Annonce
Kerteminde

Nok er nok: Privat vagtkorps går på gaden mod hærværk

Formand for Munkebo Multipark, Palle Hansborg-Sørensen står i spidsen for en borgergruppe, som nu har taget hærværkssagen i egen hånd.Foto: Helle Kryger
En borgergruppe i Munkebo er gået sammen for at komme det hærværk til livs, som har plaget byen de seneste uger.
Annonce

Munkebo: Efter flere uger med adskillige tilfælde af hærværk i Munkebo har en gruppe private borgere nu taget sagen i egen hånd. Anført af Palle Hansborg-Sørensen, som også er formand for Munkebo Multipark, er der nu oprettet et korps bestående af satellitter flere steder i byen , som turnerer rundt i både de lyse og mørke timer af døgnet.

Gruppen består af nogle af de nærmeste naboer til multiparken, forskellige hundeluftere samt beboere omkring byens torv, der holder et ekstra øje med unge, der samles og tager kontakt til politiet, hvis der er optræk til ballade.

- Vi er efterhånden mange private, der arbejder med det for at sige, at det vil vi ikke finde os i. I lørdags blev vi opmærksomme først på nogen unge, der var forsamlet bag børnehaven Columbus, derefter blev vi kaldt ned til den tidligere Solbakken Børnehave. Der måtte vi tilkalde politiet, og de kom da også hurtigt, fortæller Palle Hansborg-Sørensen.

- Vi savner i den grad samarbejde med ssp. Hvor er kommunens ssp-folk henne? Der er jo nogen, der skal hjem og tale med forældrene til de unge. Det er politiet og ssp's opgave at gøre noget ved det.

Palle Hansborg-Sørensen, Munkebo

Annonce

Hvor er ssp-folkene?

De seneste tre uger er hærværket gået hårdt ud inventar på torvet i Munkebo, og i vuggestuen i Rosendalen 215 er krybberummet nærmest blevet værested for en gruppe unge, der ryger cigaretter og hash. I sidste uge måtte personalet genne dem væk midt i åbningstiden.

Multiparkens inventar har også været udsat for hårdhændet behandling. Mogens Printzlau og Nia Jensen bor lige ved siden af parken, og de er vidner til meget aktivitet i disse corona-tider:

- Den bliver brugt flittigt af mange forskellige aldersgrupper, og ofte er forældrene med, men nogen gange er der unge, der spiller meget høj musik om aftenen, og nogen af dem er fuldstændig udenfor pædagogisk rækkevidde, fortæller Mogens Printzlau.

Borgergruppen har fået indkredset gruppen af unge ballademagere til cirka seks personer i alderen 14 til 18 år. De kender navnene på de fleste, men kan jo ikke gå hjem og ringe på forældrenes dør for en alvorssnak. Det er en kommunal opgave, og derfor savner borgergruppen handling fra kommunens side, fortæller Palle Hansborg-Sørensen:

- Vi savner i den grad samarbejde med ssp. Hvor er kommunens ssp-folk henne? Der er jo nogen, der skal hjem og tale med forældrene til de unge. Det er politiet og ssp's opgave at gøre noget ved det, siger han.

Annonce

Svært at gøre noget uden beviser

- Vi er skam på gaden og i dialog med både de unge og deres forældre, fortæller Annette Frederiksen Trabjerg, der er ssp-medarbejder i Kerteminde Kommune:

- Vi har fokus på det, og det er længe siden, vi har været så massivt til stede i Munkebo, som vi er i øjeblikket. Nogen gange to gange om dagen. Og vi er der også efter mørkets frembrud. Men hvis ikke vi har noget konkret, vi kan gå til politiet med, er det svært at gøre noget ved det.

Hun rækker gerne hånden ud for et samarbejde med det private vagtkorps i Munkebo.

- Vi er åbne over for et samarbejde. De er altid velkomne til at dele informationerne med os, hvis de oplever noget, siger hun.

Vil det sige, at hvis Palle Hansborg-Sørensen samler en liste med navne på en række unge, så tager du dig af at kontakte forældrene?

- Ja, hvis vi får en begrundet bekymring, kan vi altid handle på det. Men det er svært eksempelvis at rejse krav om erstatning for noget hærværk, når man ikke har håndgribelige beviser for, hvem der står bag det, fortæller hun.

Annette Frederiksen Trabjerg fortæller også, at kommunen arbejder på at give de unge et fast tilholdssted med bord- og bænkesæt bag kulturhuset i Munkebo. Og så har hun en opfordring til borgerne i Munkebo.

- Vi skal også huske, at som ung må man jo godt være udenfor og samles, og nogle af de unge føler sig lidt som jaget vildt i de her dage.

Palle Hansborg-Sørensen ærgrer sig over, at de få skal ødelægge det for de mange:

- Det er skide ærgerligt, at Munkebo igen bliver hængt ud for noget dårligt, fordi en lille håndfuld unge ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt.

Dette syn mødte i sidste uge ejeren af det tidligere vandværk i Munkebo.Privatfoto.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Fyn

Ekstra smitsom: Den engelske coronavariant er fundet i prøver fra OUH hos både patienter og ansatte

Annonce