x
Annonce
Udland

Ni hjemløse narkomaner skudt i grotte nær Kabul

Ahmad Masood/Reuters
Afghanistan har flere millioner narkomaner, som overvejende er afhængige af heroin.

Bevæbnede mænd i Afghanistan har skudt og dræbt ni hjemløse narkomaner i en grotte i udkanten af hovedstaden Kabul, oplyser det afghanske politi.

Annonce

Drabene er en påmindelse om, at Afghanistan, som er verdens største producent af heroin og opium, har millioner af narkomaner.

Tusindvis af stofafhængige lever på gaden og på kirkegårde i Kabul og andre storbyer. Ifølge regeringens statistikker er der anslået 2,5 millioner narkomaner i Afghanistan.

Det reelle tal kan være højere, da antallet i 2015 blev opgivet til 3,6 millioner. Afghanistan har omkring 37 millioner indbyggere. Hårdt vintervejr har kostet mindst 50 hjemløse narkomaner livet i de seneste to måneder.

- Det er en social krise, siger Shokoor Haidari, som er viceminister i sundhedsministeriet.

Ministeriet kan kun behandle 40.000 årligt, men langt flere ønsker hjælp, siger Haidari.

Han påpeger samtidig, at manglen på hjælp, stor arbejdsløshed og let adgang til narkotika har skabt problemerne.

Motivet bag drabene, som skete lørdag aften, er ukendt.

- Skuddrabene skete ved Qrough-bjerget, siger en talsmand for Kabuls politi, Ferdaus Faramarz.

De fleste af narkomanerne er afhænge af heroin, som fremstilles af opium fra valmuer.

Over 20.000 narkomaner menes at være hjemløse - halvdelen af dem i Kabul. En del af dem lever hos familie eller bekendte i kortere eller længere perioder.

Tidligere i denne måned blev seks politifolk, der var ansat til at bekæmpe narkotikakriminalitet, anklaget for selv at smugle narkotika.

Da Taliban havde magten i Afghanistan fra 1996 frem til den USA-ledede invasion i 2001 efter angrebene den 11. september, slog bevægelsen hårdt ned på dyrkningen af opiumvalmuer.

Men Afghanistan har i årevis været verdens største producent af opium, selv om amerikanerne siden 2002 har brugt omkring ni milliarder dollar (omkring 62 milliarder kroner) på at få stoppet produktion og smugling af narkotika.

Embedsmænd i Kabul siger, at kampen mod narkotikummet er ineffektiv på grund af de store fortjenester ved narkotikakriminalitet i det krigshærgede land. Samtidig forværres kriminaliteten af korruption og politiske beskyttede narkotikanetværk.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce