Annonce
Assens

Neurolog: Dansende parkinsonpatienter behøver mindre medicin

Parkinson-ramte danser for at få det bedre med sygdommen, og det virker tilsyneladende. Foto:Yilmaz Polat
  • Anne Korsgaard, speciallæge i neurologi, har samarbejdet med Parkinsonforeningen om projektet, som tilbyder danseundervisning til parkinsonpatienter i Ebberup.
  • Ifølge hende er det kombinationen af motion og musik, der gør, at dans kan bremse Parkinson.

- Hvilken effekt har dans på mennesker med Parkinson?

- Der er ingen tvivl om, at motion i sig selv er meget gavnligt. Man har fundet ud af, at hvis man sætter rytmisk musik på til motionen, forstærker det effekten med mindst 25 procent. Det har videnskaben bevist allerede for 20 år siden, hvor en forsker lod patienter gå til lyd og øgede takten, så de kom op i højere tempo. Allerede dengang fandt man ud af, at Parkinsonpatienter kunne komme til at gå som personer i samme alder uden Parkinson.

Annonce

- Hvordan styrkes effekten af, at der kommer musik på?

- Når der er musik til, begynder hjernen at danne signalstoffer, som er vigtige. Når man har Parkinson mister man dopamin, som er et belønningsstof og har stor betydning for motorikken. Dans til musik stimulerer også andre gode signalstoffer som serotonin og oxytocin og endorfiner, som har stor betydning for at hæmme smerte. Summa summarum er, at musik giver bedre gangfunktion, mindre faldtendens og bedre balance. Det er der, den stærkeste videnskabelige dokumentation ligger.

- Hvad har dansen ellers af gavnlige effekter?

- Undersøgelser peger på, at den også styrker deres livskvalitet og humør. Det initiativ, mange parkinsonpatienter mister, kan de få tilbage. De får igen mulighed for at indlære og huske. De pårørende oplever, at de langt nemmere kan få en ægtefælle med ud gå tur. Hvis bare de har musik i ørerne, tager de længere skridt, har bedre medsving i armene og fornemmer selv en bedre balance.

- Kan dansen i nogle tilfælde helbrede patienter med parkinson?

- Nej. Vi må endelig ikke gå ind og sige, at man kan erstatte medicinen med dans. Men det kan være medicinbesparende, fordi der kan gå længere tid, før de optrappes i medicin. Og det kan udsætte det tidspunkt, hvor der kan komme bivirkninger af medicinen. Et af stofferne i medicinen kan give ludomani, søvnanfald og hyperseksuel adfærd. Det er heldigvis sjældne bivirkninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];