Annonce
Navne

Nekrolog: Svendborg-overlægen, der blev landskendt for lægeprotest, er død, 43 år

Kristian Rørbæk Madsen var ansat som overlæge på anæstesiologisk-intensiv afdeling på OUH, Odense. Han blandede sig i den offentlige debat om lægers ret til at ytre sig i offentligheden om kritisable arbejdsforhold.

I begyndelsen af året stod han bag et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed, som over 8000 læger skrev under på.

Annonce

Initiativet var en reaktion på, at en læge sidste år blev idømt en bødestraf for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient på Svendborg Sygehus.

I dommen var et af argumenterne, at den yngre læge ikke havde nedskrevet en mundtlig besked til sygeplejersken om at måle patientens blodsukker i journalen.

Det var dette dokumentationskrav, Kristian Rørbæk Madsen kritiserede, fordi lægerne har for travlt på deres vagter. Han inviterede direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed til Fyn for at overvære en 20 timers aften- og nattevagt, hvor Kristian Rørbæk Madsen lavede over 500 mundtlige ikke-journaliserede ordinationer til sygeplejerskerne. Det var ulovligt, men der var ikke tid, var hans pointe.

Kristian Rørbæk Madsen anke var, at der kun bliver kigget på papirerne, når det går galt og ikke på den kliniske virkelighed.

Det var hans budskab; at se på virkeligheden, fordi lægerne ifølge Kristian Rørbæk Madsen ikke er i stand til at leve op til reglerne om den skærpede linje i forhold til skriftlig dokumentation.

Kristian Rørbæk Madsen blev 43 år.

Bisættelsen har ikke fundet sted.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce