Annonce
Kerteminde

Nej tak til pension - 79-årige Hans Olav dyrker kartofler og sælger juletræer: - Jeg vil bare gerne forsætte med det, jeg er god til

Dorte og Hans Olav Knudsen har nu i mere end 50 år drevet Hannesborg Frugtplantage, og Hans Olav Knudsen har ikke tænkt sig at opgive sit arbejde, selvom han fylder 80 næste gang. Foto: Helle Nordström
- Kald det en livsstil eller terapi. Jeg vil bare gerne fortsætte med at lave det, jeg er god til, forklarer Hans Olav Knudsen om, hvorfor han ikke bare læner sig tilbage og nyder et stille pensionistliv.
Annonce

Hannesborg: Når man skal have det helt rigtige juletræ, så er det Hans Olav Knudsen, man henvender sig til. Det ved Cityforeningen i Kerteminde, og det ved alle kirkerne i omegnen - og en hel masse private kunder.

Så Hans Olav Knudsen har igen i år haft en travl december, selvom hans dåbsattest afslører, at han fylder 80 næste gang.

- Jeg bliver ved med at have mine æbler, mine kartofler og min forretning med juletræer, så længe jeg kan holde til det og så længe, jeg synes, det er sjovt, siger den travle pensionist.

Han bor og arbejder på Hannesborg Frugtplantage, hvor han og hustruen Dorte flyttede ind i 1966.

Hans Olav Knudsens hustru synes godt, han efterhånden kunne lade være at have så meget at se til, men det er han ikke stemt for.

- Jeg kan ikke lade være. Du kan kalde det en livsstil eller terapi. Det giver indhold i livet, og jeg vil jo også gerne fortsætte med at lave det, jeg er god til. Jeg ville også komme til at savne kontakten med kunderne, hvis jeg ikke havde min forretning, siger han.


Jeg har da også set jævnaldrende, der er flyttet til Kerteminde og nu bare går og tusser rundt derinde. Så vi bliver her, så længe vi selv kan vedligeholde huset.

Hans Olav Knudsen, frugtavler (med mere)


- Vi taler også i øjeblikket om det med at flytte, medens man selv kan bestemme. Men det her har jo været vores hjem i mere end 50 år. Jeg har da også set jævnaldrende, der er flyttet til Kerteminde og nu bare går og tusser rundt derinde. Så vi bliver her, så længe vi selv kan vedligeholde huset.

Annonce

Dyrker fortsat kartofler og æbler

Han og Dorte Knudsen er da også enige om at nyde, at de er så privilegerede:

- Vi er ikke afhængige af Hans Olavs indtægt, vi har et godt helbred begge to, og så er vi et sted i livet, hvor vi kan vælge at gøre, lige hvad vi har lyst til.

Og Hans Olav Knudsen, han har lyst til at fortsætte med sin forretning.

- Vi har forpagtet det meste af landbrugsjorden væk. Men jeg har beholdt et par hektar jord til æbleplantage og til kartofler, fortæller han.

- Og det der med kartoflerne, det er vi gode til, det kan jeg sige uden at prale. Men nu har vi også mere end 50 års erfaring, for jeg har dyrket kartofler, siden vi flyttede ind.

Hans Olav Knudsen har dog droppet væddeløbet om at være først med de nye kartofler.

- Vi skal ikke have alt det plastic på vores marker, som det kræver at være med i det væddeløb. I stedet sælger vi tonsvis af gode spisekartofler, og desuden har vi succes med at sælge forspirede læggekartofler i foråret.

Æblerne har han droslet lidt ned med.

- Det er så svært at følge med i alle de  krav, der hele tiden stilles. Vi sprøjter slet ikke mere, for det kræver et sprøjtecertifikat, der er alt for kostbart til den smule æbler, vi laver, forklarer han.

Annonce

6000 meter granguirlander

Juletræerne, som Hans Olav Knudsen er så berømt for, dem dyrker han ikke selv, og det har han aldrig gjort. Det er takket være naboens granplantage, at han fortsat har leveret juletræer til sin trofaste kundekreds.

- Jeg har i de 30-40 år, jeg har solgt juletræer, hentet dem fra nær og fjern, hvor jeg nu kunne få dem til en god pris. Og i disse år er det altså hos naboen. Bortset fra rødgranerne, som jeg har hentet i Jylland. Der er næsten ikke nogen, der dyrker dem længere, men jeg er kendt for at kunne levere de "rigtige juletræer", så dem skal vi have, og de bliver revet væk, fortæller han.

Gaderne er hvert år i december prydet med små søde juletræer, og nogle af butikkerne har desuden pyntet deres facader med granguirlander. Det er Hans Olav Knudsen, der står for begge dele. Ikke bare stiller han juletræerne op, han holder også måneden igennem øje med, at de nu står pænt, og retter dem, der har fået et skub . Foto: Mette Louise Fasdal.

Et andet speciale for Hans Olav Knudsen er granguirlander. Dem binder han i sit værksted, og det er ikke blot til jul, men hele året rundt til æresporte. På et godt år kan han komme op på flere tusinde meter guirlander.

Annonce

Keder os kun, når vi har lyst til det

Igennem årenes løb har Hans Olav Knudsen arbejdet med lidt af hvert.

- Vi prøvede i starten med æg. Vi købte 5000 hvide italienere, men det var lige ved at sende os fra hus og hjem. De spiste med god appetit, men de lagde ingen æg. Det måtte vi opgive efter to år med et mægtigt underskud, mindes han.

Bedre var det med jordbærrene i 70-erne, hvor børn og unge benyttede det som en adgang til at tjene ekstra lommepenge. Da havde han omtrent 100 af egnens børn og unge på lønningslisten i sæsonen.

Fordi planteavl kan svinge fra år til år, så har Dorte Knudsen altid haft arbejde ved siden af til at sikre en stabil grundindtægt. Hun har været deltids klinikassistent, og ved siden af det eksperimenteret med alt muligt fra at stå i bagerbutik til at være personlig hjælper for en handicappet.

Og Dorte Knudsen kan heller ikke helt give slip på arbejdsmarkedet, selvom det nu er på frivillig basis i Røde Kors.

- Og så går vi til gymnastik, til bowls og l'hombre - når det altså ikke er corona-lukket. Og Hans Olav spiller jazz i Frugtavlerens Jazzband og kører på sin motorcykel om sommeren. Vi keder os kun, når vi har lyst til at kede os, griner hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Kerteminde For abonnenter

Bygherrer beklager lydproblemer i nye rækkehuse: - Vi løber ikke fra vores ansvar.

Middelfart For abonnenter

Brenderups borgere tog sagen i egen hånd og lavede deres egen solcellepark: Her er fire ting, der fik projektet til at lykkes

Annonce