Annonce
Bagsiden

Frøken Klokken ringer af og lægger på efter 82 år

I 1970 Indtalte radiospeaker Marianne Germer de 8640 klokkeslæt, man 30. november kan høre for sidste gang. november. Hun var i mange år fast stemme på P1 og fik i 2002 DR's sprogpris for sin perfekte og tidløse stemme. Marianne Germer startede i 1958 som studenterspeaker hos navnkundige Karl Bjarnhof. Fra 1977 var hun udsendelsesleder på DR. Marianne Germer nyder i dag tilværelsen som pensionist. Foto: Enigma – museum for post, tele og kommunikation
Frøken Klokken har eksisteret i 82 år og fik 11,6 millioner opkald det første år. 30. november er det slut. Dut.

Den 30. november afsluttes en 82-årig lang karriere. Frøken Klokken stempler ud for sidste gang.

Det skriver teleselskabet TDC i en pressemeddelelse.

Tjenesten har givet det præcise klokkeslæt til danskerne siden 1939.

Annonce

TDC udfaser Frøken Klokken, fordi hun ikke bliver brugt så meget mere. Samt fordi virksomheden er ved at modernisere sin infrastruktur.

- Som en naturlig følge af den digitale udvikling er der i dag en række telefonservices, der ikke bliver brugt i lige så høj grad som tidligere, og som har et højt strømforbrug. Det gælder blandt andet Frøken Klokken, siger Robert Dogonowski, der er kommerciel direktør i TDC NET.

- Antallet af brugere på tjenesten har været stødt faldende over de seneste år, da funktionaliteten er overtaget af eksempelvis mobiltelefoner.

0055 over hele landet

Idéen kom fra Sverige, hvor en lignende service havde stor succes. Og det blev den også i Danmark, hvor 11,6 millioner danskere ringede til Frøken Klokken det første år.

I 1968 købte KTAS en ny talemaskine i England. Den skulle have været indsat ved årsskiftet, men gik i stykker under flyveturen. Inden en ny maskine ankom var den oprindelige stemme bag Frøken Klokken, Anna Edith Sommer-Jensen, gået på pension, og det blev fra årsskiftet 1969-1970 Marianne Germers stemme, der lød fra den nye talemaskine, hvor tonehoveder aflæste en roterende magnetbelagt tromle. Foto: Enigma – museum for post, tele og kommunikation

I starten var Frøken Klokken forbeholdt teleselskabet Kjøbenhavns Telefon Aktieselskabs kunder (KTAS). Men i takt med at telefoncentralerne blev automatiseret, blev servicen udbredt, og hele landet kunne snart ringe 0055 og få det aktuelle klokkeslæt.

- Før Frøken Klokken måtte danskerne bruge de mere analoge metoder, hvis de ville have stillet armbånds- eller bornholmeruret. I København havde man på Skt. Nikolaj Kirke og senere på et pakhus i Frihavnen monteret en slags kugle, som hver dag klokken 12 middag faldt ned.

- Senere hjalp telegrafen med at få urene til at slå i takt. Men telefonen var det første og største gennembrud for elektrisk og lynhurtig kommunikation helt ud i hjemmene. Og med tiden mellem stort set alle danskere, siger Martin Johansen, udstillingschef hos Enigma - museum for post, tele og kommunikation.

Annonce

To stemmer på 82 år

Frøken Klokken har gennem tiden haft to stemmer, den første tilhørte telefonistinde Anna Edith Sommer-Jensen (1918-2008). Hun tilbragte otte dage i Sverige med at indtale de 8640 klokkeslæt med timer, minutter og sekunder.

Ved et systemskifte i 1970 blev det radiospeaker Marianne Gerners stemme, der fortalte, hvad klokken var. Og det gør hun frem til 30. november på telefonnummer 70 10 11 55. Dut.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Bagsiden

Sprogdoktoren: Bogstavet ”jod” – eller ”joj”

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Fyn

Der var rå, brutal filmpremiere og kostumelegeplads, da Cafe Stiften inviterede 100 læsere på Boltinggaard Gods

Annonce