Annonce
Assens

Nej tak til nye øjne: Ingen task force til Assens

Byrådspolitikerne var på besøg i Børnenes Hus i Skalbjerg, da et flertal af byråddet besluttede, at der ikke skal nedsættes en task force til at gennemgå den kommunale økonomi. Arkivfoto: Kim Rune
Enhedslistens forslag om at få en task force til at kigge Assens Kommunes økonomi efter i sømmene blev stemt ned i byrådet.

En lille times debat.

Det var, hvad dagsordenpunkt nummer 17 kastede af sig, da byrådets 29 medlemmer senest var samlet til møde.

Emnet var et forslag fra Kaj Alstrup (Ø), der mener, at Assens Kommune skal lade sig inspirere af kollegaerne i Odense Kommune og nedsætte en task force bestående af uvildige og eksterne eksperter, der skal komme med input til høringskataloger, der går på tværs af hele kommunens økonomi, og som kan komme med eksempler på, hvordan andre kommuner løser de økonomiske udfordringer.

Baggrunden for forslaget er de mange besparelser på social- og sundhedsområdet og på børne- og ungeområdet, som allerede er gennemført, og udsigten til, at flere kan blive gennemført i de kommende måneder.

- Vi forestiller os et langstrukket forløb, hvor der bliver kigget på hele strukturen i økonomiens opbygning, for et eksternt blik på økonomien kan måske åbne op for, at vi kan se tingene på en anden måde, end vi plejer. Vi er klar over, at selvom vi nedsætter sådan en task force, så kan vi ikke løse alle problemer i Assens Kommune, forklarede Kaj Alstrup.

Han pegede på, at man måske kan spare penge på, at lade det tage længere tid at få pas eller købe en virksomhed end i dag, hvor Assens Kommune er blandt de hurtigste i landet til de ting.

- Der er blevet lukket daghjem, og det kan føre til ensomhed og måske selvmord blandt de ældre. Der synes vi, at det kunne være interessant at stille sådanne ting over for hinanden og så se på, hvad der er vigtigst, og hvordan vi helst vil have, at det fungerer. I Enhedslisten prioriterer vi de svageste først, sagde Kaj Alstrup og varslede, at partiet til budgetforhandlingerne vil stille forslag om at hæve skatterne for at få flere penge i kassen.

- Vi skal ikke tage midler fra i forvejen hårdt pressede udvalg til at finansiere konsulenter udefra til at løse den opgave, som vi 29, der sidder her, er valgt til at løse. Vi vil i stedet opfordre alle til at trække i arbejdstøjet, så vi i fællesskab kan bidrage til at finde løsninger.

Karin Christiansen, byrådsmedlem (V)

Arbejdstøj på

Som ventet fik Kaj Alstrup opbakning fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, mens Venstre, SF, Radikale og Konservative var imod.

Karin Christiansen (V) sagde, at det som udgangspunkt lød sympatisk med nedsættelsen af en task force.

- Men vi mener ikke, at vi skal tage midler fra i forvejen hårdt pressede udvalg til at finansiere konsulenter udefra til at løse den opgave, som vi 29, der sidder her, er valgt til at løse. Vi vil i stedet opfordre alle til at trække i arbejdstøjet, så vi i fællesskab kan bidrage til at finde løsninger.

- Vi tænker heller ikke, at vi har råd til at vente på, at en task force bliver nedsat i forhold til at arbejde med den økonomiske situation.

Annonce

Klædt på

Poul Poulsen (R) måtte konstatere, at der bliver set på økonomien med meget forskellige øjne i byrådet.

- Det er som om, at nogle lever i en anden verden, end jeg gør. I min optik har vi slet ikke brug for en task force. Vi er klædt på internt i kommunen.

Mogens Mulle Johansen (SF) var enig og slog på, at mange i byrådet har siddet der i flere år og derfor kender til de kommunale nøgletal.

- Vi ved godt, hvordan det ser ud. Det, der er endnu vigtigere, er, at vi presser på for, at der bliver lavet en udligningsreform. Hvis vi skal have en fair udligning og bare ligne gennemsnittet af danske kommuner, skal vi have tilført 167 millioner kroner i Assens Kommune om året. Jeg ved godt, det ikke sker, men tænk sig, hvis vi bare kunne få halvdelen, sagde han og slog fast, at SF ikke vil bruge penge på eksterne konsulenter.

Annonce

Ingen prins

Charlotte Vincentz Petersen (S) var enig i, at der brug for en bedre udligning.

- Men vi kan bare ikke smadre hele vores velfærd, mens vi venter på prinsen - eller måske snarere prinsessen - der vil komme os til undsætning. Grænsen for, hvor meget vi kan spare på velfærd, er langt overskreden.

- Vi har brug for, at der kommer nogle med nye friske øjne for at se, om der er tiltag, vi ikke selv kan få øje på. Lige præcis her kunne det (at bruge konsulentkroner, red.) give god mening. Det er en investering frem mod et fælles mål. Nemlig at skåne vores velfærdssamfund, sagde hun, mens Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) mente, at det er tid til nytænkning.

- Lige nu går det meste på salamibesparelser - når der skal skæres, så tager vi lidt over det hele og forsøger at løse alle opgaver med færre ressourcer. Vi kan ikke tillade os at vente på, at der kommer flere penge.

Et par gange i løbet af debatten måtte borgmester Søren Steen Andersen (V) bede om, at det var task force-forslaget, der blev diskuteret og ikke andet.

Afstemningen efter debatten viste, at Venstre (13 stemmer), SF (to), Radikale (en) og Konservative (en) var imod, og dermed blev forslaget stemt ned.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce