Annonce
Udland

Netanyahu får blankt nej til at lede samlingsregering

Ronen Zvulun/Reuters
Oppositionslederen Benny Gantz siger, at valg viste et ja til israelsk samlingsregering. Men uden Netanyahu.

Den israelske oppositionsleder Benny Gantz siger torsdag, at han er klar til en national samlingsregering med ham som premierminister

Hans parti lader forstå, at den nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu, kan glemme alt om at blive leder af en bred regering.

Netanyahu tilbød tidligere på dagen en national samlingsregering med deltagelse af Likud og Benny Gantzs parti, Blåt og Hvidt.

Det er blevet aktuelt efter tirsdagens valg, der endte i nærmest dødt løb mellem fløjene.

- Offentligheden stemte klart for en samlingsregering, siger Gantz på et pressemøde.

Netanyahu forestillede sig en samlingsregering med ham som premierminister.

- Vi vil ikke gå ind i en koalition anført af Netanyahu, siger lederen for Blåt og Hvidt, Moshe Yaalon.

Netanyahu siger, han er skuffet over afvisningen. Men han vil stadig være åben for forhandlinger.

- Jeg var overrasket og skuffet over det faktum, at Gantz op til dette punkt stadig afviser min opfordring til at mødes, siger han.

Valget i Israel tirsdag endte med næsten dødt løb mellem de to kandidater. Netanyahu havde satset på, at en koalition af højrereligiøse partier ville kunne sikre ham et flertal. En sådan højrekoalition ville han have foretrukket.

- Under valgkampen opfordrede jeg til, at der etableres en højreorienteret regering, men til min ærgrelse så viste valgresultatet, at det ikke kunne lade sig gøre, sagde han i videobesked tidligere på dagen.

- Benny - vi må danne en bred samlingsregering allerede i dag. Nationen venter af os - forventer af os - at vi viser ansvar, og at vi søger samarbejde, siger han.

Netanyahu kæmper i disse uger for sin politiske overlevelse. Han ventes inden for få uger at blive anklaget for korruption.

Der har været mange spekulationer i den israelske presse om, at hans første mål har været at få et flertal bag en regering, der kan give ham immunitet mod anklagerne.

Gantz har tidligere udtrykt ønske om et samarbejde med Likud i en samlingsregering. Men det skal være en regering helt uden Netanyahu.

Valget tirsdag fandt sted kun fem måneder efter, at Israel sidst holdt et parlamentsvalg. Her var opgøret også meget tæt, og de efterfølgende måneder viste, at ingen af parterne kunne samle en koalition med flertal.

/ritzau/AFP

Annonce
Gil Cohen-Magen/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce