Annonce
Udland

Nepalesisk klatrer er tre bjergtinder fra enestående rekord

Prakash Mathema/Ritzau Scanpix
Bjergbestiger indleder tredje og sidste etape i forsøg på at bestige de 14 højeste tinder på rekordtid.

Verdensrekorden for at bestige verdens 14 højeste bjergtinder lyder på næsten otte år.

Den nepalesiske bjergbestiger Nirmal Purja, der har været elitesoldat i det britiske militær, forsøger at gøre det på bare syv måneder.

Indtil videre er han noteret for at komme til tops på 11 af de højeste tinder siden april. Mandag gjorde han sig klar til at nå de tre resterende toppe, da han ankom til en basecamp på bjerget Cho Oyu i Himalaya.

Bjerget, der ligger i samme område som Mount Everest, rager 8201 meter op over havets overflade og er verdens sjettehøjeste.

- Det her drejer sig ikke om mig. Det er for at vise, hvad den menneskelige krop kan klare, siger den 36-årige Purja via telefon til nyhedsbureauet AFP fra Cho Oyu.

Den erfarne bjergbestiger indledte sit rekordforsøg i april med det 8091 meter høje Annapurna. Efter bare en måned kunne han tikke seks toppe af, deriblandt Mount Everest, verdens højeste bjerg.

En måned senere tog han til Pakistan, hvor han fuldførte anden etape af sin mission ved at klatre op til toppen af fem bjerge. Deriblandt K2, der er det næsthøjeste i verden.

På sin vej til at indskrive sig i bjergbestigningens historie har han sat flere rekorder i at nå hurtigst til tops.

Blandt andet har han nået toppene af Everest, Lhotse og Mount Makalu i rekordtiden 48 timer.

Purja kom også i overskrifterne, da han på "mirakuløs" vis reddede en malaysisk bjergbestiger fra at omkomme i over 7000 meters højde på Mount Annapurna.

Før han indledte sin mission i foråret, fik han en tatovering på sin ryg af de 14 bjerge, alle over 8000 meter, som står på hans liste.

Nu mangler han tre tinder for at slå den eksisterende rekord med adskillige år.

Eneste problem er, at Kinas regering har besluttet at lukke klatresæsonen på bjerget Shisapangma, som med 8013 meter er nummer 14 og sidst på listen.

Men der arbejdes på at søge en særlig tilladelse til Nirmal Purja, så han kan fuldføre sin enestående bedrift.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce