Annonce
Udland

Ni veluddannede islamister mistænkes for Sri Lanka-angreb

Thomas Peter/Reuters
Det var angiveligt en gruppe veluddannede og rige islamiske ekstremister, der stod bag angreb i Sri Lanka.

De formodede gerningsmænd bag søndagens blodige angreb i Sri Lanka var hovedsageligt veluddannede og kom fra rige familier.

Det viser den foreløbige efterforskning ifølge Sri Lankas regering.

I alt mistænkes ni personer - otte mænd og en kvinde - for at stå bag angrebet påskemorgen, der kostede 359 mennesker livet.

- De fleste af bombemændene er veluddannede, og de kommer fra økonomisk stærke familier. Mange af dem har været i udlandet for at studere, siger Sri Lankas viceforsvarsminister, Ruwan Wijewardene.

Den militante gruppe Islamisk Stat (IS) har taget skylden for angrebet.

Både den srilankanske regering og USA har også vurderet, at angrebets omfang tyder på, at en gruppe som eksempelvis IS har været involveret.

En video fra IS, der blev offentliggjort tirsdag, viser otte personer stå under et sort IS-flag. Alle undtagen én har deres ansigt tildækket, mens de sværger troskab til gruppens leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Den ene, der ikke har ansigtet tildækket, er prædikanten Mohamed Zahran. Han har tidligere været kendt for sine ekstreme militante holdninger.

To af de mistænkte menes at være brødre. De var sønner af en velhavende krydderiforhandler. Han er en stor spiller i Sri Lankas forretningsmiljø.

En af de formodede gerningsmænd har studeret i Storbritannien.

- Vi ved, at en af dem rejste til Storbritannien og senere til Australien for at studere jura. Udenlandske myndigheder, heriblandt britiske, hjælper os med efterforskningen, siger viceforsvarsministeren.

Myndighederne i Sri Lanka har foretaget omkring 60 anholdelser efter angrebene. De ramte tre kirker og fire hoteller.

Der er dog udbredt vrede over, at tydelige og specifikke advarsler om angrebene øjensynligt blev ignoreret.

Sri Lankas politichef udsendte den 11. april et varsel om, at en udenlandsk efterretningstjeneste havde advaret om selvmordsbombeangreb mod "prominente kirker". Informationerne blev dog ikke sendt videre til premierministeren eller andre topministre.

Det har ifølge to kilder tæt på præsidentkontoret onsdag fået Sri Lankas præsident til at anmode om politichefen og forsvarsministerens afgang.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hvornår sker der noget?

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce