Annonce
Assens

Nicolai Agger læste en bog og blev Fyns største vinbonde

Nicolai Agger besluttede sig for at blive vinbonde en kedelig januar måned. I dag er han Fyns største. Foto: Sara Brun Nielsen
For ti år siden læste Nicolai Agger en bog om dansk vinavl. Det ene tog det andet, og i dag har han Fyns største vingård, som han driver med hjælp fra sin bror og en newzealandsk vinnørd.

Ungersbjerge: En importeret newzealænder, en vestfynsk bakke og en gartnerbror. Det er opskriften på Fyns største vingård, Agger Vin og Parkgolf.

- Det interessant, at vi har en vinproduktion i Danmark, vi ikke troede, vi kunne have for 30 år siden, siger gårdejer og vinbonde Nicolai Agger.

Nicolai Agger er spontan med store armbevægelser. Da han fyldte 60 år, fik han en bog om dansk vinavl, og to år senere i 2011 blev 4000 vinstokke sat i jorden trods gode råd og advarsler fra hustruen.

- Jeg har fødselsdag i januar, og det er så kedelig en måned. Så jeg fik hurtigt læst den bog. Jeg har brug for nye udfordringer at tage mig til, så jeg købte gården med bakkerne og gik i gang, siger Nicolai Agger.

I dag kan han bryste sig af at have Fyns største vingård, efter Nyholmgaard Vin i Marslev lukkede og sagde farvel sidste år.

Agger Vin

Nicolai Agger er 70 år og uddannet dyrlæge.

Han satte de første vinstokke i jorden i 2011 på vingården Agger Vin og Parkgolf sammen med sin bror, Peter Agger.

Gården ligger ved Haarby på Vestfyn.

Ud over at være vinbonde er Agger også Europas eneste japansk-uddannet parkgolf-spiller.

Gården har 4000 vinstokke i alt. Heraf 1000 ortegastokke, 1000 solarisstokke, 1000 stokke til mouserende vin, 700 rondostokke og 300 regentstokke.

Gartnerbror

Ud over den nye vinbog, bevares, var Aggers viden om vin dog begrænset. Heldigvis var bror Agger i besiddelse af lidt grønnere fingre som slotsgartner på Gavnø Slot.

- Jeg ringede til Peter, og spurgte om vi ikke skulle være vinbønder sammen. Det ville han heldigvis gerne, siger Nicolai Agger.

I 2013 var de første vine klar, men rødvinen fra rondodruen voldte lidt problemer. Danske rødvine bliver typisk lavet på denne drue, fordi den egner sig godt til klimaet, men druen har en lidt special smag. Spørger man Nicolai Agger, kan smagen beskrives som grim.

- Jeg måtte have fat i en, der vidste mere om vin end mig og min bror. Jeg skulle bruge en vinmager, siger han.

Annonce

Newzealænderen

Først lod Agger blikket glide over Tyskland, som er et land med mere vinerfaring end Danmark, hvor der er nok af fine vinmagere at hive fat i.

Problemet med Tyskland er bare, at deres vinsæson er samtidig med den danske - så hvorfor skulle en god tysk vinmager gide at drage nord på? Løsningen på det blev at kigge længere syd på.

- New Zealand har et klima, der minder om vores, hvad angår vin. Og så er sæsonen jo modsat vores, siger Nicolai Agger.

Så turen gik til kiwiens land i 2016, hvor der var planlagt flere møder med potentielle vinmagere, men allerede ved første møde, var der bid. Nick, hedder han, newzealænderen. Han er 33 år og vinnørd. Som i ægte nørd. Han har vundet flere newzealandske vinmesterskaber, så han var den perfekte til jobbet.

- Når vinen blomstrer, går der 100 dage til, at vi er klar til første høst. Jeg havde købt en billet til Nick i oktober, som normalt er høstsæson, siger Nicolai Agger.

Men det år gik der svamp i hvidvinsdruen solaris. En god svamp vel at mærke, nemlig ædelråd. Men svampen betyder, at druerne bliver til rosiner, og rosiner alene dur ikke til vin.

- Jeg stod pludselig med vinstokke, hvor halvdelen af druerne var blevet til rosiner, så jeg ringede efter Nick og spurgte, om han kunne komme med det samme, siger Nicolai Agger.

To dage senere, stod newzealænderen på gården ved Helnæs Bugt.

I dag ved Agger en del mere om vine, men for at få den succes, han har i dag, var det nødvendigt at hidkalde hjælp fra kiwiens land. Foto: Sara Brun Nielsen
Annonce

Væk med den grimme smag

Nick begyndte sit nørderi og brugte klaserne med flest rosiner til hedvin, mens resten blev forvandlet til sød hvidvin med en lang eftersmag af hyldeblomst. Den vin er i dag gårdens varemærke.

- Og så formåede Nick at fjerne den grimme smag fra rondoen. Den mest almindelige sætning, jeg hører fra ældre mennesker, er, at vi ikke kan finde ud af at lave vin i Danmark. Det er, fordi de er vant til den grimme rondosmag. I dag bliver min vin udsolgt til restauranter, siger Nicolai Agger.

Siden er Nick vendt tilbage hvert år seks uger ad gangen. Så går han og eksperimenterer med temperatur og sukkerindhold, indtil vinen er så god, at han tør overlade den til Aggerbrødrene.

- Jeg troede, at det her årti skulle bruges på at læse mig igennem alle Tintin-historier. Det når jeg nok ikke. Det ligger i mit blod - jeg har brug for udfordringer, siger Nicolai Agger.

Agger har længe kunnet prale med en god solaris-hvidvin, men det nyeste sats er hedvin. Foto: Sara Brun Nielsen
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce