Annonce
Sport

NHL skruer op for datastatistik i ishockey

Pucker med indbyggede sensorer og mikrochips blev testet i NHL's allstarstævne i weekenden.

Sensorer og mikrochips skal give mere data til trænere og fans i ishockeyligaen NHL.

Hvor hårdt skyder Frans Nielsen? Hvor hurtigt skøjter Nikolaj Ehlers?

Det er spørgsmål som disse, der i næste sæson kan besvares, når den stærke ishockeyliga NHL skruer op for mængden af data.

Femten antenner og fire kameraer i hver hal, pucker med indbyggede sensorer og mikrochips og lignende udstyr i spillernes skulderbeskyttere skal sørge for, at trænere og fans kan blive klogere på kampene i verdens bedste ishockeyliga.

2000 gange i sekundet vil puckens position på banen blive registreret med centimeterpræcision, mens spillernes position registreres 200 gange i sekundet.

Dataene kan være et hjælpemiddel, når det kommer til taktiske muligheder, men også blot fungere som et underholdningselement for tv-seere, siger NHL-kommissær Gary Bettman.

- Vi kan registrere afleveringer, skud og positioner præcist, og vi kan følge spillerne, deres bevægelser, hastighed, tid på isen - hvad som helst. Det er skudsikkert.

- Tanken er, at den nye data skal tiltale et yngre publikum og måske også lokke nye til at interessere sig for sporten. Det er godt for vores sport at være på forkant med innovationer, siger han.

Teknikken blev testet under weekendens allstarstævne i NHL, men indføres først fast fra næste sæson.

Det er det tyske firma Fraunhofer, der skal levere teknikken. Forretningsudvikler David Lehanski fortæller, at det har været udfordrende at få teknologi smidt ind i en hård puck.

- Vi har lavet mange test af puckerne. Det gælder både holdbarheden, men også hvordan de er at spille med, og hvordan de bevæger sig på isen.

- Den skal aktiveres inden hver kamp og slukkes efterfølgende. Så der bliver noget nyt at tænke på for dommerne og de materialeansvarlige inden hver kamp, siger han til canadiske CBA.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bøder i nøglesagen: Fint, at bøllerne stoppes

Vores demokratiske institutioner skal ikke overgive sig til pøbelvældet. Derfor er det udmærket, at to unge mænd fra Socialistisk Ungdomsfront har fået tilsendt bødeforlæg på flere tusinde kroner, fordi de tidligere på året forstyrrede et byrådsmøde i Odense ved at kaste 1000 stykker papir ned i byrådssalen. Bødestraffen betyder ikke, at de to unge mænd nu har fået mundkurv på eller ikke længere må udøve deres demokratiske ret. Tværtimod: De to må aktionere lige så meget, de har lyst til. De må indkalde til demonstrationer på Flakhaven, de må holde taler, de må svinge med faner og bannere og i det hele taget gøre alt det, de finder politisk rigtigt. Så længe de overholder de demokratiske spilleregler og ikke afbryder en demokratisk valgt forsamling. Byrådsmedlemmerne sidder som bekendt i Odense Byråd, fordi de er blevet valgt af Odenses befolkning. De repræsenterer derfor Odenses borgere. De to ballademagere fra Socialistisk Ungdomsfront er derimod ikke valgt til noget som helst og repræsenterer ingen som helst, og derfor bør de ærlig talt holde mund, når de befinder sig i byrådssalen. Hvis de to gerne vil have taletid i salen, er de velkomne til at stille op til det kommende kommunalvalg og få stemmer nok til at blive valgt. Derpå kan de få taleret – og samtidig være med til at bære det ansvar, der følger med en politisk post. Man kan mene, at nedkastningen af de 1000 ark papir i en byrådssal ikke er så slem, at det kræver en politianmeldelse fra kommunen. Herregud, to tilfældige mænd, der kaster lidt papir ned i en byrådssal kan vel ikke vælte verden; det kan højst give lidt overarbejde til de byrådsbetjente, der skal feje papirstrimlerne sammen efter mødets afslutning. Det er imidlertid vigtigt at holde fast i vores demokratiske institutioner og deres betydning. Et byråd skal ikke intimideres af tilfældige ballademagere, der ikke vil overholde de demokratiske spilleregler. Derfor er det nødvendigt, at de to får en bøde og dermed en bedre forståelse af, hvordan vores demokrati skal fungere.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce