Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nedtur: Faaborg går glip af VM i cykling for journalister

Der var smil, højt humør og faste håndtryk, da Walter Rottiers (t.h.), præsident for World Press Cycling Championship var på besøg i Faaborg i september 2018. Her hilser han på Michael Andersen (t.v.) fra Destination Fyn, og bagved ses Faaborg-Midtfyns turistmanager, Mads Rye Sletbjerg, og Nina Brandt Jacobsen, Destination Fyn. Foto: Palle Søby
Faaborg bliver alligevel ikke vært for VM i cykling for journalister i august 2020. Der ville kun komme halvt så mange journalister, som World Press Cycling Championship først havde bebudet, og samtidig ville udgifterne for de fynske arrangører blive dobbelt så store. Og så gav det ikke længere mening for Destination Fyn.

Faaborg: Det var "breaking news", og den fik ikke for lidt, da det for godt et år siden blev bekendtgjort, at Faaborg skulle være vært for VM i cykling for journalister i august 2020.

Det skulle foregå i samme weekend som Outdoor Sydfyn, så man kunne opnå en masse synergieffekter. Og det kunne nærmest ikke måles i penge, hvor stor reklameværdi det ville have for både Faaborg og resten af Fyn, når op mod 180 journalister fra hele verden skulle tilbringe flere dage i Faaborg og bagefter ville rejse hjem og skrive om alt det fantastiske, de havde oplevet.

Selveste præsidenten for World Press Cycling Championship, belgieren Walter Rottiers, var på besøg i Faaborg og var stærkt begejstret for det, han så.

Men ak-ak-ak ... Nu er det hele faldet på gulvet. Aflyst. Droppet.

Kæden er hoppet af hos Destination Fyn, der overordnet stod for aftalerne og forhandlingerne med World Press Cycling Championship.

Annonce
Deltagerne ved World Press Cycling Championship er ikke bare attraktive ambassadører, fordi de har interesse for cykling. Mange af dem vil også via deres medier formidle deres oplevelser videre, og vi ser derfor det her som et meget vigtigt pr-projekt.

Nina Brandt Jakobsen, forretningsudvikler og projektleder for Bike Island hos Destination Fyn, da Faaborg i september 2018 blev præsenteret som værtsby for VM i cykling for journalister i 2020.

Færre deltagere, flere udgifter

Laura Raidla, chef for Bike Island Fyn under Destination Fyn, forklarer hvorfor:

- Vi havde jo været i dialog med World Press Cycling Championship i lang tid, men det var ikke lykkedes at få underskrevet en kontrakt. Vi havde satset på, at journalisterne også skulle skrive om andre ting end turisme - for eksempel det maritime og robotmiljøet på Fyn. Men eftersom der ikke var nogen kontrakt, kunne vi ikke rigtig sætte gang i erhvervsaktiviteter.

- I det oprindelige kontraktudkast var der tale om omkring 180 journalister, men nu kunne vi se, at det var sat ned til omkring 80 journalister. Samtidig var omkostningerne til hele afviklingen af arrangementet vokset til det dobbelte. Og da vi så kiggede på, hvad det var for journalister, der ville komme, kunne vi se, at det ikke var nogen, der havde noget med turisme at gøre i det daglige og derfor næppe ville tage hjem og fortælle om, hvor skønt der er på Fyn. Derfor gav det ikke længere mening at bruge mange hundrede tusind kroner på noget, som vi måske ikke ville få det fulde udbytte af, forklarer Laura Raidla.

Oprindelig var de fynske arrangører blevet stillet i udsigt, at det ville koste omkring 350.000 kroner at få arrangementet til Faaborg. Siden var det beløb vokset til omtrent det dobbelte - altså 700.000 kroner. Blandt andet fordi der skulle betales for ophold til flere delegerede fra World Press Cycling Championship.

- Vi syntes, det var mange penge at give for noget, der måske ikke ville generere det samme igen, tilføjer Laura Raidla.

Brandærgerligt

Faaborg-Midtfyns turistmanager, Mads Rye Sletbjerg, var selv med til at vise præsident Walter Rottiers rundt til områdets herligheder sidste år i september. Han er naturligvis også ærgerlig over aflysningen:

- Efter Outdoor Sydfyn i august havde vi hænderne oppe, fordi det havde været et fedt arrangement, og vi glædede os til, at nu kom de cyklende journalister ved næste års Outdoor Sydfyn. Så det er brandærgerligt. Vi må bare håbe på, at Faaborg lander et andet godt arrangement i stedet, så vi kan få noget ud af vores turistsamarbejde.

- Det er jo ikke de her 100 overnatninger i sig selv, der redder sæsonen, men al den positive feedback, som det kunne give. Journalister har det jo med skrive om, hvad de selv har oplevet, så på den måde ville de være meget bedre turister end alle de andre turister - især hvis de havde været rejsejournalister. Mange af dem ville måske skrive positivt om Faaborg og måske selv komme tilbage senere, og måske ville de også have deres familie med i Faaborg, nævner Mads Rye Sletbjerg.

VM i cykling for journalister

For godt et år siden - i september 2018 - blev Faaborg udråbt som værtsby for VM i cykling for journalister i 2020. Det skulle foregå 20.-23. august samtidig med Outdoor Sydfyn. Planen var, at der skulle komme mellem 150 og 180 journalister fra hele verden. De skulle bo på Hotel Faaborg Fjord.

Det er endnu uvist, hvor VM skal holdes i 2020, efter at Faaborg er droppet som værtsby.

VM i cykling for journalister i 2019 blev afviklet i Veneto-regionen i Italien over fire dage i slutningen af september.

I 2021 skal VM foregå på Nürburgring i Tyskland.

I 2022 afvikles VM i St. Anton am Arlberg i Østrig.

Turistmanager Mads Rye Sletbjerg og cykelpræsident Walter Rottiers i samtale på Faaborg Museum i september sidste år. Foto: Palle Søby
Michael Andersen og Nina Brandt Jacobsen fra Destination Fyn og turistmanager Mads Rye Sletbjerg nyder septembersolen i haven bag Faaborg Museum sammen med Walter Rottiers (t.h.), præsident for World Press Cycling Championship, da han var på besøg for godt et år siden. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce