Annonce
Odense

Nedslående melding til børn og forældre: Sikkerhedsbrist lukker skole indtil næste sommer

Det er hovedbygningen på Næsby Skole, der skal gennemgå et omfattende sikrings- og reparationsarbejde indtil minimum næste sommer, måske længere. Adskillelserne mellem etagerne er ikke stabile nok. Foto: Erik Thomsen
Næsby Skole blev lukket for 14 dage siden, fordi etage-adskillelserne ikke er sikre nok. Nu viser det sig, at skolen som minimum skal være lukket indtil sommeren 2022, mens bygningens fejl udbedres.

Næsby: Eleverne på Næsby Skole var knap vendt tilbage til skolen efter sommerferie og coronatidens online-undervisning, før de igen blev sendt hjem.

Og nu står det klart, at skolens 5. til 9. klasser slet ikke kommer tilbage på Næsby Skole resten af dette skoleår.

For 14 dage siden blev de sendt hjem, fordi man opdagede, at de betonlag, som adskiller hovedbygningens stueplan, 1. sal og 2. sal ikke umiddelbart er tilstrækkeligt stærke. Og nu viser yderligere analyser, at skolens hovedbygning skal igennem en renovering - hvor stor er stadig uvis.

Annonce

- Bygningen kan anvendes til skoledrift uden nedstyrtningsfare, men vi anbefaler en ekstra sikkerhed, så bygningen kan imødekomme alle tænkelige aktiviteter. Derfor fastholder vi nedlukningen, siger Per Rygaard, kontorchef i By- og Kulturforvaltningens afdeling Byggeri og Ejendomme, der har ansvaret for at vedligeholde og renovere Odenses skoler.

- Indtil videre er vurderingen, at nedlukningen varer skoleåret ud - mindst - og måske vil det vare længere tid. Leveringstiderne på jern og metal er ikke super nemme for tiden, og vi skal have varerne hjem. Derfor er jeg meget forsigtig med tidsperspektivet.

Jeg har desværre ikke en anden skole, jeg bare lige kan folde ud, så eleverne kan rykke ind der.

Per Rygaard, kontorchef Odense Kommune
Gartnerne plantede på livet løs, og bagefter fulgte vinduespudserne. De sidste døgn op til indvielsen af den nye del af Næsby Skole i august 1965 var hektiske, og byggeriet blev opført på kun 113 dage. Det affødte prædikatet Danmarks hurtigste skolebyggeri i Fyens Stiftstidende. Nu er den nye del af skolen lukket på grund af mangelfuld sikkerhed. Foto: Fyens Stiftstidendes Pressefotosamling/Stadsarkivet

For lille sikkerhedsmargen

I løbet af sommeren var håndværkere i gang med at skifte gulve og opsætte akustiklofter på Næsby Skole, og da et gulv blev brudt op, opdagede man, at betondækket under gulvet bøjede for meget. For 14 dage siden blev skolen derfor lukket på anbefaling af Henry Jensen Rådgivende Ingeniører, som kommunen havde tilknyttet.

Siden da er der brudt flere gulve op for at undersøge betondækkene, og Rambøll har gennemgået alle hidtidige beregninger, og konklusionen er nu, at der er brug for et større udbedringsarbejde.

- Rambøll har sagt til os: Der er ikke stor nok sikkerhedsmargen i bygningen. Så nu skal vi finde ud af, hvad der skal til for at skabe den sikkerhedsmargen. Det ved vi ikke endnu, så det arbejde bliver nu sat i gang, siger Per Rygaard.

Derfor var skoleleder Berith Bonnesen i fuld gang med at informere forældre og personale om situationen, da Fyens Stiftstidende traf hende på telefonen onsdag aften.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at skolen skal lukkes, men det er jo nødvendigt, så det indretter vi os efter. Vi er vant til forandringer fra coronatiden, så nu tænker vi i planlægning af, hvordan det kan fungere bedst muligt.

Annonce

Behov for stabil skolehverdag

De seneste 14 dage har skolens elever i 0. til 4. klasse været på skolen - i en anden bygning som ikke er berørt - og det fortsætter de med. 5. til 9. klasserne har haft online undervisning, men også med fysisk fremmøde, og sådan vil det fortsætte, indtil der ligger en køreklar løsning for resten af skoleåret.

Den ældste del af Næsby Skole er fra 1931, og her kan de mindste elever fortsat undervises. Foto: Erik Thomsen

- Vi synes jo, at der har været meget online undervisning under corona, så vi har sørget for fysisk undervisning i lokaler hist og pist, og vores 5. klasser har været meget i hallen. Det evaluerer vi nu i alle klasser, og så planlægger vi ud fra det, siger Berith Bonnesen.

Hverken skolelederen eller kontorchefen for Byggeri og Ejendomme kan endnu fortælle, hvilken løsning der bliver for 5. til 9. klasserne resten af skoleåret, men fra kontorchef Per Rygaard lyder det:

- Det er ikke utænkeligt, at der er behov for, at de bliver hjemme med onlineundervisning et par uger endnu, men vi er i fuld sving med at finde den bedst mulige løsning. Jeg har desværre ikke en anden skole, jeg bare lige kan folde ud, så eleverne kan rykke ind der.

Skoleleder Berith Bonnesen har en ganske præcis beskrivelse af de rammer, som skal gøre det ud for en skole minimum frem til sommerferien.

- Eleverne skal have en skolehverdag med stabilitet i egnede lokaler, hvor de kan modtage almindelig undervisning, siger hun.

Annonce

Muligt byggesjusk

Da Næsby Skoles hovedbygning, som nu er lukket, blev bygget midt i 1960'erne, foregik det rekordhurtigt på 113 dage. Så spørgsmålet banker på: Er det byggesjusk, som nu er skyld i, at eleverne er sendt hjem?

- Det kan jeg ikke udelukke, siger Per Rygaard.

- Vi skal kigge på, om der er noget i armeringen (mellem etagerne, red.), der ikke er tilstrækkelig. Det er i hvert fald ikke puttet for meget armering i. Men det er for tidligt at konstatere, at det er byggesjusk, for i 1960'erne blev skolerne brugt på en anden måde. Den moderne skole har en anden type undervisning, og derfor har vi behov for en større sikkerhedsmargen end oprindeligt.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce