Annonce
Odense

Nedtoner Banedanmark-kritik: Ny letbanedirektør har fokus på testkørsler, som måske kommer i gang fra torsdag

Steen Lykke, den nuværende tekniske direktør, bliver manden, der som ny adm. direktør for Odense Letbane fra nytår skal stå i spidsen for Odense Letbane og sikre, at projektet bliver kørt den sidste stykke vej i mål. Foto: Michael Bager
Odense Letbane afviser, at der på noget tidspunkt har været nogen risiko forbundet med, at letbanen har haft tændt for strømmen på strækningen ud mod Hjallese St.

Odense:  Ansvaret for det bøvlede forløb med at få letbanens testkørsler på skinner, som er endt med at forsinke projektet i flere måneder, ligger hos Odense Letbane og dennes entreprenør Comsa.

Det er den klare konklusion i et notat, som Banedanmark tirsdag præsenterede for medlemmerne af Folketingets Transportudvalg.

Blandt andet påpeger Banedanmark, at det var Odense Letbane selv, der i 2018 fravalgte den velafprøvede løsning med såkaldt immunisering, der kendes fra Aarhus Letbane og som var den løsning, Banedanmark foreslog.

Annonce

Odense Letbane valgte i stedet en - ifølge Banedanmark - uafprøvet metode til trods for, at Banedanmark ikke kunne "garantere Odense Letbane, at det var en farbar vej", som det fremgår af notatet.

Det er Banedanmark, der har gjort rede for situationen, som de ser den. Det er, som det er, og det har jeg sådan set ingen problemer med.

Steen Lykke, teknisk direktør - og kommende adm. direktør - for Odense Letbane

Steen Lykke, Odense Letbanens nuværende tekniske direktør og fra nytår adm. direktør, tager dog det stærk kritiske notat, der får Odense Letbane til at se alt andet end godt ud, med ro.

- Det er Banedanmark, der har gjort rede for situationen, som de ser den. Det er, som det er, og det har jeg sådan set ingen problemer med, siger han og tilføjer:

- Det gode er, at det, der står i brevet, langt hen ad vejen er historie nu. For vi har her den 8. december fået tilladelse til at køre testkørsler. Og vi regner med i morgen (torsdag, red.) formentligt, hvis alt går vel, at kunne køre de første tog på hele banen fra Hjallese til Tarup.

Afviser fare på færde

Steen Lykke fastholder dog direkte adspurgt, at det var velbegrundet, at Odense Letbane ikke tilvalgte løsningen med immunisering, fordi projektet i Odense ikke ligner det i Aarhus.

- Aarhus Letbane er bygget sammen med Banedanmarks anlæg, det er ikke tilfældet i Odense, siger han.

Det ligger ham også på sinde at afvise, at der var fare på færde i forbindelse med en episode fra starten af november, som er beskrevet i Banedanmark-notatet.

Ifølge Banedanmark var der tale om utilfredsstillende manuel overvågning, hvor to overskridelser af de aftalte grænseværdier ikke blev registreret af overvågningspersonalet, men først i den efterfølgende dataanalyse, som fandt sted tre dage senere. Det førte til et midlertidigt teststop fra den 8. november og nogle dage frem.

"Dette kunne potentielt have ledt til en sikkerhedskritisk hændelse", skriver Banedanmark.

Men der var reelt ingen fare på færde, lyder det fra Steen Lykke. Han forklarer, at de overskridelser, der blev målt, kunne måles hele tiden, uanset om strømmen på letbanenstrækingen var tændt eller slukket.

- Så de har med andre ord ikke nogen forbindelse til vores anlæg, siger Steen Lykke.

Annonce

Fokus på testkørsler

For letbanens nye frontfigur fra årsskiftet ligger fokus på de testkørsler, som nu langt om længe ser ud til at kunne komme rigtigt i gang.

Ifølge Steen Lykke er tilladelsen fra Banedanmark til testkørsler på hele strækningen faldet på plads i sidste uge, og havde det ikke været for en nedreven køreledning i Bolbro forårsaget af en lastbil med en lidt for høj kran, så ville testkørslerne i fuldt omgang allerede have været i gang.

- Vi i gang med reparere de sidste ting på den nedrevne køreledning, men jeg forventer, at vi bliver klar fra torsdag, siger han.

Herefter skal Comsas tekniske testkørsler afsluttes, og de sidste sikkerhedsgodkendelser skal i hus, inden Comsa kan overdrage projektet til Odense Letbane.

Når alle godkendelser er på plads venter operatørens Keolis' afsluttende prøvekørsler, der skal foregå som om, at banen var i fuld drift.

- Mellem fire og otte uger regner vi med, at Keolis skal bruge til det, forklarer Steen Lykke.

Han vil ikke komme en mulig åbningsdato for letbanen nærmere end at henholde sig til Odense Letbanes melding fra starten af december om, at åbningen bliver i løbet af foråret.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce