Annonce
Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

En ny lovgivning er på vej, og skal regulere hvor billigt nikotinposer kan sælges i Danmark. Men en undersøgelse udarbejdet for fabrikanten Swedish Match konkluderer, at produktet faktisk kan spare samfundet for mange penge hvis det bruges som alternativ til rygning. Arkivfoto: Katrine Stampe
Swedish Match - en af verdens største producenter af nikotinposer - mener, at Danmark er ved at spænde ben for en sundere fremtid med nye afgifter. Lægeforeningen er uenig, og mener tværtimod, at de nye afgifter burde være endnu højere.

11,5 milliarder kroner. Så mange penge kan det danske sundhedsvæsen spare, hvis landets 700.000 rygere valgte at kvitte smøgerne til fordel for nikotinposer.

I hvert fald hvis man skal tro en ny undersøgelse, som er finansieret af storproducenten Swedish Match.

Rapporten, der blev udgivet for nyligt, er udarbejdet af HBS Economics, som sammen med forskerne dr. Karl Olof Fagerström og dr. Karl Erik Lund står på mål for konklusionerne i undersøgelsen.

Annonce

Konklusionerne lyder blandt andet, at en ryger koster samfundet 12.185 kroner årligt, mens en nikotinpose-bruger koster 429 kroner årligt.

- Rapporten viser, at nikotinposer er et alternativ til cigaretter og alle de skadelige stoffer, der findes i dem. For eksempel fremgår det, at hvis alle 700.000 danske rygere skifter cigaretterne ud med nikotinposer, vil det kunne spare samfundet 11,5 milliarder kroner årligt, fortæller Public Affairs Director i Swedish Match, Rune Siglev.

Ifølge Swedish Match vil det være bedre for folkesundheden, hvis rygning blev skiftet ud med nikotinposer. Arkivfoto: Katrine Stampe

Og selvom han indrømmer at nikotinposerne er afhængighedsskabende, mener han ikke, at produktet bør sidestilles med cigaretter. Hverken i den offentlige debat eller med høje salgsafgifter.

- I den optimale verden ville danskerne jo heller ikke spise pommes frites eller drikke alkohol. Vi har fået lavet rapporten for at starte en forebyggelsesdebat på et bedre grundlag. I Sverige og Norge har de eksempelvis brugt snus og andre røgfri tobaksprodukter i lang tid, og her vælger mange nikotinposerne frem for cigaretterne. Det, vil vi til hver en tid sige, er et bedre og mere realistisk alternativ, fortsætter han.

Hvad er nikotinposer?

Nikotinposerne bliver i daglig tale blandt de unge også omtalt som snus.

Nikotinposer er et snuslignende produkt, som ikke indeholder tobak. Nikotinposer indeholder ligesom snus og tyggetobak nikotin - og i nogle tilfælde i meget høje koncentrationer.

Nikotinposerne er hvide, fås med forskellig smag. De mest benyttede er mint og cool mint.

Nikotinposerne kommes ind bag overlæben, op mod tandkødet, hvor de frigiver nikotinen.

Swedish Match understreger dog, at de ikke er imod afgifter på nikotinposer, men at de alligevel mener, at afgifterne i lovforslaget er alt for høje.

Forkert fokus, mener lægeforeningen

Lægeforeningen mener, at fokusset på at udskifte en afhængighed med en anden er forkert og har indsendt et høringssvar forud for vedtagelsen af den lov, der skal afgiftsbelægge nikotinposer i Danmark.

Lægeforeningen med Camilla Noelle Rathcke som formand mener nemlig, at nikotinposer fortsat vil være for billige til at forebygge de unges forbrug.

Camilla Rathcke Noelle mener, at det er forfejlet at fokusere på at skifte en afhængighed ud med en anden. Foto: Jesper Schwartz / Lægeforeningen

- Det er forfejlet at fokusere på at skifte den ene afhængighed ud med den anden. Man skal fokusere på, hvad der er sundest. Og det er altså både at lade være med at ryge og at lade være med at bruge nikotinposer, siger formanden.

Hvis politikerne ikke vil forbyde dem, så skal de gøres så uattraktive som overhovedet muligt.

Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen

- Hvis regeringens forslag om en afgiftsstigning i omegnen af de 11 kroner per dåse bliver vedtaget, så forventer jeg ikke, at det har den store effekt på forbruget. Lægeforeningen har netop foreslået, at de minimum skal koste 60 kroner, men vi ser gerne, at de sammen med cigaretter sættes op til 90 kroner. Hvis politikerne ikke vil forbyde dem, så skal de gøres så uattraktive som overhovedet muligt. Derfor skal de også omfattes af forbud mod smag og neutral indpakning ligesom e-cigaretter, fortsætter Camilla Noelle Rathcke.

Annonce

Gamle rygere eller unge nybegyndere?

Rapporten, der er finansieret af Swedish Match, konkluderer altså, at samfundet kan spare 11,5 milliarder årligt. Men den udregning tager udgangspunkt i en forventning, om at det er nuværende rygere, der bruger nikotinposerne som erstatning for cigaretterne. Men er det egentlig det, der sker i virkeligheden, når nikotinposerne sælges i Danmark?

Swedish Match har tidligere tilbudt at sende gratis prøvepakker på nikotinposer med posten. Arkivfoto: Peter Krogh Frausing

- Vi kan ikke understrege nok, at vores produkter ikke er for børn og unge. Vores produkter er lavet som et alternativ til rygning. Tanken her er, at vi lader os inspirere af vores nordiske venner, Norge og Sverige, som er lykkedes med at reducere antallet af rygere markant, siger Rune Siglev til spørgsmålet, om hvorvidt Swedish Match ønsker, at unge tager nikotinposerne op i stedet for rygning.

Men det er alligevel Lægeforeningens opfattelse, at markedsføringen af nikotinposerne netop har været målrettet unge:

- Det er problematisk, at nikotinposer har været markedsført så massivt til unge, og at vi reelt ikke kender til de langsigtede skader, som de kan forårsage i kroppen og for eksempel på tandkødet. De appellerer til børn og unge, hvis hjerner er særligt sårbare overfor nikotin, og der er tale om sundhedsskadelige produkter, der risikerer at gøre børn og unge, der ikke ryger i forvejen, nikotinafhængige. Ud fra et forsigtighedsprincip burde de her produkter ikke være tilladte, udtaler lægeforeningens formand.

Annonce

Ny lovgivning inden årsskiftet

Fyens Stiftstidende har tidligere dækket brugen af nikotinposer blandt unge, samt afdækket hvordan nikotinposer bliver prisdumpet, således at de har kostet langt under halvdelen af, hvad en pakke cigaretter koster.

Den massive debat om produktet har affødt et lovforslag fra Skatteministeriet, der skal føre til afgifter på nikotinposer.

Lovforslaget var i høring indtil fredag den 15. oktober og behandles lige nu af Folketinget med henblik på vedtagelse inden årsskiftet, oplyser Skatteministeriet.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Fyn

Der var rå, brutal filmpremiere og kostumelegeplads, da Cafe Stiften inviterede 100 læsere på Boltinggaard Gods

Annonce