Annonce
Indland

Niels Bohr Instituttet vil have flere kvinder

Hvis nummer to til en forskerstilling er en kvinde, så ansættes både nummer et og nummer to.

Fire ud af 65 forskere på Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet er kvinder. Og selvom det faktisk er mange i forhold til niveauet inden for fysikkens verden, så er det alligevel alt for få.

Derfor tager ledelsen på Niels Bohr Institutet et lidt utraditionelt værktøj i brug. Hvis nummer to på listen over kvalificerede ansøgere til en stilling er en kvinde, så bliver hun ansat sammen med nummer et - uanset om etteren er kvinde eller mand.

- Vi har en målsætning om, at andelen af kvinder i 2010 er på 15 procent. Vi har allerede benyttet den her model en gang, og i forbindelse med en række nye stillingsopslag forventer vi at gentage det, siger institutleder og professor ved Niels Bohr Institutet John Renner Hansen.

Annonce

To professorer

Den skæve kønsfordeling blandt forskerne findes på trods af, at kvinder er rigt repræsenteret blandt de studerende. Inden for fysik er der i Danmark blot to kvindelige professorer, selvom andelen af kvindelige studerende er på 20 procent. Og generelt på universiteterne er over halvdelen af de studerende kvinder, men alligevel er kun hver 10. professor kvinde.

Tiltaget på Niels Bohr Institutet koster selvfølgelig penge, og kommer der ikke ekstra midler til, vil de ekstra ansættelser ét sted koste stillinger andre steder. Derfor håber John Renner Hansen, at eksempelvis forskningsråd eller politikere vil bevilge ekstra penge, så universitetet kan ansætte ekstra kvinder nu og her - og i stedet undlade at genbesætte stillinger, der opstår ved pensionering de kommende tre til fem år.

Annonce

Alle talenter i spil

Regeringens Tænketank for flere kvinder i forskning peger på problemet i en netop offentliggjort rapport, og på Niels Bohr Institutet er opfattelsen, at der er for langt fra ord til handling fra politikernes side.

- Videnskabs- og ligestillingsministrene understreger, at alle talenter skal i spil, hvis Danmark ikke skal tabe terræn i forhold til ambitionerne om at blive et af verdens førende videnssamfund. Alligevel mangler der konkrete initiativer og politisk vilje til at handle, siger John Renner Hansen.

På verdensplan er mindre end 15 procent af forskerne i fysik kvinder, selv om andelen af kvindelige studerende er betydeligt højere. Det har lektor Winnie Svendsen fra Danmarks Tekniske Universitet netop deltaget i en international konference om i Brasilien.

Annonce

Kvinder fravælges

- Kvinder fravælges til forskerstillinger til fordel for mandlige kandidater på trods af lige kvalifikationer.

- Andre dropper karrieren på grund af familieforhold. Deres publikationslister og cv'er svækkes af perioder med barselsorlov, og når der skal bevilges forskningsmidler, er det et af de afgørende kriterier, siger Winnie Svendsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen: Får 650.000 ekstra Pfizer-vacciner i andet kvartal

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Kerteminde

Naturforeninger: Odense Kommune spænder ben for naturprojekt ved Lindø - Det er en hån mod skatteborgernes penge

Annonce