Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nedtur: Faaborg går glip af VM i cykling for journalister

Der var smil, højt humør og faste håndtryk, da Walter Rottiers (t.h.), præsident for World Press Cycling Championship var på besøg i Faaborg i september 2018. Her hilser han på Michael Andersen (t.v.) fra Destination Fyn, og bagved ses Faaborg-Midtfyns turistmanager, Mads Rye Sletbjerg, og Nina Brandt Jacobsen, Destination Fyn. Foto: Palle Søby
Faaborg bliver alligevel ikke vært for VM i cykling for journalister i august 2020. Der ville kun komme halvt så mange journalister, som World Press Cycling Championship først havde bebudet, og samtidig ville udgifterne for de fynske arrangører blive dobbelt så store. Og så gav det ikke længere mening for Destination Fyn.

Faaborg: Det var "breaking news", og den fik ikke for lidt, da det for godt et år siden blev bekendtgjort, at Faaborg skulle være vært for VM i cykling for journalister i august 2020.

Det skulle foregå i samme weekend som Outdoor Sydfyn, så man kunne opnå en masse synergieffekter. Og det kunne nærmest ikke måles i penge, hvor stor reklameværdi det ville have for både Faaborg og resten af Fyn, når op mod 180 journalister fra hele verden skulle tilbringe flere dage i Faaborg og bagefter ville rejse hjem og skrive om alt det fantastiske, de havde oplevet.

Selveste præsidenten for World Press Cycling Championship, belgieren Walter Rottiers, var på besøg i Faaborg og var stærkt begejstret for det, han så.

Men ak-ak-ak ... Nu er det hele faldet på gulvet. Aflyst. Droppet.

Kæden er hoppet af hos Destination Fyn, der overordnet stod for aftalerne og forhandlingerne med World Press Cycling Championship.

Annonce
Deltagerne ved World Press Cycling Championship er ikke bare attraktive ambassadører, fordi de har interesse for cykling. Mange af dem vil også via deres medier formidle deres oplevelser videre, og vi ser derfor det her som et meget vigtigt pr-projekt.

Nina Brandt Jakobsen, forretningsudvikler og projektleder for Bike Island hos Destination Fyn, da Faaborg i september 2018 blev præsenteret som værtsby for VM i cykling for journalister i 2020.

Færre deltagere, flere udgifter

Laura Raidla, chef for Bike Island Fyn under Destination Fyn, forklarer hvorfor:

- Vi havde jo været i dialog med World Press Cycling Championship i lang tid, men det var ikke lykkedes at få underskrevet en kontrakt. Vi havde satset på, at journalisterne også skulle skrive om andre ting end turisme - for eksempel det maritime og robotmiljøet på Fyn. Men eftersom der ikke var nogen kontrakt, kunne vi ikke rigtig sætte gang i erhvervsaktiviteter.

- I det oprindelige kontraktudkast var der tale om omkring 180 journalister, men nu kunne vi se, at det var sat ned til omkring 80 journalister. Samtidig var omkostningerne til hele afviklingen af arrangementet vokset til det dobbelte. Og da vi så kiggede på, hvad det var for journalister, der ville komme, kunne vi se, at det ikke var nogen, der havde noget med turisme at gøre i det daglige og derfor næppe ville tage hjem og fortælle om, hvor skønt der er på Fyn. Derfor gav det ikke længere mening at bruge mange hundrede tusind kroner på noget, som vi måske ikke ville få det fulde udbytte af, forklarer Laura Raidla.

Oprindelig var de fynske arrangører blevet stillet i udsigt, at det ville koste omkring 350.000 kroner at få arrangementet til Faaborg. Siden var det beløb vokset til omtrent det dobbelte - altså 700.000 kroner. Blandt andet fordi der skulle betales for ophold til flere delegerede fra World Press Cycling Championship.

- Vi syntes, det var mange penge at give for noget, der måske ikke ville generere det samme igen, tilføjer Laura Raidla.

Brandærgerligt

Faaborg-Midtfyns turistmanager, Mads Rye Sletbjerg, var selv med til at vise præsident Walter Rottiers rundt til områdets herligheder sidste år i september. Han er naturligvis også ærgerlig over aflysningen:

- Efter Outdoor Sydfyn i august havde vi hænderne oppe, fordi det havde været et fedt arrangement, og vi glædede os til, at nu kom de cyklende journalister ved næste års Outdoor Sydfyn. Så det er brandærgerligt. Vi må bare håbe på, at Faaborg lander et andet godt arrangement i stedet, så vi kan få noget ud af vores turistsamarbejde.

- Det er jo ikke de her 100 overnatninger i sig selv, der redder sæsonen, men al den positive feedback, som det kunne give. Journalister har det jo med skrive om, hvad de selv har oplevet, så på den måde ville de være meget bedre turister end alle de andre turister - især hvis de havde været rejsejournalister. Mange af dem ville måske skrive positivt om Faaborg og måske selv komme tilbage senere, og måske ville de også have deres familie med i Faaborg, nævner Mads Rye Sletbjerg.

VM i cykling for journalister

For godt et år siden - i september 2018 - blev Faaborg udråbt som værtsby for VM i cykling for journalister i 2020. Det skulle foregå 20.-23. august samtidig med Outdoor Sydfyn. Planen var, at der skulle komme mellem 150 og 180 journalister fra hele verden. De skulle bo på Hotel Faaborg Fjord.

Det er endnu uvist, hvor VM skal holdes i 2020, efter at Faaborg er droppet som værtsby.

VM i cykling for journalister i 2019 blev afviklet i Veneto-regionen i Italien over fire dage i slutningen af september.

I 2021 skal VM foregå på Nürburgring i Tyskland.

I 2022 afvikles VM i St. Anton am Arlberg i Østrig.

Turistmanager Mads Rye Sletbjerg og cykelpræsident Walter Rottiers i samtale på Faaborg Museum i september sidste år. Foto: Palle Søby
Michael Andersen og Nina Brandt Jacobsen fra Destination Fyn og turistmanager Mads Rye Sletbjerg nyder septembersolen i haven bag Faaborg Museum sammen med Walter Rottiers (t.h.), præsident for World Press Cycling Championship, da han var på besøg for godt et år siden. Foto: Palle Søby
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce