Annonce
Odense

Netop nu ved Assens: Her stikker de asparges til hele landet

- Alle danske supermarkeder skal have danske hvide asparges i hele sæsonen, siger gårdejer Jacob Jacobsen. Han erkender dog, at der er langt igen for at nå det mål. Foto: Rune Heidtmann

Jacob Jacobsen driver sammen med sin bror en af Danmarks største grøntssagsproduktioner på Torup Bakkegaard i Sandager ved Assens. Lige nu er det sæson for asparges.

Regn eller sol. Det er er ligegyldigt, når man dyrker asparges, som det er højsæson for lige nu. Aspares kan stikkes i al slags vejr, fortæller Jacob Jacobsen, der sammen sin bror driver Torup Bakkegaard i Sandager ved Assens.

Gården har 30 fuldtidsansatte året rundt, og i høstsæsonen er der flere hundrede løsarbejdere.

- Vi har en stor gruppe høstarbejdere i marken, som knokler med at få kasserne hjem. Og vores asparges bliver revet væk. Især restauranterne er vilde med at have gode sæsongrøntsager på menuen, men også mange supermarkeder har danske hvide asparges på hylderne, fortæller Jacob Jacobsen.

Ude i aspargesmarken går der cirka tyve medarbejdere og høster hvide asparges. Det foregår ved, at man med en lang, tynd stang, der er spids i enden, stikker ned i jorden og skærer aspargesen over, hvorefter den trækkes op. Asparges er en flerårrig urt, så selv om den stikkes her i foråret, finder den ud af at vokse tilbage igen året efter.

Denne dag regner det, og medarbejderne går i mudder til anklerne.

- Smukt er det ikke i sådan noget regnvejr. Men blandt mine medarbejdere er det faktisk eftertragtet at få jobbet som aspargeshøster. Det er godt lønnet, hvis man er god. På en dag som i dag kan de gode stikke fire-fem kasser i timen. Og de får 70 kroner per kasse. Så der er kan være en god timeløn, fortsætter Jacob Jacobsen.

Torup Bakkegaard har dyrket 70 hektar asparges, som løbende igennem sæsonen høstes til både supermarkeder og restauranter. Der er over hundrede løsarbejdere ansat i gårdens høstperiode.Foto Rune Heidtmann

Asparges til hele Danmark

Hjemme på gården bliver kasserne med asparges kørt ind i vaskehallen. Her står otte mand rundt om et vaskeanlæg. Medarbejderne arbejder lynende stærkt for at vaskelinjen kører optimalt. De hvide asparges bliver fyldt på i enden, og kørt igennem forskellige vaskekar, og de kommer så rene ud i den anden ende, hvor de bliver pakket, og sendt direkte ud til kunderne.

- Vi har både en stor gårdbutik, og vi sælger til restauranter, hoteller og til supermarkeder. Det betyder, at vi både kan sende to kasser til en restaurant i Odense, men vi sender også 11 paller af sted til et stort supermarked.

Aspargesvaskeriet kører på højtryk. Der er stor efterspørgsel efter danske grøntsager, fortæller gårdejer Jacob Jacobsen. Foto: Rune Heidtmann
Annonce

Comeback for asparges

- Asparges har en sjov historie i Danmark. I 1940'erne og helt frem til 1980'erne dyrkede vi rigtig mange asparges her i landet. På Fyn var der hele fem konservesfabrikker, der pumpede dåser med asparges ud. Men de fabrikker lukkede én efter én i 1980'erne, og det ødelagde næsten al aspargesproduktion på Fyn.

- Mine forældre, der før mig havde Torup Bakkegaard, fastholdt dog lidt aspargesproduktion ved siden at det konventionelle landbrug. Jeg købte gården i 2002, og vi kunne mærke, at der var stigende efterspørgsel efter danske grøntsager. Stille og roligt har vi hvert år øget produktionen, og der er kommet flere grøntsager til. Vi laver flere slags kål, jordbær, løg og meget andet. Simpelthen fordi danskerne efterspørger det lokale, siger Jacob Jacobsen.

Så snart en asparges får sol bliver den grøn. Der vokser hvide asparges i hyppede rækker under sort plastik. Det kræver en ordentlig vask at gøre hvide asparges rene. Foto: Rune Heidtmann
Travlhed både ude og inde hos Torup Bakkegaard. Foto: Rune Heidtmann
Annonce
Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Erhverv For abonnenter

Sørens ko slår fynske malkerekorder: Massagebørster er en del af forklaringen

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce