Annonce
Faaborg-Midtfyn

Niels Jørgen nægter at købe halalkød og støtte det muslimske trossamfund - men det er svært at undgå i supermarkedet

Niels Jørgen Pedersen fra Midtfyn synes ikke, det er i orden, at forbrugerne ikke ved, om deres oksekød er halalslagtet eller ej. Foto: Kristian Hofstedt Rasmussen
Herhjemme halalslagtes stort set alt fjerkræ, mens kun noget af oksekødet får en bøn med på vejen. Men det er ikke obligatorisk at mærke kødet halal, og det er Niels Jørgen Pedersen fra Fyn træt af. På den måde er forbrugere nemlig ufrivilligt med til at støtte den islamistiske ideologi økonomisk, mener han.

Religion: - Som kristen forbruger kan det ikke passe, at jeg skal lede med lys og lygte efter kød, der ikke er halalslagtet.

Sådan siger 52-årige Niels Jørgen Pedersen fra Ryslinge på Midtfyn. Han vil ikke købe halalslagtet kød. For han mener, at dyret af dyrevelfærdsmæssige årsager bør være dødt og ikke kun bedøvet inden slagtning.

- Kødet smager glimrende, men det er metoden fra jord til bord, jeg anfægter. Hvorfor skal vi ligge under for en ideologi, som intet har at gøre med vores normale livsførelse og værdier? spørger han.

Annonce

Sådan foregår halalslagtning

I Danmark bliver alle kreaturer og kyllinger bedøvet inden slagtning, uanset om det er halal- eller traditionel slagtning.

Fjerkræ mister bevidstheden, når de føres ned i et strømførende vandbad. Kreaturer får et slag med en boltpistol, men når det gælder halalslagtning, går bolten ikke ind igennem hjerneskallen.

Alle dyr stikkes i halspulsåren og dør, mens de forbløder. Når der halalslagtes, får dyret en muslimsk bøn med på vejen.

Det er altså formen for bedøvelse, en bøn og eventuelt måden halssnittet lægges på, som er forskellen på halalslagtning og traditionel slagtning.

Herhjemme har vi nemlig slagtet vores kyllinger som halalkød i årevis, men også oksekød bliver halalslagtet. Landbrug & Fødevarer kan dog hverken give tal eller et skøn på, hvor meget bøffars eller oksesteg, som har fået en bøn til Allah med på vejen.

Og spørger man de store kreaturslagterier, så ønsker ingen af dem grundet konkurrencehensyn at oplyse, hvor meget de halalslagter.

- Historisk har vi tradition for at eksportere så meget halalkyllingekød, at det er nemmest at slagte det hele halal. Men der er ikke den samme tradition for oksekød, og det afhænger af efterspørgslen, men eksporten af halalslagtet oksekød er dog steget de seneste ti år, siger Stig Munck Larsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Millioner til moskéer

Når kødet slagtes halal, certificeres det også efter det. Med andre ord betales der en afgift til de muslimske trossamfund, som udsteder eksportcertifikaterne. Halalkronerne er gennem tiden blevet brugt til drift af moskéer og friskoler. Og det er, udover dyrevelfærden, en af de store grunde til, at Niels Jørgen Pedersen går uden om halalkødet.

- I min verden skal man gøre alt for at begrænse social kontrol og kvindeundertrykkelse, og hvis der er nogen, som går ind for det, så er det den islamiske ideologi. Så hver eneste krone der går til det, er i min verden forkert, og så taler man med to tunger, fordi man ellers normalvis går ind for at give de her kvinder lige rettigheder og gode vilkår, siger fynboen.

Landbrug & Fødevarer vurderer, at danske fødevarevirksomheder samlet set betaler 1-2 millioner kroner om året for halalcertifikater, så kødet kan eksporteres. Eksporten af kyllingekød til halal-destinationer i 2020 udgjorde godt 125 millioner kroner, mens eksporten af oksekød til halal-destinationer var omkring 40 millioner kroner.

To af de største danske kreaturslagterier Danish Crown Beef og Himmerlandskød, som Avisen Danmark har talt med, er certificeret hos Islamisk Kulturcenter i København.

- Vi er certificeret hos et dansk organ, hvilket betyder, at vi har dem så tæt på som muligt, siger Ingrid Grønborg, kvalitetschef hos Himmerlandskød.

Annonce

Frivillig mærkning

Og hvordan sikrer Niels Jørgen Pedersen sig, at han efterlever sine holdninger? Det er nemlig lidt en blindgyde, når halalmærkning ikke er obligatorisk for producenten eller detailhandleren.

Reglerne er lavet på EU-plan, og derfor er det ikke muligt for de enkelte medlemslande at ændre på den kutyme. Hverken Danish Crown Beef eller Himmerlandskød sælger halalkød til detailhandlen, siger de. Til gengæld leverer de til deres engroskunder, når det efterspørges, og som står for mærkningen. Men.

- Der kan godt ende et halvt kilo hakket oksekød i køledisken, som er halalslagtet, fordi efterspørgslen på halalkød ikke går på hele dyret, og så bruger vi det resterende kød i produktion på lige fod med kød fra andre dyr, siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.

Når kreaturslagterier ikke har samme efterspørgsel, har man sagt, at man ikke vil mærke noget som helst, og så er det op til den enkelte producent at sætte et mærke på, hvis de ønsker det.

Stig Munck Larsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer har dog en tommelfingerregel, hvis du holder øje med det sorte halalmærke i supermarkedet.

- Til kyllingerne køber man den samme emballage med halalmærkning på. Men når kreaturslagterier ikke har samme efterspørgsel, har man sagt, at man ikke vil mærke noget som helst, og så er det op til den enkelte producent at sætte et mærke på, hvis de ønsker det. Så hvis der er halalmærke på, er det halal, men er der ikke mærke på, så er det som regel heller ikke halal, siger Stig Munck Larsen.

Annonce

Taget sagen i egen hånd

Men det er for usikkert til Niels Jørgen Pedersen:

- Jeg har ringet rundt til alle supermarkeder og googlet på livet løs, men jeg bliver ikke klogere. For det kan godt være, at de som udgangspunkt ikke tilvælger halalkød, men de fravælger det jo heller ikke aktivt. Jeg oplever, at de ikke ved det, når jeg ringer, og her synes jeg, at man burde vejlede forbrugerne lidt bedre, selvom det er reguleret i EU. Alt andet er at snyde os.

Niels Jørgen Pedersen er derfor gået en helt anden vej, når der skal kød på menuen.

- Jeg har allieret mig med små lokale slagterier og producenter, hvor jeg både kender folkene bag, men også hele processen fra dyrets opvækst, til kødet ender i en foliebakke. Det er den eneste måde, hvor jeg er sikker på, at dyrene er slagtet ordentligt, og jeg ved, hvad mine penge går til, slutter han.

I 2020 blev der ifølge Danmarks Statistik slagtet 103 millioner fjerkræ og 448.000 kvæg i Danmark. Eksporten indbragte 3 milliarder for hver gruppe, estimerer Landbrug & Fødevarer. I alt eksporterede den danske fødevareklynge for godt 165 milliarder kroner i 2020.

Avisen Danmark har også forsøgt at få en kommentar fra kreaturslagteriet Skare Beef i Østjylland, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

De vil 3D-printe knogledele til trafikofre og kræftramte: - Vi udnytter, at kroppen er fantastisk til at gendanne sig selv

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Kerteminde

Mangler du en hundeskov? Kommunen overvejer - igen - at lave fristed for de firbenede

Assens

Lasse skyder med skarpt efter kandidattest: - Det stemmer ikke helt overens med virkeligheden

Navne

Gammel Skibhusdreng gik tilbage i tiden: Cyklede som treårig alene op ad Skibhusvej

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Danmark For abonnenter

Frysende migranter i klemme i strid mellem Hviderusland og EU

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Odense

Se DR-satire om borgmester: Troede det skulle vække unges interesse for kommunalvalget

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Annonce