Annonce
Sydfyn

Nedslidt bedding i Rudkøbing: Forsøg på at skaffe nyt liv undervejs

Beddingsanlægget i fiskerihavnen trænger til en kærlig hånd. Foto: Finn Eriksen.
I håbet om nyt liv, skal beddingen i Rudkøbing Havn i udbud. Entreprenør er muligvis interesseret, men hæfter sig blandt andet ved den årlige leje. - Det er ikke udgifterne til at sætte området i stand, der er problemet, men den foreslåede leje på cirka 50.000 kroner om året, siger han.
Annonce

RUDKØBING: Der skal nyt liv i den gamle og særdeles nedslidte bedding på Rudkøbing Havn. Det besluttede kommunalbestyrelsen for Langeland Kommune allerede i februar 2019, og nu har man fået et udbudsmateriale klar. Det forventes godkendt i kommunalbestyrelsen 11. maj, og så skulle det være klar til at blive sendt afsted.

Dog vil der ske nogle justeringer efter en behandling i fagudvalget - Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget. Lejen på knap 50.000 kroner årligt er for høj, og det nævnte opsigelsesvarsel på et halvt år for kort.

- Det er naturligvis ikke rimeligt at kræve så høj en leje samtidig med, at lejeren selv skal bekoste mange penge på at sætte beddingen og faciliteterne derhenne i stand. Men naturligvis skal det ikke vare evigheder med at få det istandsat. Der skal et tidsforløb på, siger formanden for Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget, Bo Nissen (K).

Han vil glæde sig over det, hvis nogen er interesseret og får det gjort anvendeligt.

I kontraktforslaget er nævnt begrebet godshåndtering. Men der er ikke tale om korn, foderstoffer og lignende, som man i forvejen kan udføre på Rudkøbing Havn.

- Nej, det vil være materiale som jern, træ, og hvad man ellers skal anvende for de skibe, som i givet fald skal til reparationer, nævner Bo Nissen.

Hvorfor der er gået over et år, siden kommunalbestyrelsen besluttede udbuddet gennemført, til materialet ligger klar, ved han ikke.

- Jeg bliver svar skyldig, men forvaltningen har jo mange andre opgaver, nævner formanden.

Udspillet til kontrakt

Der er tale om et areal på 3800 kvadratmeter, hvoraf de 1840 er på land.

Arealet må anvendes som beddingsanlæg, til arbejde, som naturligt har at gøre med pleje, vedligeholdelse og nybygning af skibe. Landarealer kan anvendes i tilknytning til byggeri i forbindelse med beddingsanlæg, bådebyggeri, reparationsværksted samt formål, som har tilknytning til havneanlæg. Lejer kan disponere over vandarealet inden for det udlejede areal uden at være omfattet af takstbladet for Rudkøbing Havn.

Arealet må ikke uden udlejers skriftlige samtykke benyttes til andet formål. Der må ikke indrettes beboelse på det lejede areal.

I udspillet bruger man taksten for arealer nær kajen, som er 27 kroner pr. kvadratmeter eller 49.680 kroner pr. år. Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget er indstillet på at forhandle prisen ned.

Der gives fra 1. juli 2020 to år til at få beddingsanlæg og spilhus sat i stand. Spilhuset skal kunne optage skibe med en vægt op til 120 tons. Lejeren skal også fjerne et skibsvrag neden for anlægget.

Annonce

Overslag på fem millioner

I 2016 fik kommunen via sin samarbejdspartner for havne, specialfirmaet M.S. Rosbæk, udarbejdet et overslag på istandsættelse af beddingsanlægget. Det lød på fem millioner kroner.

Kim Welcher (DF), der er medlem af Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget, tvivler på, at det kan holde.

- Så ligger der et sunket skib i havnebassinet lige uden for. Det skal fjernes. Det kan komme på tale at foretage udgravninger i havnebassinet. Før vi har set os om, er det halvanden gang dyrere eller måske oppe i otte millioner kroner. Det skal man tage højde for. Til gengæld vil det give området et tiltrængt løft, siger han og fortsætter:

- Og via Bymiljøudvalget har vi fået med, at eventuelle nye bygninger skal falde ind i det eksisterende. Man må gerne rive den gamle værkstedsbygning ned og lave en moderne bygning til erstatning, men udvendigt skal den nye i give fald kunne spejle sig i spilhuset og pakhuset.

Lige som Bo Nissen ser han frem til, at der sker noget.

- Det vil give muligheder også for eksempel at trække Strynøfærgen på bedding, når skal repareres og til eftersyn. Tungere skibe kan simpelthen klares lokalt, og de omkringliggende virksomheder så som værftet Bianca vil sikkert også få glæde af det. Måske skal mandskab fra et skib, der skal på bedding, have en bid brød, så Ø-Cafeen får flere kunder. Måske skal folk fra mandskabet have ordnet tænder oppe i byen, mens de venter, vurderer Kim Welcher.

Annonce

Entreprenør vil nærlæse

Det var i sin tid entreprenør med mere Tonny Madsen, Svendborg, som i forvejen har udført mange opgaver i Rudkøbing de seneste år (blandt andet nedrivningen og oprensningen af det gamle slagteri på havnen og det gamle garveri på Spodsbjergvej), der rettede henvendelse om mulig leje og istandsættelse af beddingarealet.

I en sådan situation, må det offentlige ikke bare sig ja. Tingene skal i udbud.

Tonny Madsen har fuldt kendskab til tilstandsrapporten fra 2016 og til de opgaver, der skal udføres, hvis han får lov at leje beddingen og gøre den brugbar.

- Det er ikke udgifterne til at sætte området i stand, der er problemet, men den foreslåede leje på cirka 50.000 kroner om året. Det er alt for meget for noget i den tilstand. Lejen skal være betydeligt lavere, siger Tonny Madsen uden at ville sætte et beløb på, som han finder acceptabelt.

- Lad os nu se, hvad det ender med. Jeg har ikke nærlæst forslaget til kontrakt. Det er jeg nødt til at gøre først og så se, om jeg stadig er interesseret i at byde. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, tilføjer han.

Avisen har været i kontakt med Bianco Yachtværft, hvor man kort oplyser, at man arbejder med fartøjer, som ikke er inden for beddingsanlæggets brugergruppe. Derfor har man ingen kommentarer.

Der er blevet lagt riste ud, så man ikke falder igennem. Foto: Finn Eriksen.
Der er faldefærdigt og direkte farligt at gå nogle steder. Foto: Finn Eriksen.
Der er nok at tage fat på for at få beddingsanlægget til at fungere igen. Foto: Finn Eriksen.
Beddingsanlægget i fiskerihavnen trænger til en kærlig hånd. Foto: Finn Eriksen.
Beddingsanlægget i fiskerihavnen trænger til en kærlig hånd. Foto: Finn Eriksen.
Beddingsanlægget i fiskerihavnen trænger til en kærlig hånd. Foto: Finn Eriksen.
Beddingsanlægget i fiskerihavnen trænger til en kærlig hånd. Foto: Finn Eriksen.
Beddingsanlægget i fiskerihavnen trænger til en kærlig hånd. Foto: Finn Eriksen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce