Annonce
Debat

Nej, EU forbyder ikke tatoveringer

Synspunkt: I januar trådte et nyt forbud mod farlig kemi i tatovørblæk i kraft. Det er et vigtigt skridt mod en giftfri hverdag. EU har valgt at fjerne de farligste kemikalier fra blækket, som mange danskere får ind under huden. Det er godt for sundheden og forhåbentlig for glæden over nye tusser.

Men ikke mindst Venstre har været ude og kalde det en skandale. Det, synes jeg, er voldsomme ord og helt malplaceret. I 2010 opdagede Miljøstyrelsen, at tatovørblæk var fyldt med en række farlige stoffer.

Nogle af stofferne kan være kræftfremkaldende, nogle forstyrrer folks evne til at få børn og andre fremkalder kraftig allergi og eksem.

Annonce

Helt på sin plads oven på den opdagelse har både borgerlige og socialdemokratiske regeringer kæmpet for at komme af med de farlige stoffer, ligesom med farlig kemi i legetøj og kosmetik.

I 2006 vedtog EU verdens mest omfattende kemilovgivning. I den lovgivning fastlægges det såkaldte substitutionsprincip – oversat til almindeligt dansk, kan man kalde det "princippet om erstatning". Det betyder, at farlige kemikalier skal erstattes af ufarlige eller i hvert fald mindre problematiske kemikalier.

Det er ikke og kan ikke kaldes en skandale. Det er sund fornuft.

Det er præcis det, som EU's to videnskabelige komiteer har sikret i forbindelse med kemikalier i tatovørblæk. Mere end 100 eksperter har været inde over for at rådgive og vedtage reglerne. Det skete 14. juli 2020. Det har altså været kendt for branchen i godt og vel halvandet år, at der skulle nye farver til. Derfor er der også allerede en række nye farver uden de problematiske stoffer på markedet, og over de kommende måneder kommer der endnu flere til.

EU's borgere er glade for at blive tatoveret. Og det kan de fortsætte med fremover også, men nu med visheden om, at det er mere sikkert at få farver ind under huden. Jeg undrer mig derfor over, at Venstre i EU tager afstand fra den nye sikkerhed og kalder det en skandale. Venstre bakkede op om EU's kemikalielovgivning i 2006 og den seneste beslutning om udfasning af de problematiske stoffer er besluttet på baggrund af over 100 eksperters anbefalinger. Det er ikke og kan ikke kaldes en skandale. Det er sund fornuft og i øvrigt en rigtig god nyhed til de mange, der elsker tatoveringer.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning, inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Endnu et anti-vaccine-skilt dukker op i ny by: - Jeg bliver sgu så gal

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce