Jacob Jacobsen driver sammen med sin bror en af Danmarks største grøntssagsproduktioner på Torup Bakkegaard i Sandager ved Assens. Lige nu er det sæson for asparges.
Regn eller sol. Det er er ligegyldigt, når man dyrker asparges, som det er højsæson for lige nu. Aspares kan stikkes i al slags vejr, fortæller Jacob Jacobsen, der sammen sin bror driver Torup Bakkegaard i Sandager ved Assens.
Gården har 30 fuldtidsansatte året rundt, og i høstsæsonen er der flere hundrede løsarbejdere.
- Vi har en stor gruppe høstarbejdere i marken, som knokler med at få kasserne hjem. Og vores asparges bliver revet væk. Især restauranterne er vilde med at have gode sæsongrøntsager på menuen, men også mange supermarkeder har danske hvide asparges på hylderne, fortæller Jacob Jacobsen.
Ude i aspargesmarken går der cirka tyve medarbejdere og høster hvide asparges. Det foregår ved, at man med en lang, tynd stang, der er spids i enden, stikker ned i jorden og skærer aspargesen over, hvorefter den trækkes op. Asparges er en flerårrig urt, så selv om den stikkes her i foråret, finder den ud af at vokse tilbage igen året efter.
Denne dag regner det, og medarbejderne går i mudder til anklerne.
- Smukt er det ikke i sådan noget regnvejr. Men blandt mine medarbejdere er det faktisk eftertragtet at få jobbet som aspargeshøster. Det er godt lønnet, hvis man er god. På en dag som i dag kan de gode stikke fire-fem kasser i timen. Og de får 70 kroner per kasse. Så der er kan være en god timeløn, fortsætter Jacob Jacobsen.
Asparges til hele Danmark
Hjemme på gården bliver kasserne med asparges kørt ind i vaskehallen. Her står otte mand rundt om et vaskeanlæg. Medarbejderne arbejder lynende stærkt for at vaskelinjen kører optimalt. De hvide asparges bliver fyldt på i enden, og kørt igennem forskellige vaskekar, og de kommer så rene ud i den anden ende, hvor de bliver pakket, og sendt direkte ud til kunderne.
- Vi har både en stor gårdbutik, og vi sælger til restauranter, hoteller og til supermarkeder. Det betyder, at vi både kan sende to kasser til en restaurant i Odense, men vi sender også 11 paller af sted til et stort supermarked.
Comeback for asparges
- Asparges har en sjov historie i Danmark. I 1940'erne og helt frem til 1980'erne dyrkede vi rigtig mange asparges her i landet. På Fyn var der hele fem konservesfabrikker, der pumpede dåser med asparges ud. Men de fabrikker lukkede én efter én i 1980'erne, og det ødelagde næsten al aspargesproduktion på Fyn.
- Mine forældre, der før mig havde Torup Bakkegaard, fastholdt dog lidt aspargesproduktion ved siden at det konventionelle landbrug. Jeg købte gården i 2002, og vi kunne mærke, at der var stigende efterspørgsel efter danske grøntsager. Stille og roligt har vi hvert år øget produktionen, og der er kommet flere grøntsager til. Vi laver flere slags kål, jordbær, løg og meget andet. Simpelthen fordi danskerne efterspørger det lokale, siger Jacob Jacobsen.