Annonce
Udland

Ngo: Børnesoldater kæmper på begge sider i Yemen-konflikt

Mohammed Huwais/Ritzau Scanpix
Der er børn, der bærer våben i Yemen, lyder det fra lokal menneskerettighedsforkæmper under besøg i Paris.

I krigshærgede Yemen bærer flere børn våben, og de kæmper på begge sider af konflikten, fortæller lokal menneskerettighedsorganisation.

Krigen ødelægger vores fremtid og vores børn, lyder det fra Radhya Almutawakel, der er præsident i ngo'en Mwatana for Human Rights.

- Man ser børn, der bærer våben. Sådan var det ikke før 2014, siger præsidenten på en pressekonference i Paris.

Under besøget i Frankrig fremlægger organisationen, der har base i Yemen, en rapport om menneskerettighedssituationen i landet.

Flere end 1000 børn - både drenge og piger - er blevet "rekrutteret til militære anliggender i 2018", lyder det i rapporten.

72 procent skal være rekrutteret af Houthi-bevægelsen.

- Mange familier kan ikke engang forhindre deres børn i at gå i kamp, siger Almutawakel.

I 2015 gik den internationale koalition med Saudi-Arabien ind i konflikten mod houthi -bevægelsen i Yemen for at få genindsat præsident Abd Rabbo Mansour Hadi, som blev fordrevet.

Siden er titusindvis af mennesker blevet dræbt. Borgerkrigen har ifølge FN og hjælpeorganisationer drevet Yemen på kanten af hungersnød.

Ifølge ngo'en er flere end 2000 skoler blevet ødelagt.

- I mange, mange områder er der billeder af børn, der er blevet sat ind i frontlinjen (af konflikten, red.) og kommer døde tilbage, siger præsidenten.

Radhya Almutawakel forklarer, at børn lader sig hverve, fordi de oplever at miste deres venner i krigen og derfor vil svare igen.

FN har tidligere kaldt konflikten for verdens værste humanitære krise.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Leder For abonnenter

Ghettopakke: Aktuelle tal, tak

Der er ikke længere blot én, men nu to rigtig gode grunde til, at partierne bag den såkaldte ghettopakke tænker sig godt om og justerer kriterierne, inden de pålægger en række kommuner at begynde nedrivning af boligområder på den hårde ghettoliste. Med et bredt flertal bestående af seks partier bag ghettopakken må man udlede, at dette tiltag mod socialt udsatte parallelsamfund har solid folkelig forankring. Men den folkelige forståelse kan hurtigt skrumpe ind, hvis det viser sig, at et nedrivningsdiktat har et grotesk skær af tilfældigheder. Det har stødt mange borgere, at Odense Kommune tilbyder flyttepenge til dømte kriminelle i boligområder, der risikerer at havne på den nye ghettoliste, som sendes ud til december. Forargelsen er forståelig, selv om kommunen kun reagerer som alle andre, der ser en kæmpeudgift tårne sig op forude: Man forsøger at undgå den. Og her er der tale om, at nogle færre beboere med en plettet straffeattest i et par opgange måske er afgørende. Senest er det kommet frem, at nedrivning kan blive udløst af, hvad man kan kalde bagatelkriminalitet. Hvis en person får en bøde og ikke betaler den, havner sagen i retten, hvor personen får en dom. Ifølge et datatræk hos Fyns Politi for 2017 og 2018 har otte personer med adresse i det nedrivningstruede boligkvarter Solbakken i Odense fået en dom på grund af en ikke-betalt bøde. Disse eksempler belaster altså Solbakken i ghettoregnskabet og kan i sidste ende betyde nedrivning. Venligt udlagt vil det være et papirtyndt grundlag. Boligminister Kaare Dybvad besøgte et af Odenses udsatte boligkvarter for nogle dage siden og havde ingen bemærkninger til kommunens flyttehjælp til kriminelle. Derimod stillede Dybvad i udsigt, at de tal, der skal danne grundlag for ghettolisterne, skal være så aktuelle som muligt. Hvis det skal forstås sådan, at de 11 måneder gamle tal, der bruges i dag, ikke dur, er det en god erkendelse, selv om skrotning bør være en selvfølge. Betryggende vil det også være, hvis partierne bag ghettoaftalen giver opgørelsesmetoden et eftersyn. På landsplan berører ghettoplanen flere tusind mennesker og koster mange milliarder. Derfor skal kriterier og udførelse være uangribelig.

Annonce