Annonce
Sydfyn

Nicoline fra Det Gamle Værft uddanner Ærøs børn til sømænd

Lulu Brandenhoff på nå år deltog mandag i børneskole i sømandsskab på Det Gamle Værft, hvor hun prøvede kræfter med et øjesplejs. Foto: Cecilie Tolversen
Knob og stik er et vigtigt håndværk, som ikke skal gå tabt med vores bedsteforældre, mener sømanden Nicoline Kastberg, der holder sømandsskole for børn på Det Gamle Værft.
Annonce

Ærøskøbing: Enhver rigtig sømand må kende sine knob og stik.

Det er et håndværk, der engang var en selvfølge at kunne, men det er det desværre ikke længere. Sømanden Nicoline Kastberg, der arbejder på Det Gamle Værft i Ærøskøbing, og som selv har sejlet i hele verden som sømand, har derfor sat sig for at give sine tips og tricks videre i efterårsferien.


Man laver et permanent øje i en snor. Det er svært selv for voksne.

Nicoline Kastberg, medarbejder på Det Gamle Værft


- Det burde jo være en ret til alle mand, at vi kan binde noget ordentligt. At vi kan binde vores sko ordentligt, og at vi ikke behøver køre zigzag på landevejen, fordi folk taber ting fra deres trailere, sagde Nicoline Kastberg, da hun mandag afholdt børneskole i praktisk sømandsskab på Det Gamle Værft i Ærøskøbing.

Hanna Lulu Leerskov fulgte koncentreret med, da de forskellige knob og stik blev demonstreret. Foto: Cecilie Tolversen
Annonce

En flok naturtalenter

Selvom de fleste af børnene ikke kendte til knob i forvejen, var de næsten helt igennem pensum allerede ved frokosttid.

- Der har været dyb koncentration, fortalte Nicoline Kastberg, mens eleverne på mellem syv og tretten år tankede ny energi ved hjælp af leverpostej- og æggemadder.

Og der gik ikke længe, før håndmadderne slog til, og de ivrige deltagere ville vise deres nylærte evner frem og se, hvem der kunne lave flest ottetalsknob på et enkelt stykke reb.

- Se, jeg har lavet fem ottetaller. Det er ikke så svært, konstaterede niårige Lulu Brandenhoff stolt.

Men selvom det væltede med ottetalsknob rundt om frokostbordet, blev elevernes evner alligevel sat på prøve sidst på dagen, da de skulle lære at lave et øjesplejs.

- Man laver et permanent øje i en snor. Det er svært selv for voksne, fortalte Nicoline Kastberg, der hurtigt fik travlt med at vise teknikken til alle sider og tjekke, om det var gjort rigtigt.

- Jeg ved ikke, om det er rigtigt, lød det fra Hannah Lulu Leerskov på otte år, da hun i dyb koncentration forsøgte at binde det optrevlede reb sammen på en ny måde.

Børneskolen fortsætter tirsdag og når dagen er omme, håber Nicoline Kastberg, at de nye sømænd vil få glæde af knob og stik i hverdagen.

Nicoline Kastberg, der underviste børneskolen, har sejlet i mere end 10 år. Den erfaring er ikke kun brugbar på havet, men også i hverdagen, fortæller hun. Foto: Cecilie Tolversen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Annonce