Annonce
Odense

Ni millioner i spil: Med nye decimalregler kan byrådet hæve skatten med 0,03 procentpoint

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har en ambition om at hæve skatten med et helt procentpoint for at sikre penge til velfærd. Foreløbig har han og resten af forligspartierne nået 0,9 procentpoint, men heller ikke i år, når de i mål. Foto: Michael Bager
Der er ingen statslige puljer til kommunale skattestigninger i år, men med nye decimalregler har politikerne alligevel mulighed for at hæve skatten med 0,03 procentpoint i jagten på at nå det hele procentpoint - den såkaldte velfærdsprocent.
Annonce

Odense: Det var i 2017, at et rødt flertal satte skatten op og lancerede den såkaldte velfærdsprocent. Men heller ikke i år, når partierne i mål med skattestigningen fra 24,5 til 25,5 procent.

Kommunerne har ikke lov til selv at hæve skatten, og i år er der ingen pulje at søge.

Men en Christiansborg-beslutning om nu at regne kommuneskatten med to decimaler i stedet for én giver alligevel byrådsflertallet en mulighed for at tage et skridt - omend det er et lille et af slagsen - nærmere det hele procentpoints skattestigning.

Hjulpet på vej af en politisk beslutning om at sænke dækningsafgiften (en skat på erhvervsejendomme, red.) kan politikerne hæve skatten med 0,03 procentpoint. Det vil ifølge Borgmesterforvaltningen give cirka ni millioner kroner.

Det er partierne Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og senest også Dansk Folkeparti, der står bag skattestigningen, men hvorvidt de ønsker at bruge muligheden for den minimale skattestigning er uvist.

- Det skal vi have en drøftelse af i forligskredsen, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Annonce

1900 kroner om året

Det var den daværende borgmester Anker Boye (S), der i 2016 ændrede sin holdning til skattestigninger og efter en del år med millionbesparelser på velfærden foreslog at hæve skatten med et procentpoint.

Et smalt rødt flertal skruede med budgetforliget for 2017 skatteprocenten op fra 24,5 til 25 procent. Året efter hævede samme flertal skatten med yderligere 0,3 procentpoint, og sidste år steg kommuneskatten 0,1 procentpoint mere og nåede 25,4 procent.

Samlet set har det leveret over 250 millioner kroner til velfærd, og pengene er blevet fordelt mellem de yngste børn, skolebørn, udsatte børn og ældre og mennesker med handicap. Og nu er der altså en mulighed for at finde yderligere ni millioner kroner ved at nå en kommuneskat på 25,43 procent.

Ifølge tidligere beregninger fra Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune vil den samlede skattestigning fra 24,5 til 25,5 procent i gennemsnit koste hver Odense-borger over 20 år cirka 1900 kroner om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Odense

Ekspert i islamisk jura og imamer: - Magten ligger ikke hos de islamiske autoriteter og de religiøse råd

Annonce