Annonce
Sport

NHL skruer op for datastatistik i ishockey

Pucker med indbyggede sensorer og mikrochips blev testet i NHL's allstarstævne i weekenden.

Sensorer og mikrochips skal give mere data til trænere og fans i ishockeyligaen NHL.

Hvor hårdt skyder Frans Nielsen? Hvor hurtigt skøjter Nikolaj Ehlers?

Det er spørgsmål som disse, der i næste sæson kan besvares, når den stærke ishockeyliga NHL skruer op for mængden af data.

Femten antenner og fire kameraer i hver hal, pucker med indbyggede sensorer og mikrochips og lignende udstyr i spillernes skulderbeskyttere skal sørge for, at trænere og fans kan blive klogere på kampene i verdens bedste ishockeyliga.

2000 gange i sekundet vil puckens position på banen blive registreret med centimeterpræcision, mens spillernes position registreres 200 gange i sekundet.

Dataene kan være et hjælpemiddel, når det kommer til taktiske muligheder, men også blot fungere som et underholdningselement for tv-seere, siger NHL-kommissær Gary Bettman.

- Vi kan registrere afleveringer, skud og positioner præcist, og vi kan følge spillerne, deres bevægelser, hastighed, tid på isen - hvad som helst. Det er skudsikkert.

- Tanken er, at den nye data skal tiltale et yngre publikum og måske også lokke nye til at interessere sig for sporten. Det er godt for vores sport at være på forkant med innovationer, siger han.

Teknikken blev testet under weekendens allstarstævne i NHL, men indføres først fast fra næste sæson.

Det er det tyske firma Fraunhofer, der skal levere teknikken. Forretningsudvikler David Lehanski fortæller, at det har været udfordrende at få teknologi smidt ind i en hård puck.

- Vi har lavet mange test af puckerne. Det gælder både holdbarheden, men også hvordan de er at spille med, og hvordan de bevæger sig på isen.

- Den skal aktiveres inden hver kamp og slukkes efterfølgende. Så der bliver noget nyt at tænke på for dommerne og de materialeansvarlige inden hver kamp, siger han til canadiske CBA.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Nordfyn For abonnenter

Melisa og Stefan mistede alt, da huset brændte: Lige nu er alt kompliceret - branden har sat sine mærkbare spor

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];