Annonce
Nordfyn

Nedtælling til folkefest i Bogense: Havnen skal tømmes

Om få dage vil synet være et noget andet. Foto: Henrik Larsen
Et større puslespil med krav om store sejlmæssige færdigheder venter, når over 50 bevaringsværdige træskibe i weekenden anløber havnen i Bogense.

Bogense: Havnen skal tømmes.

Ikke for vand, men for de både der i forvejen ligger der. Proceduren bliver den samme som sidste år, hvor Fyn Rundt for Bevaringsværdige Træskibe også begyndte i Bogense. Der kommer i den kommende weekend over 50 af de gamle skibe og for at give dem den nødvendige plads til at lægge til kaj, er det påkrævet, at andre både fjernes fra det smalle havneindløb.

Nedtællingen til et større logistisk puslespil er begyndt. Skal det gå op, skal skibene ikke bare ind efter et bestemt mønster. De skal også hver og én bakke ind, så de nemmere kommer ud igen, når starten går mandag. Akkurat som når man bakker med en bil, stiller det også krav om særlige kundskaber til skipperen på et gammelt sejlskib at bakke - og særligt når der i Bogense ikke skal mange meters udfald til, før skibet ramler ind i kajen eller i andre skibe.

Thomas Fløjborg-Lading, maritim leder i Bogense Havn og Marina, hæfter sig ved, at den møjsommelige øvelse heldigvis forløb fint sidste år.

- Vi kommer også denne gang til at sejle rundt i en jolle og dirigere folk, når de ankommer i de gamle sejlskibe, fortæller han.

Annonce

Programmet

Lørdag.

Gl. Havn:

Kl. 10-16: Kunstudstilling i Det Gule Hus for enden af Vestre Havnevej.

Kl. 11, 13, 15, 17 og 19: Visning af filmen om Fyn Rundt, Friendship, på storskærm.

Kl. 14-17: Jazz for Fulde Sejl på Moletorvet: East Harbour Jazz Band.

Kl. 18-21: Jazz for Fulde Sejl på Moletorvet: Riverside Jazz Band.

Kl. 10-15: Byens butikker holder åbent

Søndag.

Gl. Havn

Fra kl. 10: Havnens restauranter og cafeer holder åbent

Kl. 10-16: Den maritime oplevelsesrambla med blandt andet rebslåning på reberbane, sejlmagerværksted og Ærø Søredningsselskab demonstrerer deres skib Errias færdigheder i havnebassinet.

Kl. 10-16: Kunstudstilling i Det Gule Hus for enden af Vestre Havnevej.

Kl. 11, 13, 15, 17 og 19: Visning af filmen om Fyn Rundt, Friendship, på storskærm.

Kl. 12-21: Kom ombord på nogle af de gamle træskibe.

Kl. 13-16: Knud Skægs Musikforsyning spiller ved de røde fiskerhuse på Vestre Mole.

Kl. 14-18: Ansigtsmaling.

Kl. 14-17: Malerskole v/ Lisbeth Krag.

Kl. 15.00: Kanonsalut.

Kl. 15-17: Musik på Moletorvet: "Rundt på Gulvet".

Kl. 14, 15 og 16: Børneunderholdning med Skipper Skæg.

Kl. 16, 17 og 18: De Lystige Sømænd spiller rundt på havnen.

Kl. 18.00: Kanonsalut.

Kl. 19.30-22: Koncert med Tom Donovan på Moletorvet.

Travle dage

Sidste år var der lige præcis plads til alle i det tætpakkede havneindkøb. Skulle der komme et par skibe "i overskud", får de i stedet plads i marinaen. I weekenden ankom allerede den tremastede skonnert Marilyn Anne af Struer. Den er tilmeldt i den store klasse, og det gav derfor god mening, at den blev manøvreret på plads yderst ved Østre Mole.

Fredag skal havnen være tømt for fastliggende både. "Ellers fjerner vi dem", som Thomas Fløjborg-Lading udbryder som svar på spørgsmålet om, hvad der ellers sker. Han og hans folk går travle dage i møde.

- Uge 29 er i forvejen årets mest travle uge for os, så vi får rigeligt at se til, konstaterer han.

De mange skibe begynder at forlade Bogense igen mandag klokken 10.00, hvor de skydes afsted med kanonsalut og med kurs mod Fredericia. Sidste år kom der omkring 15.000 mennesker for at se træskibene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce