig været nomineret til nogen pris, så det havde jeg virkeligt ikke regnet med. Men det er da en frygteligt dejlig overraskelse, siger Kirsten Boie.

Hun er i bund og grund drevet af sin egen indignation over mennesker, der bare smider deres affald på gaden og dermed gør skade på naturen og miljøet.

- Hvis der er noget, jeg bliver vred over, så gør jeg noget ved det, siger Kirsten Boie, der begyndte at samle cigaretskodder for mange år siden.

- Dét, der for alvor slog hovedet på sømmet, var, da jeg kom til en parkeringsplads i Bogense og kunne så en pølse af cigaretskodder hele vejen rundt. Der besluttede jeg mig for at gøre noget ved det.

Siden har hun samlet tusindvis af skodder og andet affald op. Hun har skrevet til American Tobacco Company og opfordret dem til at gøre noget ved problemet. Og hun tager gerne en venligt ment snak, hvis hun ser nogen smide deres cigaret på gaden.

- Jeg skælder aldrig ud, men jeg spørger dem typisk, om de godt ved, at det tager fire til fem år, før et cigaretskod er nedbrudt. Nogle tager det rigtig pænt, men der er selvfølgelig også nogle der bliver sure og forargede, siger Kirsten Boie, der i dag er tilknyttet foreningen Turismens Venner Nordfyn.

Annonce

Juryens begrundelse

Kirsten Boie bliver nomineret for den enorme, frivillige indsats, hun yder for at gøre Bogense til en renere by. Hun bidrager positivt til miljøet ved at samle cigaretskodder og andet skrald op fra gaden og er dermed en rollemodel for andre. Hun er en kandidat med et miljøperspektiv.Juryen:

Poul Kjærgaard, chefredaktør på Fyens Stiftstidende

Tine Gudrun Petersen, direktør for Spis! Odense

Tyge Mortensen, iværksætter fra Rudme

Susan Dam Andersen, formand for Gro Odense Byhaver og vinder af Bland dig Prisen 2017

Respekt for naturen

Kirsten Boie er opvokset ved Vejle Fjord, hvor respekten for naturen blev givet videre fra hendes far.

- Jeg er jo vokset op i fantastisk flot naturområde, så jeg har altid interesseret mig for naturen og miljøet. Jeg var en af de første, der begyndte at dyrke økologiske grøntsager og lavede min egen kompostjord med røde brandorme, siger hun.

Børnebørnene har dog også en stor betydning for, at hun for alvor begyndte at gøre noget, der kunne være til gavn for miljøet.

- Jeg synes ikke, at det kan passe, at vi skal efterlade naturen i en dårligere tilstand. Jeg har hele mit liv forsøgt at tænke mig om, og jeg vil gerne have et godt svar, hvis børnebørnene engang kommer og spørger, hvad jeg har gjort for at passe på naturen, siger hun.

Hvis hun skulle være så heldig at vinde Bland dig Prisen og de 25.000 kroner, der følger med, har hun allerede en god idé til, hvad en del af pengene kunne bruges til.

- Man kunne jo købe en masse af de der små fryseposer til cigaretskodder, som de også har på Tinderbox, og dele dem ud, siger Kirsten Boie.

Kom og vær med!

Hvad: Det Fynske Folkemøde

Hvor: Banegårdspladsen, Odense C

Hvornår: Den 1. september klokken 10 til 14

Det er 6. år, at Fyens Stiftstidende arrangerer og er vært for folkemødet.

Det er en dag med aktuelle politiske debatter om blandt andet Ghettoplanen og pesticider i drikkevandet. Der er liveinterviews med personligheder som vejrguden Jesper Theilgaard og musiker Signe Svendsen. Du kan også møde avisens journalister og fotografer og måske endda købe et af avisen billeder! Undervejs er der også mulighed for at få stillet den værste sult og slukket tørsten.

Se hele programmet på www.fyens.dk/folkemoede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Sydfyn

Lykkelig tilflytter på Ærø: - Jeg er så glad for vores børnehave, som er fuld af nærvær og tryghed

Annonce