Annonce
Udland

Ni østlande vil have flere Nato-styrker som værn mod Rusland

Rumæniens præsident, Klaus Iohannis (tv), er bekymret for Ruslands militære hensigter. Det sagde han på et møde mandag med lederne fra ni øst- og centraleuropæiske Nato-lande. Iohannis ses her sammen med Polens præsident, Andrzej Duda (th). Foto: Alexandru Dobre/Ritzau Scanpix
Ni østeuropæiske Nato-medlemmer opfordrer forsvarsalliancen til at styrke sin tilstedeværelse på østflanken.

Lederne af ni østeuropæiske lande opfordrer Nato til at styrke sin tilstedeværelse på forsvarsalliancens østlige flanke.

Det er sket på et virtuelt møde mandag, hvor USA's præsident, Joe Biden, og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, deltog. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Ruslands aggressive handlinger og styrkelse af dets militære kapacitet i Natos umiddelbare nærhed, herunder den nylige optrapning i Sortehavet på grænsen til Ukraine og det ulovligt annekterede Krim, fortsætter med at true den euro-atlantiske sikkerhed, udtaler lederne i en erklæring efter mødet.

Deltagerne fordømte desuden, hvad de betegner som "sabotagehandlinger udført af Rusland på alliancens område". Det er en henvisning til en eksplosion på et militært depot i Tjekkiet i 2014, hvor to mennesker omkom.

I erklæringen udtrykkes der bekymring over "tilsvarende" russiske aktioner i Bulgarien tilbage i 2011 og 2012.

Jens Stoltenberg udtalte sig ifølge nyhedsbureauet Reuters ikke offentligt om opfordringen til en øget militær tilstedeværelse i Østeuropa.

Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, og Polens præsident, Andrzej Duda, var værter for mødet, der havde deltagelse af lederne fra Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet samt de tre baltiske lande.

- Som allierede på den østlige flanke er vi nødt til at fortsætte med at styrke afskrækkelse og forsvar. Vi har alle for nylig været vidne til Ruslands bekymrende militære opbygning i vores naboområde, siger Iohannis ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er også grunden til, at jeg, også i drøftelser med præsident Biden, har argumenteret for en øget allieret militær tilstedeværelse i Rumænien og den sydlige del af den østlige flanke, siger han.

På mødet koordinerede landene deres holdninger på det sikkerhedspolitiske område forud for et topmøde i juni med samtlige Nato-medlemmer.

Tidligere denne måned meddelte USA, at det vil øge sin hjælp på sikkerhedsområdet til Ukraine, efter at Rusland opmarcherede soldater tæt på sin grænse til Donbass-regionen i Ukraine.

I regionen har der i flere år været stridigheder mellem prorussiske separatister og militære styrker fra Ukraine.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce