Annonce
Kultur

Netop frigivet: Oplev den Den Fynske Operas "La Voix Humaine" hjemmefra

Den dansk-svenske sopran Anna Carina Sundstedt synger operaen på originalsproget, fransk. Der er dog undertitler på optagelsen, som du kan se gratis på nettet. Foto: Skovdal Nordic

Coronaen satte desværre en effektiv stopper for, at Den Fynske Opera kunne spille operaen "La Voix Humaine" foran et levende publikum, men der skal mere til at slå kunsten ihjel.

Derfor kan publikum fra onsdag 31. marts klokken 00.01 og frem til og med 14. april se en optaget udgave af forestillingen på operaens Facebookside.

- Vi er så glade og privilegerede, at vi har mulighed for at vise jer dette værk trods aflysning. Vi har fået lyd og videoeksperter til at skildre iscenesættelsen og musikken så godt som muligt, og selvom vi ville ønske, vi kunne vise den live, så er dette en skøn løsning for både kunstnere og, forhåbentlig, publikum. God fornøjelse, siger kunstnerisk leder Ida Fogh Kiberg.

Om "La Voix Humaine"

'La Voix Humaine' betyder på dansk 'Den Menneskelige Stemme', og er en helt særlig opera, idet operaen spilles som monolog kun for sopran over én akt.

I operaen fører kvinden Elle en telefonsamtale med sin elskede, og opkaldet viser sig at blive det sidste imellem dem, da han forlader hende til fordel for en anden kvinde. I samtalen forsøger Elle at gøre alt for at vinde ham tilbage og gennemlever alle følelsesregistre, lige fra fortvivlelse, desperation og vrede til nostalgi og lykkefølelse, ømhed og lidenskab til en panisk besættelse og trusler om at begå selvmord. Dybest set er operaen en indrømmelses- og erkendelsesrejse. Udadtil for ham Elle taler med, men vigtigst af alt i indrømmelsen og erkendelsen over for hende selv. Elle må anerkende, at hun er et menneske, som er sårbart – med alle de fejl, et menneske nu engang har.

Det universelle i fortællingen ligger derfor i at indrømme sine svagheder over for sig selv og ikke mindst at acceptere dem. Operaen er et intenst, sentimentalt og psykologisk mono-drama, som stiller store krav til solosangerens følelsesmæssige engagement i rollen som Elle. Vokalmæssigt består det krævende sopranparti i høj grad af uakkompagneret, recitativisk sang, som til gengæld skaber en endnu større virkning ved udbruddet af de kraftfulde arier.

Rollen spilles af den dygtige, dansk-svenske sopran Anna Carina Sundstedt og synges på originalsproget, fransk. 'La Voix Humaine' er komponeret af Francis Poulenc i 1958, og også den melodiske kurve repræsenterer de mange følelsesmæssige udsving med stærke motiver og tonal tvetydighed – en stemning, som Poulenc opnår ved at undgå traditionelle, harmoniske funktioner og med overvægt af uopløste dissonanser og formindskede og kromatiskrelaterede akkorder.

Nogle passager har dog et klart tonalt centrum, særligt der hvor vokalen er fokus.Operaen opføres med akkompagnement af en pianist, hvor den smukke musik kommenterer og nuancerer det sungne. Med 'La Voix Humaine' kan man som publikum se frem til en helt særlig, intens og rørende oplevelse

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Kuldsejlet naturprojekt ved Lindø har kostet et sekscifret beløb

Erhverv For abonnenter

Kerteminde-borgmester: Undskyld, Lindø - det har vi bare ikke gjort godt nok

Livsstil

Hummer i weekenden? Se, hvordan kokken Thomas Pasfall tilbereder kongen af skaldyr

Annonce