Annonce
Nordfyn

Netto-butikschef: Vi smider hver dag for 200 kroner frugt og grønt ud

Mathias Sjødal er butikschef i Netto, Otterup. Privatfoto.
I Netto i Otterup er butikschef Mathias Sjødal glad for at donere rynkede grøntsager og daggammelt brød til Nislevgaard Efterskole.

Otterup: Mathias Sjødal er butikschef i Netto i Otterup, og han er først og fremmest gået ind i det nye, landsdækkende projekt Madfællesskaber, fordi han er ked af den daglige tur til butikkens affaldscontainere.

Hvorfor er I gået ind i projektet?

- I Netto vil vi gerne bekæmpe madspild, og derfor har jeg valgt at takke ja til at donere det her mad, som godt kan spises, men måske ikke helt kan sælges. Jeg vil meget hellere give det væk til en efterskole i stedet for, at det ryger i en container.

Hvor meget smider I normalt ud for?

- For frugt- og grøntafdelingen alene er det 150-200 kroner om dagen, vi smider ud for.

Har du tal på, hvor meget I kommer til at nedbringe jeres madspild med gennem det her samarbejde?

- Jeg kan i hvert fald fortælle, at vi kommer til at donere frugt og grønt to gange om ugen og lige så ofte brød fra Brødhuset. Det vil cirka være otte grøntkasser og en pose med brød ugentligt. Kød og mejeri må vi ikke donere, når det har overskredet sidste salgsdato.

Hvad er det typisk for noget mad, I ellers ender med at smide i containeren?

- Set på hele butikken er det frugt og grønt. Og inden for den kategori varierer det lidt efter årstiden. Når det nu begynder at blive jul, og man måske satser lidt for meget på citrusfrugter som clementiner, og de ikke bliver solgt, jamen så kan man jo hurtigt blive nødt til at smide flere kasser i containeren.

Hvad gør du selv for at minimere dit eget madspild?

- Hver søndag har jeg lavet en madplan for den kommende uge, og så går jeg ud og handler alting ind til den. På den måde ryger jeg ikke ud i de hurtige impulskøb, når jeg får fri fra arbejde. Det er egentlig ret nemt at overholde, synes jeg.

Hvad ryger gennem hovedet på dig, når du er med til at smide mad ud i containeren?

- Vi er heldigvis en af de butikker, der ikke smider så meget ud generelt, men det er da aldrig rart at skulle stå og smide grønt ud eller kød, der har overskredet datoen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce